La UAB us proposa

Exposiciˇ: "NanociŔncia: tan petit i tan a prop"

Data: Del 18 de marš al 30 d'abril.

Descripciˇ: Aquesta exposició vol ser una pinzellada de la gran quantitat de “nanocoses” que passen a l'entorn del Campus de la UAB. La mostra, instal·lada als aparadors de l’entrada de la Biblioteca i també al hall, amb una selecció bibliogràfica sobre nanociència, s’emmarca dins el projecte Dimensió NANO de l’ICN2, que promou el coneixement de la nanotecnologia i dels seus conceptes més bàsics, tot plantejant línies de debat sobre els riscos potencials i l’impacte social d’aquesta disciplina. Més informació.

Exposiciˇ: "ExperiŔncies matemÓtiques"

Data: Del 16 de marš al 8 de maig.

Descripciˇ: La mostra conté mòduls que s'han dissenyat pensant en alumnes de secundària, però també en un públic variat, amb més o menys coneixements dels continguts matemàtics. Es tracta de materials de caràcter manipulatiu i de vegades lúdic, amb diferents nivells de dificultat, que ofereixen ocasions de col·laboració i discussió entre el públic visitant. La mostra es pot visitar a la Sala d'Exposicions de la UAB. Més informació.

Dissabtes de les MatemÓtiques: Sessiˇ 5

Data: Dissabte 25 d'abril, de 10h a 13h.

Descripciˇ: El Departament de Matemàtiques de la UAB organitza aquestes sessions divulgatives per mostrar quina és la presència de les matemàtiques en el món actual i compartir la seva passió per aquesta ciència. En aquesta sessió, "Sorpresas matemáticas", el ponent serà el Dr. Fernando Corbalán, del Departamento de Métodos Estadísticos de la Universidad de Zaragoza. Més informació.

"Llum als textos: la traducciˇ automÓtica, funciona o no funciona?"

Data: Dissabte 25 d'abril, a les 10h.

Descripciˇ: En el marc de Novum, Festival Ciència, Tecnologia i Innovació, que se celebra a Barcelona del 14 al 30 d'abril, Tradumàtica (grup de recerca de la Facultat de Traducció i d'Interpretació de la UAB) ens convida a fer un recorregut pels fonaments de la traducció automatitzada i entendre com aquesta incideix en la qualitat final del text traduït i en el temps que hi inverteix el traductor. Més informació.

Ruta: Ind˙stria i CiŔncia entre Sant MartÝ i el Poblenou

Data: Dissabte 25 i diumenge 26, a les 12h.

Descripciˇ: Cap a la dècada de 1840 el nucli de vivendes sorgit al sud del terme de Sant Martí de Provençals fou batejat popularment com a Taulat o “Pueblo Nuevo”. En motiu d'aquesta Festa de la Ciència us proposem un itinerari històric per explorar aquesta zona i la seva relació amb la ciència i, especialment, amb la indústria. Descobrirem com i per què es va convertir en un dels principals centres industrials de la ciutat, coneixerem un metge de fama mundial fill del Poblenou, ens endinsarem en la història d'una antiga fàbrica amb passat macabre i, finalment, sabrem quins científics de renom estan enterrats al primer cementiri civil de Barcelona. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "Simis i humans, som diferents?"

Data: Dilluns 27 d'abril, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. El coneixement dels nostres avantpassats ha avançat molt en les darreres dècades. La tecnologia de l'ADN i la biologia molecular han permès aprofundir en la història dels humans moderns. Aquest cicle explica els coneixements més recents i les claus de l'evolució humana. En aquesta sessió, Jordi Serrallonga, arqueòleg i naturalista respondrà la pregunta Simis i humans, som diferents?Més informació.

ConferŔncia: "CiŔncia i religiˇ"

Data: Dimarts 28 d'abril, a les 18:30.

Descripciˇ: A càrrec de Josep Triginer (professor associat de Física de la UAB) i Fra Lluc Torcal Sirera (Prior del Monestir Cistercenc de Santa Maria de Poblet), aquesta conferència s'emmarca dins del cicle "Ciència i...", que pretén contribuir a generar debat i afavorir la participació d’estudiants i ciutadania en general en temes científics rellevants i alhora afavorir la percepció de la ciència com a objecte d’interès social. Les conferències es duran a terme a la Sala d'Actes de la Biblioteca Central de Terrassa.

Ruta: Visita al Teatre Anat˛mic i Itinerari pel Raval mÚs mŔdic

Data: Dimecres 29 d'abril, a les 10:30.

Descripciˇ: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

ConferŔncia: "Mirant els Ótoms amb llum de lÓser"

Data: Dijous 30 d'abril, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. Gaspar Orriols, membre del Grup d'Òptica del Departament de Física de la UAB. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "Una ˙nica espŔcie… per˛ per quŔ tan diferents?"

Data: Dilluns 4 de maig, a les 19:30.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. El coneixement dels nostres avantpassats ha avançat molt en les darreres dècades. La tecnologia de l'ADN i la biologia molecular han permès aprofundir en la història dels humans moderns. Aquest cicle explica els coneixements més recents i les claus de l'evolució humana. En aquesta sessió, Daniel Turbón (catedràtic de Paleoantropologia de la UB) respondrà la pregunta Una única espècie… però per què tan diferents? Més informació.

ConferŔncia: "CiŔncia i humanitats"

Data: Dimarts 5 de maig, a les 18:30.

Descripciˇ: A càrrec de Sergi Grau (investigador vinculat a la UAB i membre de l'Institut d'Estudis Medievals) i Xavier Roqué (professor d'Història de la Ciència de la UAB), aquesta conferència s'emmarca dins del cicle "Ciència i...", que pretén contribuir a generar debat i afavorir la participació d’estudiants i ciutadania en general en temes científics rellevants i alhora afavorir la percepció de la ciència com a objecte d’interès social. Les conferències es duran a terme a la Sala d'Actes de la Biblioteca Central de Terrassa.

ConferŔncia: "QuŔ Ús un sincrotrˇ i com funciona?"

Data: Dimarts 5 de maig, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dr. Josep Capmany Guillot, cap de secció d'imants i dispositius de la divisió d'acceleradors del Sincrotró ALBA. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

ConferŔncia: "Refredament i atrapament d'Ótoms amb llum"

Data: Dijous 7 de maig, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dra. Veronica Ahufinger, professora del Departament de Física de la UAB i vice-degana de la Facultat de Ciències de la mateixa universitat. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "QuŔ va passar amb els neandertals?"

Data: Dilluns 11 de maig, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. El coneixement dels nostres avantpassats ha avançat molt en les darreres dècades. La tecnologia de l'ADN i la biologia molecular han permès aprofundir en la història dels humans moderns. Aquest cicle explica els coneixements més recents i les claus de l'evolució humana. En aquesta sessió, Carles Lalueza (biòleg, Institut de Biologia Evolutiva CSIC-UPF) ens explicarà Què va passar amb els neandertals? Més informació.

Visions de la ciŔncia: "Les altres espŔcies del gŔnere Homo"

Data: Dilluns 18 de maig, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. El coneixement dels nostres avantpassats ha avançat molt en les darreres dècades. La tecnologia de l'ADN i la biologia molecular han permès aprofundir en la història dels humans moderns. Aquest cicle explica els coneixements més recents i les claus de l'evolució humana. En aquesta sessió, Jordi Agustí (paleontòleg, Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social de la URV) ens parlarà sobre Les altres espècies del gènere Homo. Més informació.

"Humbert Torres (1879-1955): entre medicina i espiritisme"

Data: Dimarts 3 de febrer, a les 20h.

Descripciˇ: Andrea Graus (CEHIC-UAB) presentarà les interaccions que les creences espiritistes van tenir sobre la tasca d'un metge i polític lleidatà de reconegut prestigi. Com molts del seus contemporanis, Humbert Torres es va interessar per l'espiritisme i la metapsíquica (avui anomenada parapsicologia), fins al punt de ser considerat com una de les més prestigioses veus de l'espiritisme al nostre país. Més informació.

"Biohackers"

Data: Dimecres 20 de maig, a les 19h.

Descripciˇ: Biòlegs agrupats en el moviment DIYbio (do it yourself biology) fan créixer el coneixement compartit. Ja han fet microscopis, bombetes fetes amb bacteris fluorescents, bioreactors... com ho fan? Com s’organitzen? Daniel Grajales (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia) ens parlarà de tot això en aquesta nova edició dels Cafès Científics a la Casa Orlandai. Més informació.

"El diagn˛stic precoš prenatal i postnatal. Els avenšos cientÝfics actuals a la nostra disposiciˇ"

Data: Dijous 21 de maig, a les 19h.

Descripciˇ: Tercera edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'ICP. Aquesta xerrada, "El diagnòstic precoç prenatal i postnatal. Els avenços científics actuals a la nostra disposició", és a càrrec de Montserrat Bosque, metgessa màster en Pediatria, especialista en Pneumologia i Al·lèrgia Pediàtriques de l'Hospital de Sabadell (Corporació Sanitària Parc Taulí). Més informació.

Visions de la ciŔncia: "Per quŔ els humans van marxar de l'└frica?"

Data: Dilluns 25 de maig, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. El coneixement dels nostres avantpassats ha avançat molt en les darreres dècades. La tecnologia de l'ADN i la biologia molecular han permès aprofundir en la història dels humans moderns. Aquest cicle explica els coneixements més recents i les claus de l'evolució humana. En aquesta sessió, Jordi Serrallonga, arqueòleg i naturalista, ens explicarà Per què els humans van marxar de l'Àfrica? Més informació.

ConferŔncia: "Diagn˛stic del feix d'electrons als sincrotrons"

Data: Dimarts 26 de maig, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dra. Laura Torino, investigadora del sincrotró ALBA. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

ConferŔncia: "Fotons, els quanta d'energia i Albert Einstein"

Data: Dijous 28 de maig, a les 20h.

Descripciˇ: L'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix organitza aquesta conferència, a càrrec del Dra. Sònia Fernández-Vidal, docent i investigadora a la UAB. L'acte es durà a terme al Museu (Claustre del Monestir) de Sant Cugat. Més informació.

Visions de la ciŔncia: "Els inicis de l'art i l'origen del pensament simb˛lic"

Data: Dilluns 8 de juny, a les 19h.

Descripciˇ: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. El coneixement dels nostres avantpassats ha avançat molt en les darreres dècades. La tecnologia de l'ADN i la biologia molecular han permès aprofundir en la història dels humans moderns. Aquest cicle explica els coneixements més recents i les claus de l'evolució humana. En aquesta sessió, Josep Maria Fullola (catedràtic de Prehistòria i director del SERP, UB) parlarà d'Els inicis de l'art i l'origen del pensament simbòlic. Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2015 Universitat Aut˛noma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388