La Fundació Wassu-UAB i l'Observatori per a la Igualtat de la UAB organitzen un curs per a formar als estudiants sobre la Mutilació Genital Femenina

Curs Wassu OBS

El curs “Mutilacions Genitals Femenines: identitat, salut i drets humans” forma a estudiants provinents de diferents àrees de coneixement en matèria de prevenció i acompanyament de les conseqüències de l’MGF amb l’objectiu de guiar les seves futures intervencions com a professionals involucrats/des en l’atenció directa amb dones i nenes afectades per la pràctica. Les formacions tenen lloc els dies 29 i 31 de març i 5 i 7 d’abril de 15 h a 18 h. El curs té un preu de 30 euros i en completar-lo es podran convalidar 2 crèdits ECTS.

04/04/2022

La Mutilació Genital Femenina (MGF) és una pràctica tradicional perjudicial internacionalment reconeguda com a una violació dels drets humans. Si bé la població afectada s’ha concentrat històricament en una trentena de països de l’Àfrica, Orient Mitjà i Àsia, en un món globalitzat, la pràctica ha esdevingut una problemàtica que s’ha estès a la resta de territoris a través de les seves diàspores. En aquest nou escenari, promoure l’abandonament de la pràctica demana una estratègia que s’ha de coordinar tant des dels països d'origen com en els de destí.

Treballar la prevenció de l’MGF en destí: formar als/les professionals

Actualment, l’MGF no està contemplada en els currículums acadèmics dels graus universitaris, com tampoc està instaurada una formació sistèmica que fonamenti la praxi dels/les professionals. Tot i això, comptar amb professionals sensibilitzats/des i formats/des en prevenció de l’MGF i l'acompanyament de les seves conseqüències és clau per promoure l'abandonament de la pràctica en els contextos de destí com és Catalunya. Amb l’objectiu de contribuir en la consolidació d’una primera línia de professionals preparats/des per abordar holísticament aquesta pràctica, el curs “Mutilacions Genitals Femenines: identitat, salut i drets humans” busca formar a estudiants de l’àmbit de la salut, educació, comunicació, jurídic i social per tal de deconstruir prejudicis i millorar les seves habilitats interculturals que hauran de posar en pràctica en un futur professional proper.

Del context a la pràctica

El curs s’aproxima a l’MGF de forma participativa, buscant resposta a preguntes, incentivant la reflexió mitjançant l’anàlisi de casos i exposant dilemes ètics i morals associats durant la intervenció dels/les professionals implicats/des. Partint d’una primera contextualització on s’introdueix la situació de la pràctica a l’Àfrica Subsahariana, els tallers presenten les eines desenvolupades a dins del territori català i espanyol per prevenir l’MGF, com per exemple, el Compromís Preventiu, el Protocol a Catalunya o la Guia de llenguatge no estigmatitzant en els mitjans de comunicació.

Seguiu les últimes notícies sobre el curs a les xarxes socials de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB i de la Fundació Wassu-UAB.

Vols col·laborar amb la Fundació Wassu-UAB? Fes una donació i ajuda’ns a continuar promovent l’abandonament de la Mutilació Genital Femenina a Gàmbia.