La UAB us proposa

Setmana de la Ciència 2014

Data: Del 14 al 23 de novembre.

Descripció: Coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, enguany se celebrarà a Catalunya la 19a Setmana de la Ciència (SC2014), durant la qual es duran a terme activitats de divulgació científica. Els temes centrals d'aquesta edició seran la cristal·lografia i la biotecnologia amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Cristal·lografia i l’Any de la Biotecnologia a Espanya. Més informació.

Exposició: "Ciència i poesia"

Data: Fins al 30 de novembre.

Descripció: La Biblioteca de Ciència i Tecnologia organitza la primera exposició presencial sobre la ciència com a font d’inspiració per a la poesia, en què pretén mostrar les diferents interpretacions que el llenguatge poètic en fa del món científic. Així, s’ha volgut fer una selecció de poemes que abracés la ciència de la forma més àmplia possible. Més informació.

Mandarina Beer Cafè: "El cos del coneixement"

Data: Divendres 21 de novembre, a les 19h.

Descripció: La Mandarina de Newton posa en marxa els Mandarina Beer Cafès, un espai on poder parlar dels temes que ens apassionen al voltant de la ciència, l’art, la tecnologia, el disseny o l’aprenentatge. A la primera sessió, David Casacuberta, professor del Departament de Filosofia de la UAB, parlarà sobre el cos del coneixement, aquell tipus de coneixement que procedeix del fet de tenir un cos, de l’experiència d’aquest cos i del fet que aquest cos estigui situat en un context concret. Més informació.

Ruta: "Indústria i Ciència a Gràcia"

Data: Dissabte 22 de novembre, a les 12h.

Descripció: La Vila de Gràcia s'ha anat transformant de ser una població eminenment agrícola a ser un centre industrial i, ja més recenment, una zona comercial. Durant aquest procés ha estat testimoni de petits i grans esdeveniments científics, tecnològics i mèdics: un químic de renom que va patir exili i presó, l'arribada de les màquines de vapor, la redacció de la primera llei de l'avortament de l'Estat espanyol, el descobriment d'asteroides i planetes... Vine a conèixer Gràcia amb ulls de Ciència! Més informació.

Visions de la ciència: "Hi ha d’haver límits a l’enginyeria genètica?"

Data: Dilluns 24 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. El cicle d'enguany tanca amb la Núria Terribas, advocada i experta en bioètica, que intentarà respondre si hi ha d'haver límits a l'enginyeria genètica. Més informació.

Conferència: "Primers resultats de 'DES' (Dark Energy Survey)"

Data: Dimarts 25 de novembre, a les 20h.

Descripció: En aquesta conferència, Ramon Miquel, director adjunt i investigador de l'Institut de Física de les Altes Energies, ens parlarà del projecte "Dark Energy Suvery (DES)", que mira d'esbrinar la natura de l'energia fosca que causa l'actual acceleració de l'expansió de l'univers. Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix que es durà a terme a la Sala de Conferències del Museu de Sant Cugat. Més informació.

"La mitigació del canvi climàtic des dels municipis..."

Data: Dijous 27 de novembre, a les 19h.

Descripció: Segona edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. La xerrada La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l'urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores és a càrrec de Maties Serracant, geògraf. Més informació.

"Bentham a la presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència"

Data: Dimarts 2 de desembre, a les 20h.

Descripció: Òscar Montero (CEHIC-UAB) parlarà de la història de la presó Model de Barcelona abans de 1936 i dels fonaments del moviment correccionalista i la seva implantació a la Model a través de les ordes religioses i d'un sistema carcerari ambigu, i tractarà d'identificar els agents correctors que intentaren canviar la moral dels presoners mitjançant mesures disciplinàries i correctores. Més informació.

Ruta: Visita al Teatre Anatòmic i Itinerari pel Raval més mèdic

Data: Dimecres 10 de desembre, a les 10:30.

Descripció: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

Ruta: "Històries de Ciència a la Barceloneta"

Data: Dimecres 10 de desembre, a les 19h.

Descripció: La Barceloneta ha estat sempre el barri mariner, el barri dels pescadors. També va ser un barri eminentment obrer i industrial i ha estat testimoni de grans fites científiques. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens proposa un itinerari d'història de la ciència pel barri de la Barceloneta, que podrem conèixer mitjançant la història de la fotografia, del globus aerostàtic, del submarí, del sistema mètric, de les cooperatives... Més informació.

Conferència: "Especialitats mèdiques al primer terç del segle XX"

Data: Dijous 11 de desembre, a les 19h.

Descripció: Sant Pau sempre ha estat un centre pioner en la pràctica de la medicina i va ser un dels primers centres sanitaris en institucionalitzar els serveis mèdics. Alfons Zarzoso, conservador del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i professor associat de la UAB, analitza el desenvolupament de les diferents especialitats mèdiques que van sorgir durant els primers anys d’activitat de l’Hospital. Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388