La UAB us proposa

Exposiciˇ de p˛sters relacionats amb la llum

Data: Del 28 de febrer al 9 de marš.

Descripciˇ: Amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum, el Departament de Física, en col·laboració amb les Facultats de Ciències i Biociències, organitza una exposició de pòsters relacionats amb la llum. Corresponen a part de dues col·leccions que s'han elaborat des del projecte GoPhoton, gestionat per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i l'SPIE (International Society for Optics and Photonics), en col·laboració amb la SEDOPTICA (Sociedad Española de Óptica).

15ns Dissabtes de la FÝsica: Sessiˇ 3

Data: Dissabte 28 de febrer, de 9 a 13h.

Descripciˇ: L'ONU i la UNESCO han declarat l'any 2015 com "Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum". Aquest serà el tema de l'edició d'enguany dels Dissabtes de la Física. A la tercera sessió hi ha una primera part, "La llum a la nanoescala: desde Maxwell a la detecció precoç del càncer", amb la Dra. Ana Belen González (Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia, ICN2), i una segona, "Jugant amb fotons", amb el Dr. Angel Pérez del Pino (Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ICMAB). Més informació.

8a jornada de divulgaciˇ de la relativitat

Data: Dissabte 28 de febrer, a partir de les 9:15.

Descripciˇ: La jornada està dividida en dues parts. Al matí hi ha conferències sobre forats negres, sistemes de posicionament global i l'eclipsi de 1919 (aquesta, a càrrec de Xavier Roqué (CEHIC-UAB)), i a la tarda, un cinefòrum i una observació astronòmica. Cal inscripció prèvia. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "El lÓser a la vida quotidiana"

Data: Dilluns 2 de marš, a les 19:30.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, El làser a la vida quotidiana, a càrrec de Marta García, física (Unitat de Coneixement i Transferència de Tecnologia, ICFO). Més informació.

ConferŔncia: "Einstein entre la llum i la matŔria"

Data: Dijous 5 de marš, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. David Jou Mirabent, catedràtic de Física de la Matèria Condensada a la UAB i Doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona, entre altres mèrits. Més informació.

15ns Dissabtes de la FÝsica: Sessiˇ 4

Data: Dissabte 7 de marš, de 9 a 13h.

Descripciˇ: L'ONU i la UNESCO han declarat l'any 2015 com "Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum". Aquest serà el tema de l'edició d'enguany dels Dissabtes de la Física. A la quarta i última sessió, conjunta amb els Dissabtes de les Matemàtiques, hi ha una primera part, "L'infinit i més enllà", amb el Dr. Armengol Gasull (Departament de Matemàtiques) i una segona part, "Manipulant àtoms amb llum", a càrrec de la Dra. Verònica Ahufinguer (Departament de Física). Més informació.

Dissabtes de les MatemÓtiques: Sessiˇ 1

Data: Dissabte 7 de marš, de 10h a 13h.

Descripciˇ: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. A la primera sessió, conjunta amb els Dissabtes de la Física, el Dr. Armengol Gasull (Departament de Matemàtiques) parlarà sobre "L'infinit i més enllà" i la Dra. Verònica Ahufinger (Departament de Física) impartirà la xerrada "Manipulant àtoms amb llum". Més informació.

III Disssabtes de les CiŔncies Ambientals: Sessiˇ 3

Data: Dissabte 7 de marš, de 10 a 13h.

Descripciˇ: "La Transició Energètica: Aspectes Econòmics i de Política Efectiva", a càrrec del  Dr. Jeroen van den Bergh (ICREA i ICTA-UAB). Ens parlarà sobre la transició energètica, que consisteix en tractar tres problemes relacionats (el pic del petroli, l’augment de la demanda mundial d’energia i el canvi climàtic) i les quatre possibles estratègies de solució. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "QuŔ pot fer la llum per la salut?"

Data: Dilluns 9 de marš, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, Què pot fer la llum per la salut?, a càrrec de Míriam Martí, biòloga (Unitat de Coneixement i Transferència Tecnològica, ICFO). Més informació.

Ruta: Visita al Teatre Anat˛mic i Itinerari pel Raval mÚs mŔdic

Data: Dimecres 11 de marš, a les 10:30.

Descripciˇ: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

Xerrada: "CŔlĚlules sobre llenš - El procÚs creatiu"

Data: Divendres 13 de marš, a les 19h.

Descripciˇ: Amb motiu de la Setmana del Cervell 2015, l'Institut de Neurociències organitza diverses activitats de divulgació. Una d'elles és la xerrada "Cèl·lules sobre llenç - El procés creatiu", a càrrec del Dr. Carlos Barcia, que inaugura l'exposició "Cells on Canvas". Més informació.

Exposiciˇ: "Cells on Canvas"

Data: Del 13 al 25 de marš.

Descripciˇ: Amb motiu de la Setmana del Cervell 2015, l'Institut de Neurociències organitza diverses activitats de divulgació. Del 13 al 25 de març es podrà visitar al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès (MAC) l’exposició de neuroimatges de microscòpia Cells on Canvas del doctor Carlos Barcia. Més informació.

Dissabtes de les MatemÓtiques: Sessiˇ 2

Data: Dissabte 14 de marš, de 10h a 13h.

Descripciˇ: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. A la segona sessió, el Dr. Jaume Coll impartirà la xerrada "Papiroflèxia de sòlids platònics i arquimedians", on podreu descobrir moltes cares del món dels poliedres. Més informació.

III Disssabtes de les CiŔncies Ambientals: Sessiˇ 4

Data: Dissabte 14 de marš, de 10 a 13h.

Descripciˇ: Aquesta sessió, "Expedicions científiques en temes ambientals a l’Amazònia" està dividida en dues parts. La primera, "Activitats petrolieres a les selves tropicals. De l’extracció petroliera a la Reserva de la Biosfera Yasuní de l’Equador a la ingesta de cru per la fauna silvestre amazònica", amb el Dr. Antoni Rosell (ICREA) i el Dr. Martí Orta (ICTA-UAB). La segona, "Expedició científica Yasuní, per la monitorització ambiental d’aquesta part de l’Amazones", anirà a càrrec del Dr. Martí Boada Juncà (Departament de Geografia, ICTA i professor de CCAA) i de Margarita Vilà, Sergi Cantos i Núria Foguet, estudiants de màster. Més informació.

Ruta: "Una visita a l'Exposiciˇ Universal de 1888"

Data: Dissabte 14 de marš, a les 16h.

Descripciˇ: L'Exposició Universal de 1888, la primera celebrada a l'estat espanyol, va reunir ciència, tecnologia a Barcelona en un moment en el que semblava que tot es transformava. Els nous transports i l'electricitat començaven a canviar la forma de viure de les persones i aquest gran esdeveniment també modificava la fesomia de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens dóna la benvinguda a l'Exposició Universal de Barcelona 1888. Més informació.

"La indecŔncia quotidiana de malbaratar aliments"

Data: Dijous 19 de marš, a les 19h.

Descripciˇ: Tercera edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'ICP. Aquesta xerrada, "La indecència quotidiana de malbaratar els aliments", és a càrrec de Paco Muñoz, tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB. Més informació.

Xerrades: "Com emmagatzemem els records" i "PsicofÓrmacs bons i dolents"

Data: Divendres 20 de marš, a les 19h.

Descripciˇ: Amb motiu de la Setmana del Cervell 2015, l'Institut de Neurociències organitza diverses activitats de divulgació. Una d'elles compta amb dues xerrades, "Com emmagatzemem els records?", a càrrec del Dr. Alfredo Miñano, i "Psicofàrmacs bons i psicofàrmacs dolents", amb el Dr. Jordi Ortiz. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "Quina ilĚluminaciˇ per a l'espai p˙blic i per a casa nostra?"

Data: Dilluns 23 de marš, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, Quina il·luminació per a l'espai públic i per a casa nostra?, a càrrec de Maria Güell Ordis, dissenyadora d'il·luminació. Més informació.

ConferŔncia: "Einstein"

Data: Dimarts 24 de marš, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. Oriol Pujolàs, membre de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2015 Universitat Aut˛noma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388