La UAB us proposa

Exposició: "Ciència i poesia"

Data: Fins al 30 de novembre.

Descripció: La Biblioteca de Ciència i Tecnologia organitza la primera exposició presencial sobre la ciència com a font d’inspiració per a la poesia, en què pretén mostrar les diferents interpretacions que el llenguatge poètic en fa del món científic. Així, s’ha volgut fer una selecció de poemes que abracés la ciència de la forma més àmplia possible. Més informació.

Exposició: "Art, cervell i percepció"

Data: Fins el 31 de desembre.

Descripció: La percepció visual és la facultat de reconèixer i discriminar els estímuls visuals, d’interpretar- los i d’associar-los a experiències anteriors. La interpretació dels estímuls visuals es produeix al cervell, no als ulls. La impressió sensorial es produeix a la retina, però el reconeixement de la forma es produeix al cervell. En la producció d'aquesta exposició han col·laborat Ángel Martín-Pascual i Celia Andreu-Sánchez, membres del Neuro-Com Research Group de la UAB.

"La mitigació del canvi climàtic des dels municipis..."

Data: Dijous 27 de novembre, a les 19h.

Descripció: Segona edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. La xerrada La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l'urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores és a càrrec de Maties Serracant, geògraf. Més informació.

"Bentham a la presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència"

Data: Dimarts 2 de desembre, a les 20h.

Descripció: Òscar Montero (CEHIC-UAB) parlarà de la història de la presó Model de Barcelona abans de 1936 i dels fonaments del moviment correccionalista i la seva implantació a la Model a través de les ordes religioses i d'un sistema carcerari ambigu, i tractarà d'identificar els agents correctors que intentaren canviar la moral dels presoners mitjançant mesures disciplinàries i correctores. Més informació.

Ruta: Visita al Teatre Anatòmic i Itinerari pel Raval més mèdic

Data: Dimecres 10 de desembre, a les 10:30.

Descripció: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

Ruta: "Històries de Ciència a la Barceloneta"

Data: Dimecres 10 de desembre, a les 19h.

Descripció: La Barceloneta ha estat sempre el barri mariner, el barri dels pescadors. També va ser un barri eminentment obrer i industrial i ha estat testimoni de grans fites científiques. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens proposa un itinerari d'història de la ciència pel barri de la Barceloneta, que podrem conèixer mitjançant la història de la fotografia, del globus aerostàtic, del submarí, del sistema mètric, de les cooperatives... Més informació.

Conferència: "Especialitats mèdiques al primer terç del segle XX"

Data: Dijous 11 de desembre, a les 19h.

Descripció: Sant Pau sempre ha estat un centre pioner en la pràctica de la medicina i va ser un dels primers centres sanitaris en institucionalitzar els serveis mèdics. Alfons Zarzoso, conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i professor associat de la UAB, analitza el desenvolupament de les diferents especialitats mèdiques que van sorgir durant els primers anys d’activitat de l’Hospital. Més informació.

Col·loqui: "Reconstruint el Martorell"

Data: Dimarts 16 de desembre, a les 19h.

Descripció: Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i José Pardo Tomás (IMF-CSIC) parlaran del Museu Martorell, el primer museu públic de Barcelona, localitzat dins el Parc de la Ciutadella i inaugurat l’any 1882 al col·loqui Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX. Acte dins el Cicle de Col·loquis de la SCHCT "Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella", coordinat per Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Ferran Aragon (CEHIC-UAB). Més informació.

Col·loqui: "El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)"

Data: Dijous 15 de gener, a les 19h.

Descripció: Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Oliver Hochadel (IMF-CSIC) explicaran el procés de transformació de la Ciutadella des del parc higiènic de 1872 al parc científic de 1917. Acte dins el Cicle de Col·loquis de la SCHCT "Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella", coordinat per Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Ferran Aragon (CEHIC-UAB). Més informació.

Ruta: "Indústria i Ciència a Gràcia"

Data: Dissabte 17 de gener, a les 12h.

Descripció: La Vila de Gràcia s'ha anat transformant de ser una població eminenment agrícola a ser un centre industrial i, ja més recenment, una zona comercial. Durant aquest procés ha estat testimoni de petits i grans esdeveniments científics, tecnològics i mèdics: un químic de renom que va patir exili i presó, l'arribada de les màquines de vapor, la redacció de la primera llei de l'avortament de l'Estat espanyol, el descobriment d'asteroides i planetes... Vine a conèixer Gràcia amb ulls de Ciència! Més informació.

Ruta: "Una visita a l'Exposició Universal de 1888"

Data: Dissabte 31 de gener, a les 15h.

Descripció: L'Exposició Universal de 1888, la primera celebrada a l'estat espanyol, va reunir ciència, tecnologia a Barcelona en un moment en el que semblava que tot es transformava. Els nous transports i l'electricitat començaven a canviar la forma de viure de les persones i aquest gran esdeveniment també modificava la fesomia de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens dóna la benvinguda a l'Exposició Universal de Barcelona 1888. Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388