La UAB us proposa

Exposició de pòsters relacionats amb la llum

Data: Del 13 al 27 de març.

Descripció: Amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum, el Departament de Física, en col·laboració amb les Facultats de Ciències i Biociències, organitza una exposició de pòsters relacionats amb la llum. Corresponen a part de dues col·leccions que s'han elaborat des del projecte GoPhoton, gestionat per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i l'SPIE (International Society for Optics and Photonics), en col·laboració amb la SEDOPTICA (Sociedad Española de Óptica). L'exposició es pot veure a l'Escola d'Enginyeria del Campus de Bellaterra.

Exposició: "Nanociència: tan petit i tan a prop"

Data: Del 18 de març al 30 d'abril.

Descripció: Aquesta exposició vol ser una pinzellada de la gran quantitat de “nanocoses” que passen a l'entorn del Campus de la UAB. La mostra, instal·lada als aparadors de l’entrada de la Biblioteca i també al hall, amb una selecció bibliogràfica sobre nanociència, s’emmarca dins el projecte Dimensió NANO de l’ICN2, que promou el coneixement de la nanotecnologia i dels seus conceptes més bàsics, tot plantejant línies de debat sobre els riscos potencials i l’impacte social d’aquesta disciplina. Més informació.

Exposició: "Experiències matemàtiques"

Data: Del 16 de març al 8 de maig.

Descripció: La mostra conté mòduls que s'han dissenyat pensant en alumnes de secundària, però també en un públic variat, amb més o menys coneixements dels continguts matemàtics. Es tracta de materials de caràcter manipulatiu i de vegades lúdic, amb diferents nivells de dificultat, que ofereixen ocasions de col·laboració i discussió entre el públic visitant. La mostra es pot visitar a la Sala d'Exposicions de la UAB. Més informació.

Conferència: "Ciència i ment"

Data: Dimarts 7 d'abril, a les 18:30.

Descripció: A càrrec de Gemma Soler (professora de màrqueting i gerent de la seva empresa de coaching) i Adolf Tobeña (Catedràtic de Psiquiatria de la UAB), aquesta conferència s'emmarca dins del cicle "Ciència i...", que pretén contribuir a generar debat i afavorir la participació d’estudiants i ciutadania en general en temes científics rellevants i alhora afavorir la percepció de la ciència com a objecte d’interès social. Les conferències es duran a terme a la Sala d'Actes de la Biblioteca Central de Terrassa.

Conferència: "Radiació Còsmica de Fons"

Data: Dijous 9 d'abril, a les 20h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. Pablo Fosalba, membre de l'Institut de Ciències de l'Espai. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 3

Data: Dissabte 11 d'abril, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. A la tercera sessió, el Dr. Gregori Guasp impartirà la xerrada "Quins càlculs fa el mòbil quan fem una panoràmica". Més informació.

Ruta: Visita al Teatre Anatòmic i Itinerari pel Raval més mèdic

Data: Dimecres 15 d'abril, a les 10:30.

Descripció: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

Ruta: "Pasajeros al tren! Història del Ferrocarril a Barcelona"

Data: Dimecres 15 d'abril, a les 19.30.

Descripció: El 28 d'octubre de 1848 s'inaugurava el primer tren de la península ibèrica que unia Barcelona i Mataró. A partir d'aquest dia, milers de trens han sortit i arribat de Barcelona traslladant passatgers i mercaderies. Coneixerem els orígens del tren, les estacions que s'han construït i destruït i moltes històries relacionades amb els ferrocarrils de Barcelona. Preparats pel viatge? Més informació.

"Per què rebutgem l’Energia Nuclear?"

Data: Dijous 16 d'abril, a les 19h.

Descripció: Tercera edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'ICP. Aquesta xerrada, "Per què rebutgem l'Energia Nuclear?", és a càrrec de Manuel Adelantado, físic i enginyer de telecomunicacions, i membre de plataforma "Tanquem les nuclears". Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 4

Data: Dissabte 18 d'abril, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. En aquesta sessió, el Dr. Rosa Camps parlarà sobre "L'Enigma, una màquina de xifrar quasi perfecta", utilitzada per l'exèrcit alemany en les seves comunicacions secretes durant la Segona Guerra Mundial. Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 5

Data: Dissabte 25 d'abril, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. En aquesta sessió, "Sorpresas matemáticas", el ponent serà el Dr. Fernando Corbalán, del Departamento de Métodos Estadísticos de la Universidad de Zaragoza. Més informació.

Conferència: "Ciència i religió"

Data: Dimarts 28 d'abril, a les 18:30.

Descripció: A càrrec de Josep Triginer (professor associat de Física de la UAB) i Fra Lluc Torcal Sirera (Prior del Monestir Cistercenc de Santa Maria de Poblet), aquesta conferència s'emmarca dins del cicle "Ciència i...", que pretén contribuir a generar debat i afavorir la participació d’estudiants i ciutadania en general en temes científics rellevants i alhora afavorir la percepció de la ciència com a objecte d’interès social. Les conferències es duran a terme a la Sala d'Actes de la Biblioteca Central de Terrassa.

Ruta: "La Llum de Barcelona"

Data: Dimecres 29 d'abril, a les 19:30.

Descripció: “Al costat d'aquests canelobres, els fanals antics semblen moribunds!” deia Diario de Barcelona quan, al voltant dels anys 1840s, les llums d'oli es van substituir pels primers enllumenats públics de gas. Una nova llum arribava a Barcelona, i després encara havia de venir l'electricitat! En aquest itinerari per la llum de Barcelona coneixerem la història de l'enllumenat públic i com ha influït en la vida de milers de ciutadans de Barcelona.. Més informació.

Conferència: "Mirant els àtoms amb llum de làser"

Data: Dijous 30 d'abril, a les 20h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. Gaspar Orriols, membre del Grup d'Òptica del Departament de Física de la UAB. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Conferència: "Ciència i humanitats"

Data: Dimarts 5 de maig, a les 18:30.

Descripció: A càrrec de Sergi Grau (investigador vinculat a la UAB i membre de l'Institut d'Estudis Medievals) i Xavier Roqué (professor d'Història de la Ciència de la UAB), aquesta conferència s'emmarca dins del cicle "Ciència i...", que pretén contribuir a generar debat i afavorir la participació d’estudiants i ciutadania en general en temes científics rellevants i alhora afavorir la percepció de la ciència com a objecte d’interès social. Les conferències es duran a terme a la Sala d'Actes de la Biblioteca Central de Terrassa.

Conferència: "Què és un sincrotró i com funciona?"

Data: Dimarts 5 de maig, a les 20h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. Josep Capmany Guillot, cap de secció d'imants i dispositius de la divisió d'acceleradors del Sincrotró ALBA. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Conferència: "Refredament i atrapament d'àtoms amb llum"

Data: Dijous 7 de maig, a les 20h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dra. Veronica Ahufinger, professora del Departament de Física de la UAB i vice-degana de la Facultat de Ciències de la mateixa universitat. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Ruta: "Gràcia, històries d'una vila independent"

Data: Dimecres 13 de maig, a les 19:30.

Descripció: Independent durant gairebé 50 anys, la Vila de Gràcia ha estat testimoni de petits i grans esdeveniments científics, tecnològics i mèdics: un químic de renom que va patir exili i presó, un taller de rellotges suïssos que encara funcionen, l'arribada de les màquines de vapor, la redacció de la primera llei de l'avortament de l'Estat espanyol, el descobriment d'asteroides i planetes... Més informació.

"Humbert Torres (1879-1955): entre medicina i espiritisme"

Data: Dimarts 3 de febrer, a les 20h.

Descripció: Andrea Graus (CEHIC-UAB) presentarà les interaccions que les creences espiritistes van tenir sobre la tasca d'un metge i polític lleidatà de reconegut prestigi. Com molts del seus contemporanis, Humbert Torres es va interessar per l'espiritisme i la metapsíquica (avui anomenada parapsicologia), fins al punt de ser considerat com una de les més prestigioses veus de l'espiritisme al nostre país. Més informació.

Conferència: "Diagnòstic del feix d'electrons als sincrotrons"

Data: Dimarts 26 de maig, a les 20h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dra. Laura Torino, investigadora del sincrotró ALBA. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Conferència: "Fotons, els quanta d'energia i Albert Einstein"

Data: Dijous 28 de maig, a les 20h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dra. Sònia Fernández-Vidal, docent i investigadora a la UAB. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2015 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388