Coneixes l'Observatori per a la Igualtat de la UAB?
Vídeo explicatiu de les tasques i funcions assignades a l'Observatori on es destaquen les principals activitats i accions
La convocatòria parteix del conveni que va signar l'ICD amb la Facultat de Dret de la UAB per convocar un premi al millor treball de cada una de les titulacions que imparteix la Facultat pel curs 2014-2015. A partir del curs 2015-2016, l'Observatori posa en marxa aquesta iniciativa però fent-ho extensible a totes les facultats de la UAB. A partir del curs 2018-2019, la convocatòria rep una subvenció de 1.000€ per part de l'ICD.
Aquests premis tenen com objectiu sensibilitzar l’alumnat sobre la igualtat de gènere i la no discriminació a partir de fomentar el seu interès en la recerca. Així mateix, volem incorporar la perspectiva de gènere en la docència i promoure el gènere com a motiu d’interès en la recerca i l’estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Qui pot participar, procediment i terminis
Aquesta convocatòria està oberta a l’alumnat de grau de qualsevol Facultat de la UAB que hagi realitzat el seu Treball de Fi de Grau el curs 2019-2020 i compleixi els següents requisits:
També poden presentar-se a la convocatòria Treballs de Fi de Grau col·lectius.
L’alumnat que vulgui participar en la convocatòria haurà d’inscriure’s omplint el formulari on-line. Un cop rebuda la inscripció, es donarà accés a l'espai dels premis al campus virtual de la UAB, on l'alumnat haurà de lliurar dins del termini establert el seu TFG i l'expedient acadèmic del grau per tal d'acreditar la qualificació obtinguda, tots dos en PDF amb el següent format:
Arxiu del treball del TFG: NIU_titolbreu_grau.pdf
Arxiu de l'expedient acadèmic: NIU_grau.pdf
El PDF del treball no podrà contenir cap referència a l'autoria del mateix assegurant el seu anonimat. Les úniques identificacions seran el títol, el grau i el NIU de la persona o persones autores. Els TFG que continguin l'autoria seran retornats i no podran concursar fins que es presentin correctament.
El termini per a presentar-se a la convocatòria del premi finalitza l'1 de desembre de 2020.
Premi
L’Observatori per a la Igualtat atorgà el premi al millor treball de fi de grau amb perspectiva de gènere per a cada grau.
De la totalitat dels premis atorgats per grau, es concediran els millors treballs amb perspectiva de gènere per àmbit de coneixement, un màxim de quatre:
El premi consistirà en un Diploma emès per l’Observatori per a la Igualtat de la UAB per a cadascuna de les persones autores dels treballs guardonats per a cada grau. Així mateix, l’Observatori per a la Igualtat de la UAB publicarà els Treballs a la seva web i en farà difusió, reservant-se el dret d’ús del contingut de la investigació sense perjudici d’allò establert a la normativa sobre drets d’autor.
Cadascun dels millors treballs de fi grau atorgats per àmbit de coneixement rebran, com a mínim, la quantitat de 250€* i l’especificació d’aquest premi en el Diploma. En el cas de declarar desert el premi en un o més àmbits de coneixement, l’import corresponent es repartirà de manera equitativa entre els treballs finalment premiats per àmbit.
El premi s’entregarà en un acte acadèmic dins el Campus de la UAB, el qual es realitzarà el mes de març de 2021.
(*) El premi està subjecte a la tributació per part de les persones premiades i segons la normativa fiscal vigent.
CONSULTA LES BASES!
RESOLUCIÓ DELS PREMIS
A la cerimònia es va fer entrega dels premis als següents Treballs de Fi de Grau:
Facultat de Ciències de la Comunicació
Títol: Representación y tratamiento del deporte femenino en informativos de televisión
Autor/a: Albert Roche Ortiz
Grau: Periodisme
Resum: El present treball analitza la presència i el tractament informatiu de l'esport femení als informatius de les principals cadenes espanyoles de televisió.
Link: https://ddd.uab.cat/record/181672
Títol: Princeses i bruixes: Les heroïnes de Miyazaki. Anàlisi de la representació femenina en la filmografia de Hayao Miyazaki
Autor/a: Anna Junyent Barbany
Grau: Comunicació Audiovisual
Resum: Aquesta recerca té com a objecte d'estudi l'anàlisi de la representació femenina en les pel·lícules de Hayao MIyazaki. Es pretén conèixer el perquè de la creació d'un prototip de personatge totalment divergent amb l'establert a l'animació japonesa.
Link: https://ddd.uab.cat/record/180154
Títol: Redes sociales y marcas deportivas: ¿en fuera de género?
Autor/a: Sandra López Salas
Grau: Publicitat i Relacions Públiques
Resum: L'objectiu principal d'aquest treball és determinar l'existència o no existència d'estereotips de gènere de les marques esportives en aquest canal a partir del tractament dels continguts que es publiquen.
Link: https://ddd.uab.cat/record/180953
Facultat de Ciències de l'Educació
Títol: (DES)FENT: El foment del canvi d'actituds i conductes masclistes o fruit del masclisme mitjançant el grup educatiu
Autor/a: Carolina Pérez Rodríguez
Grau: Pedagogia
Resum: El TFG s'emmarca en la temàtica del foment canvi d'actituds i conductes masclistes o fruit del masclisme mitjançant el grup educatiu, centrat en el model hegemònic d'amor romàntic, per les conseqüències que té aquesta concepció en les relacions de poder entre homes-dones i possibles casos de violència de gènere.
Títol: Joc simbòlic i rols de gènere
Autor/a: Maria Juez Pachón
Grau: Educació Infantil
Resum: El treball recull les observacions i posteriors anàlisis de situacions de joc simbòlic en un grup de nens i nenes d'entre 4 i 5 anys.
Facultat de Dret
Títol: Conducción infractora en población universitaria. ¿Una cuestión de género?
Autor/a: Ana Páez Mérida
Grau: Criminologia
Resum: El present treball preten aportar coneixement criminològic sobre la relació que existeix entre les conductes infractores al volant i la diferència entre nois i noies joves.
Link: https://ddd.uab.cat/pub/tfg/2017/179818/TFG_apaezmerida.pdf
Títol: Els efectes en l’àmbit civil del matrimoni i de la convivència estable en parella des d’una perspectiva de gènere
Autor/a: Elena Albouy Bardina
Grau: Dret
Resum: El treball conté l'estudi de set dels efectes que es desprenen de la constitució d'un matrimoni o de l'inici de la convivència en parella estable.
Títol: Mujeres y el mercado laboral español. Segunda generación de origen marroquí
Autor/a: Chaimae Oulad Bouaarfa El Gribes
Grau: Relacions Laborals
Resum: El treball tracta de joves de la segona generació i la generació u i mig - origen marroquí - i la presència que tenen en el mercat laboral espanyol.
Link: https://ddd.uab.cat/pub/tfg/2017/178149/TFG_couladbouaarfa.pdf
Facultat d'Economia i Empresa
Títol: Women on corporate boards and firm performance: evidence from Spain
Autor/a: Mireia Segura Sánchez
Grau: Administració i Direcció d'Empresa
Resum: L'objectiu d'aquest estudi és examinar l'impacte dels membres femenins a les juntes en el rendiment de les empreses centrant-se en les empreses espanyoles
Link: https://ddd.uab.cat/pub/tfg/2017/179991/TFG_msanchezsegura.pdf
Facultat de Filosofia i Lletres
Títol: Subalternidades en colapso. El "ángel del hogar" en dos cuentos de Jacinto Octavio Picón
Autor/a: Alba Rocío Sánchez Bonet
Grau: Llengua i Literatura Espanyola
Resum: En aquest treball es teoritza sobre la identitat de la dona, diferenciant dues maneres d'abordar el gènere, que conviuen i inclús es complementen en un anàlisi textual literari, demostrat en els contes "Doña Georgia" i " Desencanto" de Jacinto Octavio Picón.
Títol: Desire in Times of Apartheid. A Trigger for rebellion. The case for The World Unseen
Autor/a: Helena Ruta Serra
Grau: Estudis Anglesos
Resum:. L’objectiu d’aquest treball es argumentar a favor del desig com a motor per a la rebel·lió dins la novel·la "Disire in Times of Apartheid".
Link: https://ddd.uab.cat/record/180001
Títol: Mujeres Libres: eina d'emancipació femenina. Reflexió historiogràfica i estat de la qüestió
Autor/a: Bernat Aranyó Giné
Grau: Història
Resum: Mujeres Libres fou un col·lectiu femení anarquista, vinculat a la CNT durant el període 1936-1939. En el present treball, analitzo el tractament que n'ha fet la historiografia i com de silenciat ha estat al llarg del temps, inclús pel propi moviment anarquista.
Link aquí
Títol: Las construcciones de género en la música. Un acercamiento a Belladona y Matraka
Autor/a: Itxasne Zabalza Chivite
Grau: Musicologia
Resum: En aquest treball s'analitza les influències que van poder tenir les reivindicacions del moviment feminista en Nafarroa, a la dècada dels 80 i 90, en l'àmbit de la música, en les noves creacions de grips de música feminista i en posada en escena de les dones.
Títol: Sentmenat 1936. Industrialització, estructura social, gènere i comportament electoral
Autor/a: Teresa Vallbé Ansesa
Grau: Humanitats
Resum: L'objectiu és estudiar en quina mesura l'estructura social i demogràfica municipal va tenir un impacte sobre el comportament electoral de l'any 1936.
Títol: La intersexualidad: un reto hacia la filosofía
Autor/a: Sara García Companys
Grau: Filosofia
Resum: En aquest treball s'estudia com pertànyer a un intersex implica la localització de una anormalitat i, en conseqüència, el desplaçament de la persona intersex fora del discurs.
Títol: El rol femení en les societats antigues: història comparativa entre la dona romana i la dona víking
Autor/a: Clàudia Tenas Viñals
Grau: Estudis d'Anglès i de Clàssiques
Resum: En aquest treball es comparen els rols i la participació de les dones en la societat roma i la vikinga.
Facultat de Medicina
Títol: Anticoncepción y perspectiva de género: encuesta a los estudiantes de Medicina
Autor/a: Sara López García
Grau: Medicina
Resum: Aquest treball analitza des de la perspectiva històrica, econòmica, mediambiental, de gènere i en especial mèdica i biològica el dilema de la anticoncepció hormonal, específicament en el context espanyol.
Títol: L'afectació psicoemocional de la píndola anticonceptiva: una mirada amb perspectiva de gènere
Autor/a: Maider Quilez Mendez
Grau: Infermeria
Resum: Aquest treball presenta les problemàtiques que suposa la píndola anticonceptiva a nivell psicoemocional.
Facultat de Psicologia
Títol: Los asesinatos de mujeres en España. Controversias en torno al recuento y la definición del feminicidio
Autor/a: Sandra Viu Fandos
Grau: Psicologia
Resum: Existeixen controvèrsia en les xifres que diverses plataformes aporten sobre el nombre de feminicidis a Espanya l'any 2014, per el que aquest treball planteja clarificar aquest concepte i identificar quins són els motius d'aquesta controvèrsia.
Facultat de Traducció i Interpretació
Títol: Traducció comentada de "Luna", de Julie Anne Peters, i comentari sobre la traducció de literatura de temàtica LGTBI
Autor/a: Arantxa Fernàndez Cruz
Grau: Traducció i Interpretació
Resum: Aquest treball és una traducció comentada dels quatre primers capítols del llibre "Luna" de Julie Anne Peters, que explica la història d'una noia transgènere que encara no ha sortit de l'armari. "Luna" és narrada des del punt de vista de la seva germana petita que, tot i que no entén del tot la situació de la seva germana, intenta ajudar-la de totes maneres.
Títol: Representació de rols de gènere en els llibres de text de japonès per a estrangers
Autor/a: Judit Moyano Anglès
Grau: Estudis d'Àsia Oriental
Resum: Aquest treball analitza amb perspectiva de gènere i classe els llibres de text per aprendre japonès que s'han utilitzat al llarg del grau d'Estudis d'Àsia Oriental amb l'objectiu de detectar-hi representacions de rols de gènere
RESOLUCIÓ: TFG PREMIATS PER FACULTAT I GRAU
A la cerimònia es va fer entrega dels premis als següents Treballs de Fi de Grau:
Facultat de Ciències de la Comunicació
Títol: Periodisme esportiu a la televisió. Evolució i presència de les dones periodistes.
Autora: Giménez, Nerea
Tutora: Maria José Recoder
Resum: Treball sobre la presència, evolució i situació actual de les periodistes que es dediquen al món de l'esport en l'àmbit televisiu.
Títol: Obsesión 90-60-90: Relación entre la publicidad y la percepción de la imagen corporal en los adolescentes.
Autora: Serra, Clàudia
Tutora: Elena Añaños
Resum: Treball sobre l'impacte i la influència dels mitjans en la autopercepció corporal dels adolescents, sobretot en relació al model de bellesa femení.
Títol: Estereotipos de género en los informativos de televisión: ¿existen unos patrones fijos en los profesionales que los presentan?
Autora: Teruel, Ana
Tutora: Elena Añaños
Resum: Treball centrat en les figures dels professionals que presenten els informatius i els estereotips de gènere que transmenten a través de la seva imatge
Facultat de Dret
Títol: Reconocimiento, en España, de la filiación derivada de gestación por sustitución.
Autora: Agut, Cyrielle
Tutor: Rafael Arenas
Resum: Treball sobre el difícil reconeixement legal de la maternitat subrogada que podria ser admès a l'estat espanyol, concretament els casos de resolució estrangera de filiació
Títol: Violència en l'àmbit de la sexualitat i la reproducció contra les dones amb diversitat funcional. Un estudi de cas.
Autora: Babot, Clara
Tutora: Paula Arce Becerra
Resum: Treball que analitza la violència que reben les dones amb diversitat funcional en relació a la seva sexualitat i reproducció a través d'un estudi de cas.
Títol: Segunda Repúplica: Relaciones Laborales y género
Autora: Giménez, Estela
Tutora: Maria Jesús Espuny
Resum: Treball sobre la legislació de la Segona República en materia de relacions laborals i igualtat de gènere, sobretot en matèria de maternitat.
Facultat d'Educació
Títol: Les representacions socials de gènere de l'educador i l'educadora social Un estudi de cas.
Autora: Villagrasa, Marta
Tutora: Georgeta Ion
Resum: Treball que analitza les representacions socials del gènere dels educadors d'un esplai i la seva pràctica educativa amb perspectiva de gènere.
Títol: Les identitats trans en la comunitat educativa.
Autora: Cabanes, Sara
Tutora: Mar Morón Velasco
Resum: Treball d'investigació sobre la transsexualitat infantil i el seu tractament als centres educatius. L'autora fa una proposta de protocol d'actuació educativa envers la diversitat sexual, afectiva i d'identitat de gènere.
Facultat de Filosofia i Lletres
Títol: El estudio del parentesco a partir de análisis isotópicos y genéticos: El Caso LBK
Autora: Viñas, Laura C.
Tutora: Cristina Rihuete
Resum:
Títol: Dona i guerra a l'antiga Grècia. De les troianes d'Eurípides a les amazones d'Heròdot.
Autora: Cívico, Anna Mª
Tutor: Jordi Cortadella Morral
Resum: Anàlisi de la societat de l'antiga Grècie entorn als conceptes gènere i guerra on s'utiliten com a base les obres d'Eurípides i Heròdot.
Títol: Vaginas y bio-política. El tabú menstrual y otros negocios del estado.
Autora: Pinzón, Diana
Tutor: Joan Carles Cirera
Resum: Anàlisi de la relació que existeix entre la negació i el control del plaer femení i dels cossos de les dones i el model econòmic del neoliberalisme.
Títol: Qui (s')ocupa? Repensant el gènere en la lluita pel dret a l'habitatge a Barcelona.
Autora: Gomà, Aina
Tutora: Mª Antònia Casellas Puigdemasa
Resum: Anàlisi del bloc de la Bordeta de l'Obra Social de la PAH tenint en compte el paper protagonista de les dones en la lluita pel dret a l'habitatge.
Títol: Metadones. Teatre de sensibilitat femenina?
Autora: Boadella, Irene
Tutor: Francesc Foguet Boureu
Resum: Anàlisi de la creació, trajectòria i impacte de la companyia de teatre femenina "Metadones" i de les seves dues obres.
Títol: Mulieres plussciae et nocturnae. Las magas en la novela latina.
Autora: Benavides, Judit
Tutora: Cándida Ferrero Hernández
Resum: Anàlisi de la figura de les dones magues en dues noveles llatines: el "Satiricón" de Petroni i l'"Ase d'or" d'Apuleu.
Títol: Heroïnes i guerreres. La iconografia de la dona a través dels manuscrits francesos de Christine de Pizan "La cité des dames" i el "De mulieribus claris" de Boccaccio.
Autora: Giol, Laura
Tutor: Rafael Cornudella
Resum: Anàlisi de la representació de la dona a les produccions artístiques a l'Edat Mitjana a través de l'estudi iconogràfic de les miniatures del manuscrits "Cité des dames", "L'epitre Othea" i el "De mulieribus claris".
Títol: Dos estrategias feministas: María Lejárraga y Virginia Woolf.
Autora: Llopis, Ester
Tutora: Anna Gil Bardají
Resum: Treball sobre les diferents maneres d'abordar el feminisme de María Lejárraga y Virginia Woolf, com a referents del moviment de principis del segle XX.
Títol: El discurso lingüístico de la mujer en la publicidad televisiva española.
Autora: Martínez, Anna
Tutora: Carme de-la-Mota
Resum: Anàlisi del llenguatge i dels recursos lingüístics que utilitzen les dones a la publicitat televisiva a l'estat español des dels anys 80 i de com el llenguatge contribueix a perpetuar estereotips de gènere.
Títol: Adolescent Girls and the Alternative Self: Exploring Liminality and the Father in Carson McCullers
Autora: Pascual, Catalina
Tutor: Andrew Monnickendam
Resum: Anàlisi de dues novel·les de Carson McCuller i de la relació entre el solitari creixement dels seus protagonistes i la complicada relació amb el pare.
Títol: Speaking the unspeakable: Subversive Eroticism in Kate Chopin's "The Awakening" and Edith Wharton's "Summer".
Autora: Martínez, Alejandra
Tutora: Laura Gimeno Pahissa
Resum: Treball centrat en l'anàlisi de l'ús de l'erotisme com un mitjà subversiu en dues noveles on les heroïnes estan erotitzades de manera que transgredeixen les normes socials i s'empoderen mitjançant l'agencia sexual.
Títol: De Lolita a femme fatale: cuerpo y deseo
Autora: Tomás, Laura
Tutora: Begonya Sáez Tajafuerce
Resum: Treball centrat en els arquetips de fatalitat femenina en l'art i la literatura, sobretot de la nímfula i de la femme fatale, i anàlisi d'aquests arquetips a l'obra de Nabokov Lolita.
Títol: Anàlisi de les diferències de gènere en els comportaments d'homes i dones joves en converses mixtes.
Autor: Turull, Felip
Tutor: Joan Argenter Giralt
Resum: Treball que analitza tres converses informals entre homes i dones joves per identificar comportaments estereotipats en funció del gènere.
Facultat de Traducció i Interpretació
Títol: Análisi de roles de género, emoción y expresividad a través del manga.
Autor: Garcia, Daniel
Tutora: Amelia Sáiz López
Resum: Anàlisi de qüestions de gènere a la societat japonesa a través de l'expressió cultural del manga, sobretot de les emocions i els valors associats al gènere.
Títol: Lesbianes, feministes i queers a Palestina i el Líban. Traducció d'un recull de textos feministes (àrab-català)
Autora: Lirón, Anna
Tutora: Anna Gil Bardají
Resum: Traducció de cinc articles de l'àrab al català apareguts entre el 2007 i el 2015 a Palestina i el Líban que aborden la qüestió queer, el feminisme i el lesbianisme.
Vídeo explicatiu de les tasques i funcions assignades a l'Observatori on es destaquen les principals activitats i accions
XV Jornada Institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones
XIV Jornada Institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones.
XIII Jornada Institucional en conmemoració del Dia Internacional de les Dones.
La UAB va acollir els dies 18, 19 i 20 de gener les sessions d’investigació i discussió del projecte EGERA.
Campanya “#comunicacció” on invita a denunciar i contestar a les situacions de discriminació a la UAB
Acció que ha fet l'Observatori per a l’Igualtat en la campanya "Sense set de sexisme" per la FM de l’UAB 2014.
Realitzat per l'Observatori per a la Igualtat per la Festa Major de la UAB del 2014.
Vídeo de reconeixement a la trajectòria de l'homenatjada en la XI Jornada Institucional del Dia Internacional de la Dona Treballadora
Amb moitu del 8 de març a la Catedràtica emèrita de Geografia.
Vídeo de difusió per al minut de silenci i lectura del manifest per totes les víctimes de la violència de gènere
III Congrés Internacional del Miseal: “Nous Desafiaments per a la Inclusió Social i la Equitat en l’Educació Superior”
III Congrés Internacional del Miseal: “Nous Desafiaments per a la Inclusió Social i la Equitat en l’Educació Superior”
III Congrés Internacional del Miseal: “Nous Desafiaments per a la Inclusió Social i la Equitat en l’Educació Superior”
III Congrés Internacional del Miseal: “Nous Desafiaments per a la Inclusió Social i la Equitat en l’Educació Superior”
Campanya “#comunicacció” on invita a denunciar i contestar a les situacions de discriminació a la UAB
Campanya “#comunicacció” on invita a denunciar i contestar a les situacions de discriminació a la UAB
Vídeo de difusió on estudiants de la UAB contesten a la pregunta: Hi ha sexisme a la UAB?
Vídeo de difusió i visibilització del treball de les dones en tots els àmbits de feina