Sala de premsa Premsa i mitjans

L'acollida a persones refugiades tanca el curs amb nous reptes causats per la guerra a Ucraïna

Tancament del programa d'Acollida de la FAS

37 estudiants participen de l’acollida universitària a persones refugiades i la defensa dels drets humans.

29/06/2022

El passat 16 de juny els i les participants al Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB es van reunir a les instal·lacions del SAF per a fer la trobada de tancament del curs 2021-2022. El voluntariat ha comptat amb 37 estudiants de la UAB que han participat per promoure l’acollida universitària.

El voluntariat d’Acollida ofereix acompanyament social a persones sol·licitants d’asil que viuen al campus de la UAB. Enguany s’han generat 16 parelles de mentoria social entre estudiants i persones demandants d’asil que resideixen a la Vila Universitària en el dispositiu de CEAR.

També, més de 15 joves refugiats i estudiants de la UAB han après en comunitat sobre agroecologia participant d’activitats a l’Hortaula de la Facultat de Ciències de l’Educació. Podeu escoltar l’explicació del projecte de la mà de l’Alexis Koivogui i la Sandra Saura, que van col·laborar als Matins de Ràdio Estel el passat 20 de juny de 2022, amb motiu del “Dia mundial de les persones refugiades” (minuts 17:29’-19:35’).

Per acabar, el grup d’acció i incidència s’ha organitzat a favor de la defensa dels drets humans al campus. Al llarg del curs, aquests estudiants han co creat dues campanyes de comunicació per xarxes socials (la Bústia Antiracista i la col·laboració a Instagram amb @Reptespelcanvi del Programa de Medi Ambient).

En aquest sentit, emmarcades en l’estratègia de sensibilització del Programa d’Acollida, s’han organitzat xerrades obertes a tota la comunitat universitària, com el “Debat obert: Guerra a Ucraïna, resistències i acció no-violenta” o la taula rodona “La salut amb perspectiva feminista i decolonial”, en col·laboració amb el Programa de Salut de la FAS. Més de 500 alumnes de Grau de la UAB han participat a càpsules formatives sobre migracions, refugi lgbtiq+ i gènere. Als mesos d’abril i maig, 14 estudiants van assistir al taller amb reconeixement de crèdits “Drets en Trànsit”. 

Acollida acadèmica a la UAB

Des del 2016, més de 45 persones desplaçades d’arreu han accedit a estudis superiors a la UAB a través de la Convocatòria d’Ajuts #UABRefugi, gestionada pel Programa d’Acollida de la FAS. 

De cara al curs vinent, s’espera seguir enfortint el projecte de refugi universitari amb l’arribada de 5 estudiants de Síria, Kurdistan i Iraq, arrel de la col·laboració de la UAB amb l’entitat JUSOOR i la convocatòria de Joves Constructores de Pau, finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. En resposta a la crisi d’Ucraïna, la UAB ha acordat augmentar la dotació dels ajuts destinats a l’accés a la universitat d’estudiants desplaçats, xifra que augmentarà el curs 2022/23.

Amb aquesta previsió, s’ha engegat la campanya de micromecenatge #BequesUABRefugi Emergència Ucraïna, destinada a persones que han interromput els seus estudis pel conflicte a Ucraïna. Com el Nikita Zalewski, un estudiant de la UAB i sol·licitant de les beques al curs vinent 2022/23 el qual en aquesta entrevista explica la seva experiència.

Si vols contribuir amb el compromís de la UAB a favor del dret a l’educació d’estudiants refugiats i refugiades, pots convertir-te en donant de la campanya. 


Si vols conèixer més sobre què es fa al Programa d’Acollida i/o t’interessa col·laborar com a voluntari/a i acompanyar a estudiants i persones refugiades al campus, escriu-nos a fas.acollida@uab.cat

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS