Viu a la UAB

La UAB manté el lideratge de les universitats espanyoles en sol·licituds de patents

L'informe anual de l'Oficina Europea de Patents situa la UAB com la primera universitat de l'Estat espanyol en nombre de sol·licituds de patents, amb un total de 20 sol·licituds de patents europees.

15/03/2017

L'Oficina Europea de Patents (EPO, segons les seves sigles en anglès) ha presentat el seu informe anual amb el balanç de patents europees, segon el qual la Universitat Autònoma de Barcelona es manté com la primera universitat de l'Estat espanyol en nombre de sol·licituds.

El 2016, l'Oficina de Valorització i Patents de la UAB va presentar 20 sol·licituds de patents europees i, addicionalment, 27 altres patents, entre extensions internacionals i patents nacionals. Així, el nombre total ha estat de 47. 

Aquestes patents són el tret de sortida per sumar valor social i econòmic a la recerca desenvolupada a la Universitat. L'any passat, la UAB va signar 10 acords de llicència amb diferents empreses per tal transferir els resultats de recerca a l'entorn socioeconòmic.

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació és el que més acords de llicència ha generat, amb un total de 5, seguit del sector biotecnològic, amb 4, i el farmacèutic, amb una llicència.

Catalunya sol·licita el 35% de les patents de l'Estat
Per comunitats autònomes, Catalunya és la regió que més patents va sol·licitar, amb 547 i un creixement del 6,6%. respecte el 2015. Això suposa un 35,1% de les sol·licituds realitzades a tot l'Estat espanyol. Madrid va ser la segona, amb 321 i una caiguda del 11%, seguida del País Basc (209), València (116) i Andalusia (103).

L'empresa que més patents va sol·licitar, un total de 30, va ser la catalana Laboratoris Esteve, seguida del Consell Superior d'Investigacions Científiques, amb 29 sol·licituts, Telefónica, amb 26, i Repsol i la UAB, ambdues amb 20.