Viu a la UAB

“Hem creat un sistema d’innovació on participa tota l’empresa i detectem els emprenedors que tenim interns”

Miguel Ángel Marco es va llicenciar en Biologia el 1985 a la UAB. Actualment és director del departament Mèdic i Científic i director d’Innovació a Roche Diagnostics. L’empresa aposta fort per la innovació i la creació d’idees, amb col·laboracions amb el parc de Recerca de la UAB.

20/07/2018

Miguel Ángel Marco es va llicenciar en Biologia el 1985 a la UAB. Actualment és director del departament Mèdic i Científic i director d’Innovació a Roche Diagnostics. L’empresa aposta fort per la innovació i la creació d’idees, amb col·laboracions amb el parc de Recerca de la UAB.

Ens parla de la seva trajectòria, de la seva carrera internacional en països de Sud-Amèrica i dels projectes que ha liderat.

 
Perquè vas escollir Biologia?
T’he de fer una confessió, vaig tenir els meus dubtes, perquè tinc un fort component artístic. Finalment, vaig estudiar simultàniament Biologia i Gemmologia, perquè la meva família es dedicava a la joieria. Quan vaig acabar Biologia vaig saber que la investigació no encaixava amb el meu caràcter, ho vaig intentar, mentre vaig estar fent la mili a València acudia per les tardes a la Facultat de Medicina a investigar i em van oferir quedar-me com a professor de pràctiques, però no anava amb mi. A mi les coses m’han de sortir bé i ràpid i la investigació no t’assegura res en temps ni en resultats. Llavors, vaig passar a la indústria privada en un moment d’efervescència, era el boom de la biologia cel·lular i la biologia molecular.
 
Durant la teva trajectòria, t’has seguit formant?
Sí, he fet un Programa de Desenvolupament Directiu a l’IESE i tinc un Màster en Màrqueting a l’Institut Superior de Màrqueting.
 
Et vas llicenciar el 1985. Quins van ser els teus primer passos professionals?
Del 85 al 90 vaig estar treballant a Cultek, una distribuïdor espanyola, però vaig pensar que  si hi havia multinacionals, era millor canviar, mejor ser cola de león que cabeza de ratón,  diuen. Vaig entrar llavors a Ingelheim Diagnóstico y Tecnología com a especialista en els productes de biologia molecular. I després de tres anys allà, vaig canviar a Boehringer Mannheim, que posteriorment va ser adquirida per Roche Diagnostics. En aquesta fusió vaig tenir la sort de ser nombrat cap de departament, un departament que va passar a ser una divisió i em vaig convertir en el cap de la divisió de Ciències Aplicades.
 
A què es dedica Roche Diagnostics?
Ens dediquem al diagnòstic in vitro, des dels grans laboratoris on són capaços de fer milers de mostres per hora en màquines automatitzades, fins a les últimes tècniques diagnòstiques en biologia molecular.
 
Vas estar uns 9 anys a Sud-Amèrica primer a Perú i després a Xile. Què ha aportar l’experiència internacional a la teva carrera?  
Em van oferir un càrrec de direcció general i vaig acceptar. L’experiència és molt positiva, perquè realment allà encara una persona amb la seva influència, pot marcar la diferència. Vam aconseguir, per exemple, millorar moltíssim el diagnòstic del tema del VIH a Perú posant a funcionar un programa sencer des de 0 amb diagnòstic molecular. Vam accelerar l’adopció de la innovació. També hi ha desavantatges, perquè, per exemple, una part del que es l’assistència sanitària és pura beneficència, posar-se malalt greu en aquests països si no tens diners, és molt mola notícia.
 
I el 2013 vas tornar a Espanya. Quina es la teva responsabilitat actual a l’empresa?
Vaig tornar perquè vaig tenir una crisi, ara sóc trasplantat de ronyó. El càrrec a Sud-Amèrica era molt exigent, havia de viatjar molt...Em van oferir tornar amb dos funcions principals: la de director del departament Mèdic i Científic i director d’Innovació. A més, sóc un dels patrons de la Fundació Instituto Roche i m’han nominat recentment patró de la Fundació Fenin, la Federació Española d’Empreses de Tecnologia Sanitària.
 
En quins projectes estàs treballant ara mateix com a director d’Innovació?
Hem creat un sistema d’innovació on participa tota l’empresa i detectem als emprenedors que tenim interns. Ho tenim muntat com si fossin start-ups, el personal de Roche veu en una web especial com són els projectes i inverteix en ells una moneda virtual que anomenem rocheuros i en la mesura que el projecte avança i passa per rondes de finançament, llavors guanyen diners. Aquell projecte que rep suport social per crowfunding, passa al comitè d’innovació i el desenvolupem. Estem, per exemple, treballant en unes ulleres 3D per a experimentar els laboratoris, et permeten visualitzar-los abans de fer-los i ajuden en el procés de creació.
 
Per aquests temes d’innovació teniu relació amb el Parc de Recerca de la UAB.
Sí, es va col·laborar amb la UAB fent un equip que descontaminava els productes de deixalla de les màquines d’anatomia patològica, aquesta va ser la primera col·laboració. I ara busco una col·laboració en l’àrea de seqüenciació de virus de vertebrats per a resoldre ràpidament epidèmies que poden sorgir per virus. I també estem buscant un sistema d’esterilització low cost per a equipament analític de gran mesura, els equips vells es poden reciclar al 98%, el projecte té un potencial d’estalvi de entre 250.000 i 500.000 euros anuals. Busquem, en general, acceleradores, incubadores perquè ens interessa la gent que té idees, i volem veure si algunes d’aquetes idees, sobre tot, en temes d’intel·ligència artificial, sistemes de suport a la decisió, ens podrien encaixar entre les coses que fem.
 
I la teva responsabilitat en el departament Mèdic i Científic, quina és?
És un departament separat de les activitats comercials, ens dediquem a buscar, mitjançant col·laboracions científiques, evidència sobre els productes. Fem també molta feina de divulgació on-label i off-label, formació interna, relació amb les societat científiques suport a l’elaboració de guies de protocols...És un treball interesant. Ens centrem en uns quants productes d’alt valor mèdic que és on marquem la diferència.
 
De tota la teva trajectòria, de quin projecte et sents més orgullós?
Si et dic la veritat, el projecte que sento com el més important en la meva vida no té res a veure amb Roche, però va ser gracies a l’empresa que es va poder fer. El 2007 va haver-hi un terratrèmol a Perú i com a companyia vam decidir ajudar a reconstruir un poble que està a la serra andina. Vam fer una petició a la companyia, ens van donar 350.00 dòlars i vam reconstruir les cases amb construcció antisísmica, fam fer una represa de 15 milions de litres, vam convertir aquell erm en regadiu i vam construir un alberg, un menjador popular i fins i tot un parc infantil. Vam canviar la vida d’aquelles persones. Aquell va ser un projecte de tots els caps de setmana durant un any, però realment ha tingut un impacte fins a avui en al vida d’aquests veïns.
 
Quins són els teus projecte professionals de futur?
Estem interessats en col·laborar amb star-ups que tinguin un peu posat en intel·ligència artificial i salut. Començarem una validació clínica d’un algoritme en el núvol per a diagnosticar càncer de pulmó basat en l’ús de sis marcadors tumorals serològics. El sistema et dona un informació predictiva inclús abans de que hi hagi cap nòdul ni ninguna pista visible per rajos X. Tenim a la mà demostrar que funciona. Com? Fent que els hospitals escollits segueixin el protocol habitual pel càncer de pulmó i que facin simultàniament l’algoritme. Són tècniques que tarden 19 minuts i pots donar un pronòstic del que té el pacient per intervenir d’immediat.