La UAB us proposa

Exposició: "El 1714 i la ciència"

Data: Mes de setembre.

Descripció: Diverses Biblioteques de la UAB presenten una sèrie d'articles, recursos i eines bibliogràfiques que ajuden a conèixer el llegat de la societat de 1714. Entre elles, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, amb la col·laboració del CEHIC, ofereix, entre altres, un recull de llibres sobre la ciència del període de la Il·lustració. Més informació.

Bojos per la Natura

Data: Inscripcions: del 15 de setembre al 14 d'octubre.

Descripció: El proper 2015, l'ICTA-UAB organitzarà el programa formatiu "Bojos per la Natura", dins el programa "Bojos per la Ciència". El curs s’adreça a alumnes de primer de batxillerat que tinguin interès en el coneixement i l’estudi dels diferents components del medi natural i en les tècniques per a la seva conservació i gestió. Més informació.

Xerrada: "Informació quàntica amb nusos"

Data: Dijous 2 d'octubre, a les 19h.

Descripció: En els darrers anys s’ha obert un nou camí per esquivar la decoherència a la qual estan sotmesos els computadors quàntics. Mitjançant propietats topològiques s’aconsegueix amagar la informació del soroll que envolta al computador, aconseguint més estabilitat.El nou enfocament d’aquesta computació està a considerar nusos de les línies de món de les partícules. En aquesta xerrada, Javier Garcia (IFAE) intentarà donar alguna llum al respecte. Més informació.

Visions de la ciència: "Arribaran a pensar els robots?"

Data: Dilluns 6 d'octubre, a les 19:30.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. A la primera sessió, Miquel Barceló (UPC), intentarà respondre la pregunta Arribaran a pensar els robots? Més informació.

Ruta: "El Raval, barri d'Hospitals"

Data: Dimecres 8 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Des de l'Edat Mitjana el Raval ha estat un espai destinat a acollir moltes de les institucions caritatives i de salut de la ciutat de Barcelona. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens proposa un itinerari d'història de la ciència pel barri del Raval durant el qual coneixerem els Hospitals i institucions hospitalàries que hi van tenir la seu. Sabrem què era “el corralet”, aprofundirem en els anys de Ramón i Cajal a Barcelona i ens fixarem en un Dispensari Antituberculós revolucionari. Més informació.

Visions de la ciència: "Què desconeixem sobre l’evolució de l’espècie humana?"

Data: Dilluns 13 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. El naturalista, arqueòleg i escriptor Jordi Serrallonga intentarà respondre la pregunta Què desconeixem sobre l'evolució de l'espècie humana? Més informació.

"La pastoral negra. Un sacerdot de presons en la primera repressió franquista"

Data: Dimarts 14 d'octubre, a les 20h.

Descripció: En aquesta conferència, Mònica Balltondre (CEHIC-UAB) analitzarà el paper que un religiós caputxí va exercir dins d'una presó del bàndol franquista a Saragossa durant la guerra civil. El diari que va deixar escrit permet considerar el seu exercici pastoral amb els represaliats polítics que estaven a punt de ser executats. Més informació.

Conferència: "Els nanomaterials de la tercera revolució industrial"

Data: Dijous 16 d'octubre, a les 19:30.

Descripció: Els nanomaterials porten els nostres coneixements científics fins al límit. Són la millor eina per enfrontar-nos als reptes colossals a què s’enfronta la humanitat, com ara l’energia, la comunicació i la salut. Hem començat un nou neolític? Una nova revolució industrial? Podem fer més amb menys? Acte a càrrec de Xavier Obradors, director de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona. Més informació.

Ruta: "Una visita a l'Exposició Universal de 1888"

Data: Dissabte 18 d'octubre, a les 12h.

Descripció: L'Exposició Universal de 1888, la primera celebrada a l'estat espanyol, va reunir ciència, tecnologia a Barcelona en un moment en el que semblava que tot es transformava. Els nous transports i l'electricitat començaven a canviar la forma de viure de les persones i aquest gran esdeveniment també modificava la fesomia de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens dóna la benvinguda a l'Exposició Universal de Barcelona 1888. Més informació.

Visions de la ciència: "Matemàtiques: què queda per fer?"

Data: Dilluns 20 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. En aquesta sessió, Claudi Alsina, matemàtig i divulgador científic, intentarà respondre la pregunta Matemàtiques: què queda per fer? Més informació.

Visions de la ciència: "Canvi climàtic: anem cap a una sisena extinció?"

Data: Dilluns 27 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. En aquesta sessió, Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la UAB, intentarà respondre la pregunta Canvi climàtic: anem cap a una sisena extinció? Més informació.

"Sostenibilitat, energia i el sistema financer global..."

Data: Dijous 30 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Segona edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Aquesta xerrada, "Sostenibilitat, energia i el sistema financer global. D'una perspectiva global a Som energia i l'acció local", és a càrrec de Jofre Carnicer, biòleg, membre de Som Energia. Més informació.

Visions de la ciència: "Física quàntica, realitat i ficció"

Data: Dilluns 3 de novembre, a les 19:30.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. Sonia Fernández Vidal, escriptora i professora associada a la UAB, conduirà la xerrada Física quàntica, realitat i ficció. Més informació.

Visions de la ciència: "Trobarem vida al sistema solar?"

Data: Dilluns 10 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. Jordi Llorca (Institut de Tècniques Energètiques, UPC) parlarà sobre si trobarem vida al sistema solar. Més informació.

Visions de la ciència: "Què sabem sobre l’origen de l’univers?"

Data: Dilluns 17 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. En aquesta sessió, Jordi Isern (Institut d'Estudis Espacials de Catalunya) ens explicarà què sabem sobre l'origen de l'univers. Més informació.

Ruta: "Dels gremis a Einstein, Ciència a Sant Pere i la Ribera"

Data: Dimecres 19 de novembre, a les 19h.

Descripció: El barri de Sant Pere i la Ribera ha estat, des de gairebé l'origen de la pròpia ciutat, estretament lligat a la vida artesanal i obrera de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens convida a explorar un barri desconegut per molts barcelonins mitjançant la història de les seves indústries, els seus treballadors i els científics que hi han viscut o que l'han visitat. Més informació.

Visions de la ciència: "Hi ha d’haver límits a l’enginyeria genètica?"

Data: Dilluns 24 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. El cicle d'enguany tanca amb la Núria Terribas, advocada i experta en bioètica, que intentarà respondre si hi ha d'haver límits a l'enginyeria genètica. Més informació.

"La mitigació del canvi climàtic des dels municipis..."

Data: Dijous 27 de novembre, a les 19h.

Descripció: Segona edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. La xerrada La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l'urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores és a càrrec de Maties Serracant, geògraf. Més informació.

Ruta: "Històries de Ciència a la Barceloneta"

Data: Dijous 2 d'octubre a les 19h.

Descripció: Miquel Carandell (CEHIC-UAB i membre de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica) ens proposa un itinerari d'història de la ciència pel barri de la Barceloneta, barri mariner, dels pescadors, però també obrer i industrial, que podrem conèixer mitjançant la història de la fotografia, del globus aerostàtic, del submarí, del sistema mètric, de les cooperatives... Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388