Saltar al contenido
Coneix Alumni

La promoció del grau en periodisme del 1999 va celebrar els 25 anys de titulats de la UAB el passat dissabte 20 d'abril

Trobada periodisme

“Tornar a la facultat ens va fer reviure el passat amb nostàlgia i estem molt agraïts al que va ser el punt de partida de les nostres trajectòries professionals”

03/05/2024

La trobada dels alumni de periodisme de la UAB va transcórrer amb una atmosfera carregada d'emoció i abraçades. Els més de seixanta alumni que van assistir-hi van tornar a trepitjar la facultat on fa vint-i-cinc anys havien compartit tants moments junts. L’Albert Solé, cap d’informatius de Cugat Media, afirma que “va ser molt bonic i molt emocionant. Hi havia gent amb la qual no ens veiem des de feia vint-i-cinc anys, gent que no havia trepitjat la facultat des de llavors… va ser fantàstic”. De la promoció del 1999, l’Albert encara manté el contacte amb alguns companys, però valora els actes com aquest per coincidir amb diverses persones que has perdut el contacte i no en saps res de les seves vides.

Segons la Núria Masdéu, que treballa en la comunicació corporativa de la UOC, "en la trobada va haver-hi molt bona sintonia entre tots i va ser un moment molt especial, del qual guardaré el record durant molt temps". El retrobament amb antics companys i el retorn a la facultat va ser una experiència profundament emotiva per a Núria. "Realment, va ser molt emocionant! Els dies abans dubtava de si reconnectaria amb els antics companys i companyes, o dels canvis físics que comporta el pas de vint-i-cinc anys... Estic molt contenta d'haver-m'hi animat finalment perquè l'ambient de la retrobada va ser immillorable! I, fins i tot, vaig conèixer gent nova que continuarem en contacte!", explica.

Tornar a recórrer els passadissos de la facultat i reviure els moments viscuts va ser una experiència carregada de nostàlgia i gratitud. "Trepitjar de nou la facultat va ser molt bonic! Tornar a seure en una aula va fer retrobar-me amb el meu jo de fa vint-i-cinc anys. Les visites als estudis de ràdio i els platós de televisió van ser increïbles! Quins flashbacks!”, recorda la Núria.

Tampoc es va perdre la celebració la Montserrat Capellas, que viu a França treballant com a responsable dels continguts editorials del Sincrotró Europeu. “Aquesta trobada va ser una gran oportunitat per tornar a connectar amb companys de la Facultat. Vaig viure la trobada amb molta emoció i, quan es va fixar la data, vaig reservar vols per venir per l'ocasió”, declara.

La Montserrat també destaca el retorn a la Facultat de Ciències de la Comunicació. “Tot i els vint-i-cinc anys de diferència, em va semblar retrobar el mateix ambient que quan estàvem estudiant. Tornar a la facultat ens va fer reviure una mica el passat amb nostàlgia i estem molt agraïts al que va ser el punt de partida de les nostres trajectòries professionals. Un altre avantatge d'aquests esdeveniments és que serveixen per fer networking i intercanviar idees de temes relacionats amb la feina”, assegura.

Un dels aspectes més destacats de l'esdeveniment va ser la logística, que va contribuir a crear un ambient fantàstic i entranyable. "La logística de l'esdeveniment va fer que tot anés rodat. L'acollida d'Alumni UAB crec que ens va ajudar molt a gaudir d'un vespre fantàstic i entranyable! Tot era molt cuidat: les acreditacions, el vídeo amb fotos de quan estudiàvem, la visita a la facultat...  Alumni va fer una gran feina, va crear un molt bon ambient i ens ho va posar tot molt fàcil. Fantàstic!" afirma Núria.

En la mateixa línia, l’Albert declara: “trobo fantàstic que Alumni UAB organitzi trobades pels alumni. És molt bonic que t’ajudin i que la universitat et faciliti aquesta opció per retrobar-vos. Ho estic recomanant a tothom”. Així doncs, tots coincideixen que l'organització de trobades com aquesta per part de la UAB és clau per mantenir viva la connexió entre els alumni.

A part d’un sopar al Campus de la UAB i de la projecció d’un vídeo amb imatges del seu pas per la facultat, els assistents van dur a terme una visita per les instal·lacions de la Facultat amb l’acompanyament del Dr. Joan Manel Tresserres, un dels impulsors de la titulació de periodisme, que va fer una explicació de les dificultats que es van trobar per crear la carrera.

Segons el Dr. Joan Manel Tresserres, la titulació universitària de periodisme va néixer amb moltes reticències, fins i tot des del mateix sector del periodisme, ja que es considerava que no havia de formar part de cap universitat. “En els inicis, no teníem una estructura consolidada de plantilla de professorat i molts periodistes, la majoria sense estudis específics, havien de compatibilitzar la feina amb fer classes. No obstant això, amb el temps, aquells professionals del periodisme fan una aposta decidida per ensenyar la professió i, a més, coincideix amb les primeres generacions de titulats que es queden de professors a la universitat i comencen a donar classes”, explica.

Malgrat les precarietats inicials, en una dècada es van veure canvis significatius, especialment amb la inauguració d'un nou edifici a principis dels anys 80, que va permetre millorar les instal·lacions i incloure estudis de ràdio i televisió per a pràctiques. Un altre canvi rellevant va ser la implementació del sistema de les notes de tall, que es van convertir en les més altes del campus. Segons el Dr. Tresserres, “estudiar a la Facultat de Ciències de la Comunicació va deixar de ser una llufa que els estudiants es penjaven i va adquirir molt prestigi”.

Als anys 90, la titulació es va consolidar, destacant-se per un bon sistema de pràctiques als mitjans i una alta taxa de col·locació professional. Avui dia, la Facultat gaudeix d'una reputació consolidada i és considerada un punt de referència en el camp de la comunicació, amb un professorat reconegut, projecció professional i influència en el sistema de mitjans a Catalunya. A més, el Dr. Tresserres també destaca la biblioteca de Ciències de la Comunicació, que defineix com “el millor centre de comunicació del sud d’Europa”.