Sala de premsa Premsa i mitjans

Una exposició interactiva mostra com vivien els humans fa entre 40.000 i 10.000 anys

Exposició interactiva “Humans moderns, 10.000 generacions”
El CEPAP-UAB i l'ARDPH han organitzat la mostra “Humans moderns, 10.000 generacions” (Camarasa, Lleida) que es podrà visitar al llarg de tot un any. L'exposició proposa un recorregut en què s’han d’anar superant reptes per descobrir com vivien els nostres avantpassats i com ens podem reconèixer en ells avui dia.

13/11/2017

“Humans moderns, 10.000 generacions” acaba d’obrir les seves portes al públic a l’Espai Orígens a Camarasa (La Noguera, Lleida). L’exposició, basada en continguts interactius, recorre la història de les societats caçadores-recol·lectores que van habitar el territori durant el Paleolític Superior, fa entre els 40.000 i els 10.000 anys, i mostra com avui dia encara ens podem reconèixer en elles.

La comarca de la Noguera compta amb un ampli registre de comunitats neandertals, que van ser els primers pobladors d'aquest territori i dels qual el jaciment de la Roca dels Bous a Sant Llorenç de Montgai (Camarasa) constitueix un bon exemple. Però fa uns 40.000 anys els rastres dels grups de neandertals desapareixen, sent substituïts pels anomenats humans anatòmicament moderns (Homo sapiens sapiens), sobre els quals es disposa d'un ampli registre arqueològic de les seves activitats quotidianes a la Cova Gran de Santa Linya, el jaciment més significatiu d'aquest moment.

Són precisament aquests Humans Moderns l'objecte de l'exposició que recentment ha obert les portes. Els organitzadors proposen un viatge a través dels sentits -oïda, olfacte, vista i tacte- per tal de descobrir com vivíem nosaltres mateixos fa 10.000 generacions. Present i passat s'entrellacen mitjançant un fi fil que porta a reconèixer-nos en gran quantitat d'aspectes i comportaments dels nostres avantpassats.

Cada element expositiu presenta reptes que s’han d'anar superant i permeten anar descobrint a poc a poc aspectes que ens defineixen com a humans i com a espècie. S’hi poden veure i tocar les eines que utilitzaven en les activitats quotidianes, descobrir per què i com s'utilitzaven i fins i tot fabricar-les.

En un rebost imaginari s'han reunit els aliments quotidians del passat i els que habitualment consumim avui dia. S’hi pot visitar un espai de vida, "La Cabana", que trasllada al visitant a un món ancestral en què els sentits permeten gaudir de bons relats al voltant del foc, que bé segur ocupava gran part de les llargues nits en què els nostres avantpassats van habitar el territori de la Noguera.

Tots aquests elements s'acompanyen d'una aplicació específica per a tauletes digitals, que permet recórre’ls per mitjà de nous formats de comunicació i interacció entre el públic i els continguts de l'exposició.

“Humans moderns, 10.000 generacions” és una coproducció pel Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEPAP-UAB) i l'Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric (ARDPH).  Els jaciments que protagonitzen l’exposició formen part del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB.

L’exposició s’hi pot visitar al llarg de tot un any i en els idiomes català, castellà, anglès i francès.

Més informació: http://espaiorigens.es/visita-la-exposicio-humans-moderns-10-000-generacions/