La UAB us proposa

Exposició: "On són els cristalls?"

Data: Desembre 2014 - Gener 2015

Descripció: Els cristalls estan presents en els éssers vius, a les roques, als aliments, als fàrmacs, a les noves tecnologies, i, per extensió, també a la nostra vida quotidiana. Vivim, doncs, en un món ple de cristalls. Aquesta exposició, que es pot veure a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, vol ser un reflex d’aquesta quotidianitat, presentant un ventall de materials i d’objectes per fer-nos adonar de l’existència d’aquests cristalls encara que no en siguem conscients. Més informació.

Ruta: "Una visita a l'Exposició Universal de 1888"

Data: Dissabte 31 de gener, a les 15h.

Descripció: L'Exposició Universal de 1888, la primera celebrada a l'estat espanyol, va reunir ciència, tecnologia a Barcelona en un moment en el que semblava que tot es transformava. Els nous transports i l'electricitat començaven a canviar la forma de viure de les persones i aquest gran esdeveniment també modificava la fesomia de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens dóna la benvinguda a l'Exposició Universal de Barcelona 1888. Més informació.

Visions de la ciència: "Breu història de la llum"

Data: Dilluns 2 de febrer, a les 19:30.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, Breu història de la llum, a càrrec de Xavier Roqué, físic i historiador de la ciència (CEHIC-UAB). Més informació.

"Humbert Torres (1879-1955): entre medicina i espiritisme"

Data: Dimarts 3 de febrer, a les 20h.

Descripció: Andrea Graus (CEHIC-UAB) presentarà les interaccions que les creences espiritistes van tenir sobre la tasca d'un metge i polític lleidatà de reconegut prestigi. Com molts del seus contemporanis, Humbert Torres es va interessar per l'espiritisme i la metapsíquica (avui anomenada parapsicologia), fins al punt de ser considerat com una de les més prestigioses veus de l'espiritisme al nostre país. Més informació.

Ruta: "Indústria i Ciència a Gràcia"

Data: Dissabte 7 de febrer, a les 15h.

Descripció: La Vila de Gràcia s'ha anat transformant de ser una població eminenment agrícola a ser un centre industrial i, ja més recenment, una zona comercial. Durant aquest procés ha estat testimoni de petits i grans esdeveniments científics, tecnològics i mèdics: un químic de renom que va patir exili i presó, l'arribada de les màquines de vapor, la redacció de la primera llei de l'avortament de l'Estat espanyol, el descobriment d'asteroides i planetes... Vine a conèixer Gràcia amb ulls de Ciència! Més informació.

Ruta: "La il·luminació pública de Barcelona"

Data: Diumenge 8 de febrer, a les 18h.

Descripció: En aquest itinerari per la llum de Barcelona coneixerem la història de l'enllumenat públic de la ciutat però també explorarem com llums i foscors han influit en la vida de milers de ciutadans de Barcelona, de la mà de Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT). Més informació.

Visions de la ciència: "Arc de Sant Martí, aurores boreals..."

Data: Dilluns 9 de febrer, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, Arc de Sant Martí, aurores boreals, postes de sol i altres espectacles naturals, a càrrec de Daniel Ramírez, meteoròleg de TV3. Més informació.

Ruta: Visita al Teatre Anatòmic i Itinerari pel Raval més mèdic

Data: Dimecres 11 de febrer, a les 10:30.

Descripció: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

Ruta. "El Gòtic i les seves històries"

Data: Dimecres 11 de febrer, a les 19:30.

Descripció: De la mà de Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), En aquest itinerari coneixerem històries variades del barri Gòtic, des del seu dubtòs orígen "gòtic" fins el seu passat jueu o la història d'institucions poc conegudes com l'Acadèmia de les Bones Lletres. Més informació.

Col·loqui: "Under Water in the Park. Cultures of Oceanography in Vienna's Prater, ca. 1900"

Data: Dijous 12 de febrer, a les 19h.

Descripció: Christina Wessely (Universitat de Lüneburg) parlarà sobre el acuari públic, l'Institut de Biologia Experimental i diverses atraccions de fira, tot plegat ubicat al parc d'atraccions de Viena, un dels més grans del món del segle XIX. Acte dins el Cicle de Col·loquis de la SCHCT "Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella", coordinat per Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Ferran Aragon (CEHIC-UAB). Més informació.

15ns Dissabtes de la Física: Sessió 1

Data: Dissabte 14 de febrer, de 9 a 13h.

Descripció: L'ONU i la UNESCO han declarat l'any 2015 com "Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum". Aquest serà el tema de l'edició d'enguany dels Dissabtes de la Física. La primera sessió, "Llum: ona o partícula?", anirà a càrrec del Dr. Emili Elizalde (Institut de Ciències de l'Espai, ICE-IEEC). Més informació.

III Disssabtes de les Ciències Ambientals: Sessió 1

Data: Dissabte 14 de febrer, de 10 a 13h.

Descripció: "La biomassa forestal primària i la seva aplicació a la bioenergia. De la carbonera a la biorefineria", a càrrec del Dr. Jordi Vayreda (CREAF), el Dr. Jordi Bartrolí (Departament de Química i professor de CCAA) i la Dra. Neus Puig (I+d ENERG-bas i Departament de Química), que parlaran del potencial de generació de biomassa forestal primària a Catalunya i del seu aprofitament. Més informació.

Visions de la ciència: "La llum en el món de l'art"

Data: Dilluns 16 de febrer, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, La llum en el món de l'art, a càrrec de Josep Perelló, físic i professor de la UB. Més informació.

Cafè científic: "Malalties per paràsits"

Data: Dimecres 18 de febrer, a les 19h.

Descripció: Quines són les malalties parasitàries més freqüents en els humans? En quins ambients es donen? On sobreviuen els paràsits? Com ens arriben? Quin efecte ens provoquen? Per què costa tant eradicar-los? Elena Sulleiro (UAB, Hospital Vall d’Hebron, ProsIcs) ens parlarà de tot plegat dins el cicle de cafès científics "Petits menystinguts", organitzat per la Fundació Ciència i Societat i que se celebra a la Casa Orlandai. Més informació.

15ns Dissabtes de la Física: Sessió 2

Data: Dissabte 21 de febrer, de 9 a 13h.

Descripció: L'ONU i la UNESCO han declarat l'any 2015 com "Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum". Aquest serà el tema de l'edició d'enguany dels Dissabtes de la Física. La segona sessió, "LLum polaritzada: de les pel.lícules 3D a les pantalles de cristall líquid", anirà a càrrec del Dr. Gervasi Herranz (Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ICMAB). Més informació.

III Disssabtes de les Ciències Ambientals: Sessió 2

Data: Dissabte 21 de febrer, de 10 a 13h.

Descripció: "Conflictes ambientals locals, visions globals. Mapa de Justícia Ambiental", a càrrec de la Dra. Leah Temper, el Dr. Giorgos Kallis i el Dr. Martinez Alier, investigadors de l’ICTA-UAB, que presentaran els processos de confecció de l’Atles de Justícia Ambiental, on apareixen conflictes ecològics i espais de resistència d'arreu del món, i els seus resultats científics i socials. Més informació.

15ns Dissabtes de la Física: Sessió 3

Data: Dissabte 28 de febrer, de 9 a 13h.

Descripció: L'ONU i la UNESCO han declarat l'any 2015 com "Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum". Aquest serà el tema de l'edició d'enguany dels Dissabtes de la Física. A la tercera sessió hi ha una primera part, "La llum a la nanoescala: desde Maxwell a la detecció precoç del càncer", amb la Dra. Ana Belen González (Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia, ICN2), i una segona, "Jugant amb fotons", amb el Dr. Angel Pérez del Pino (Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ICMAB). Més informació.

Visions de la ciència: "El làser a la vida quotidiana"

Data: Dilluns 2 de març, a les 19:30.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, El làser a la vida quotidiana, a càrrec de Marta García, física (Unitat de Coneixement i Transferència de Tecnologia, ICFO). Més informació.

15ns Dissabtes de la Física: Sessió 4

Data: Dissabte 7 de març, de 9 a 13h.

Descripció: L'ONU i la UNESCO han declarat l'any 2015 com "Any Internacional de la Llum i Tecnologies Basades en la Llum". Aquest serà el tema de l'edició d'enguany dels Dissabtes de la Física. A la quarta i última sessió, conjunta amb els Dissabtes de les Matemàtiques, hi ha una primera part, "L'infinit i més enllà", amb el Dr. Armengol Gasull (Departament de Matemàtiques) i una segona part, "Manipulant àtoms amb llum", a càrrec de la Dra. Verònica Ahufinguer (Departament de Física). Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 1

Data: Dissabte 7 de març, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. A la primera sessió, conjunta amb els Dissabtes de la Física, el Dr. Armengol Gasull (Departament de Matemàtiques) parlarà sobre "L'infinit i més enllà" i la Dra. Verònica Ahufinger (Departament de Física) impartirà la xerrada "Manipulant àtoms amb llum". Més informació.

III Disssabtes de les Ciències Ambientals: Sessió 3

Data: Dissabte 7 de març, de 10 a 13h.

Descripció: "La Transició Energètica: Aspectes Econòmics i de Política Efectiva", a càrrec del  Dr. Jeroen van den Bergh (ICREA i ICTA-UAB). Ens parlarà sobre la transició energètica, que consisteix en tractar tres problemes relacionats (el pic del petroli, l’augment de la demanda mundial d’energia i el canvi climàtic) i les quatre possibles estratègies de solució. Més informació.

Visions de la ciència: "Què pot fer la llum per la salut?"

Data: Dilluns 9 de març, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, Què pot fer la llum per la salut?, a càrrec de Míriam Martí, biòloga (Unitat de Coneixement i Transferència Tecnològica, ICFO). Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 2

Data: Dissabte 14 de març, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. A la segona sessió, el Dr. Jaume Coll impartirà la xerrada "Papiroflèxia de sòlids platònics i arquimedians", on podreu descobrir moltes cares del món dels poliedres. Més informació.

III Disssabtes de les Ciències Ambientals: Sessió 4

Data: Dissabte 14 de març, de 10 a 13h.

Descripció: Aquesta sessió, "Expedicions científiques en temes ambientals a l’Amazònia" està dividida en dues parts. La primera, "Activitats petrolieres a les selves tropicals. De l’extracció petroliera a la Reserva de la Biosfera Yasuní de l’Equador a la ingesta de cru per la fauna silvestre amazònica", amb el Dr. Antoni Rosell (ICREA) i el Dr. Martí Orta (ICTA-UAB). La segona, "Expedició científica Yasuní, per la monitorització ambiental d’aquesta part de l’Amazones", anirà a càrrec del Dr. Martí Boada Juncà (Departament de Geografia, ICTA i professor de CCAA) i de Margarita Vilà, Sergi Cantos i Núria Foguet, estudiants de màster. Més informació.

Visions de la ciència: "Quina il·luminació per a l'espai públic i per a casa nostra?"

Data: Dilluns 23 de març, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "L'any de la llum", el cicle ofereix una mirada transdisciplinària sobre un àmbit central de la ciència: la tecnologia i la vida quotidiana. En aquesta sessió, Quina il·luminació per a l'espai públic i per a casa nostra?, a càrrec de Maria Güell Ordis, dissenyadora d'il·luminació. Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 3

Data: Dissabte 11 d'abril, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. A la tercera sessió, el Dr. Gregori Guasp impartirà la xerrada "Quins càlculs fa el mòbil quan fem una panoràmica". Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 4

Data: Dissabte 18 d'abril, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. En aquesta sessió, el Dr. Rosa Camps parlarà sobre "L'Enigma, una màquina de xifrar quasi perfecta", utilitzada per l'exèrcit alemany en les seves comunicacions secretes durant la Segona Guerra Mundial. Més informació.

Dissabtes de les Matemàtiques: Sessió 5

Data: Dissabte 25 d'abril, de 10h a 13h.

Descripció: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. En aquesta sessió, "Sorpresas matemáticas", el ponent serà el Dr. Fernando Corbalán, del Departamento de Métodos Estadísticos de la Universidad de Zaragoza. Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2015 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388