La UAB us proposa

Exposició: "Les allaus a Catalunya: coneixement, predicció i prevenció"

Data: Del 15 de setembre al 14 de novembre de 2014.

Descripció: Històricament, les allaus han tingut afectació important en les poblacions de muntanya, però l’augment de l’ocupació del sòl que va comportar el turisme, i noves necessitats associades a aquest canvi, han provocat un augment del risc que cal vigilar. L'Espai Expositiu de la Sala Teatre de la UAB presenta aquesta exposició, organitzada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Més informació.

Ruta: Visita al Teatre Anatòmic i Itinerari pel Raval més mèdic

Data: Dimecres 22 d'octubre, a les 10:30.

Descripció: En aquest itinerari visitarem el Teatre Anatòmic, veurem l'antic Hospital de la Santa Creu, sabrem què era “el corralet”, coneixerem més dels anys de Ramón y Cajal a Barcelona, ens fixarem en un Dispensari Antituberculòs revolucionari... Tot això guiats per Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT), que explicarà tant la història de la ciutat com la història de l'anatomia i la medicina. Més informació.

Xerrada: "Què és i com funciona una font de llum de sincrotró?"

Data: Dijous 23 d'octubre, a les 19h.

Descripció: L'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix organitza aquesta xerrada, a càrrec de Marc Álvarez, operador de la Divisió d'Acceleradors del Sincrotró ALBA, situat al Parc de l'Alba, a prop de la UAB. L'acte es durà a terme a la segona planta del Xalet Negre, a Sant Cugat del Vallès. Més informació.

Conferència: "Comptar manifestants: com encabir quatre elefants en un sis-cents"

Data: Divendres 24 d'octubre, a les 20h.

Descripció: Cada vegada que es produeix una manifestació sorgeix el dilema sobre quin ha estat el nombre de participants. Aquesta xerrada pretén donar unes idees bàsiques per tal d’obtenir estimacions raonables quan no es disposa de gaires mitjans, així com identificar alguns dels factors que dificulten aquesta tasca. Conferència a càrrec de Llorenç Badiella, director del Departament d'Estadística Aplicada de la UAB, i organitzada per l'Agrupació Astronòmica de Manresa. Més informació.

Visions de la ciència: "Canvi climàtic: anem cap a una sisena extinció?"

Data: Dilluns 27 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. En aquesta sessió, Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la UAB, intentarà respondre la pregunta Canvi climàtic: anem cap a una sisena extinció? Més informació.

"Sostenibilitat, energia i el sistema financer global..."

Data: Dijous 30 d'octubre, a les 19h.

Descripció: Segona edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Aquesta xerrada, "Sostenibilitat, energia i el sistema financer global. D'una perspectiva global a Som energia i l'acció local", és a càrrec de Jofre Carnicer, biòleg, membre de Som Energia. Més informació.

Conferència: "Els grans problemes de la física de partícules"

Data: Dijous 30 d'octubre, a les 20h.

Descripció: Matteo Cavalli-Sforza, professor d'investigació i director de l'Institut de Física d'Altes Energies, a la UAB, ens parlarà dels problemes de la física de partícules. L'acte, organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix, es durà a terme a la Sala de Conferències del Museu de Sant Cugat. Més informació.

Visions de la ciència: "Física quàntica, realitat i ficció"

Data: Dilluns 3 de novembre, a les 19:30.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. Sonia Fernández Vidal, escriptora i professora associada a la UAB, conduirà la xerrada Física quàntica, realitat i ficció. Més informació.

Ruta: "Una visita a l'Exposició Universal de 1888"

Data: Dissabte 8 de novembre, a les 15h.

Descripció: L'Exposició Universal de 1888, la primera celebrada a l'estat espanyol, va reunir ciència, tecnologia a Barcelona en un moment en el que semblava que tot es transformava. Els nous transports i l'electricitat començaven a canviar la forma de viure de les persones i aquest gran esdeveniment també modificava la fesomia de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens dóna la benvinguda a l'Exposició Universal de Barcelona 1888. Més informació.

Visions de la ciència: "Trobarem vida al sistema solar?"

Data: Dilluns 10 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. Jordi Llorca (Institut de Tècniques Energètiques, UPC) parlarà sobre si trobarem vida al sistema solar. Més informació.

Conferència: "Cap a una nova comprensió del càncer i les seves teràpies"

Data: Dimarts 11 de novembre, a les 19h.

Descripció: S’han vist molts paral·lelismes entre els processos de regeneració cel·lular i el càncer, ja que en aquesta malaltia es perd la regulació del procés de creixement de les cèl·lules. Fins a quin punt les cèl·lules mare estan a la base de la producció del càncer? Joan Seoane, professor d’investigació ICREA al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i de la UAB, participa al cicle de debats ICREA-CCCB "Cèl·lules mare, un futur sense malalties?". Més informació.

Visions de la ciència: "Què sabem sobre l’origen de l’univers?"

Data: Dilluns 17 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. En aquesta sessió, Jordi Isern (Institut d'Estudis Espacials de Catalunya) ens explicarà què sabem sobre l'origen de l'univers. Més informació.

Ruta: "Dels gremis a Einstein, Ciència a Sant Pere i la Ribera"

Data: Dimecres 19 de novembre, a les 19h.

Descripció: El barri de Sant Pere i la Ribera ha estat, des de gairebé l'origen de la pròpia ciutat, estretament lligat a la vida artesanal i obrera de la ciutat. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens convida a explorar un barri desconegut per molts barcelonins mitjançant la història de les seves indústries, els seus treballadors i els científics que hi han viscut o que l'han visitat. Més informació.

Conferència: "L'Univers invisible: geleres galàctiques, bressols d'embrions estel·lars"

Data: Dijous 20 de novembre, a les 20h.

Descripció: Conferència a càrrec de Josep Miquel Girart, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai la recerca del qual està orientada a l'estudi de les propietats del núvols moleculars en l'estat previ i durant la formació estel·lar. Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix que es durà a terme a la Sala de Conferències del Museu de Sant Cugat. Més informació.

Visions de la ciència: "Hi ha d’haver límits a l’enginyeria genètica?"

Data: Dilluns 24 de novembre, a les 19h.

Descripció: Torna el cicle de xerrades de divulgació científica coordinat per Lluís Reales, periodista i professor associat a la UAB. Sota el títol "Grans interrogants científics" s'exploraran preguntes que avui té plantejades la ciència. El cicle d'enguany tanca amb la Núria Terribas, advocada i experta en bioètica, que intentarà respondre si hi ha d'haver límits a l'enginyeria genètica. Més informació.

Conferència: "Primers resultats de 'DES' (Dark Energy Survey)"

Data: Dimarts 25 de novembre, a les 20h.

Descripció: En aquesta conferència, Ramon Miquel, director adjunt i investigador de l'Institut de Física de les Altes Energies, ens parlarà del projecte "Dark Energy Suvery (DES)", que mira d'esbrinar la natura de l'energia fosca que causa l'actual acceleració de l'expansió de l'univers. Acte organitzat per l'Associació Astronòmica Sant Cugat - Valldoreix que es durà a terme a la Sala de Conferències del Museu de Sant Cugat. Més informació.

"La mitigació del canvi climàtic des dels municipis..."

Data: Dijous 27 de novembre, a les 19h.

Descripció: Segona edició dels Cafès Científics a Sabadell, xerrades informals d'experts de diversos camps de la ciència que plantegen un tema científic d'interès al voltant del qual el públic pot preguntar i opinar, i coorganitzats per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. La xerrada La mitigació del canvi climàtic des dels municipis: l'urbanisme i la mobilitat com a estratègies transformadores és a càrrec de Maties Serracant, geògraf. Més informació.

"Bentham a la presó Model de Barcelona: Disciplina, correcció i resistència"

Data: Dimarts 2 de desembre, a les 20h.

Descripció: Òscar Montero (CEHIC-UAB) parlarà de la història de la presó Model de Barcelona abans de 1936 i dels fonaments del moviment correccionalista i la seva implantació a la Model a través de les ordes religioses i d'un sistema carcerari ambigu, i tractarà d'identificar els agents correctors que intentaren canviar la moral dels presoners mitjançant mesures disciplinàries i correctores. Més informació.

Ruta: "Històries de Ciència a la Barceloneta"

Data: Dimecres 10 de desembre, a les 19h.

Descripció: La Barceloneta ha estat sempre el barri mariner, el barri dels pescadors. També va ser un barri eminentment obrer i industrial i ha estat testimoni de grans fites científiques. Miquel Carandell (CEHIC-UAB i SCHCT) ens proposa un itinerari d'història de la ciència pel barri de la Barceloneta, que podrem conèixer mitjançant la història de la fotografia, del globus aerostàtic, del submarí, del sistema mètric, de les cooperatives... Més informació.

Si tens propostes: premsa.ciencia@uab.es

2014 Universitat Autònoma de Barcelona

DL B.11870-2012 ISSN 2014-6388