Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Nou projecte europeu JustWind4All per accelerar la transició a l'energia eòlica

08 nov. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El nou projecte europeu JustWind4All, on participen investigadors de l'ICTA-UAB, treballarà per accelerar la transició a l'energia eòlica mitjançant pràctiques innovadores de governança.

Parc Eòlic

Amb el recentment presentat Pla REPowerEU, la Unió Europea ha ampliat el seu objectiu de sostenibilitat fins a un ambiciós 45% d'energia renovable per al 2030. Per aconseguir-ho, la UE haurà d'accelerar la producció i l'ús de fonts d'energia renovables, i s'espera que la eòlica obtingui una part important d’aquesta nova energia.

Aquesta acceleració del desplegament de l’energia eòlica terrestre i marina requereix que les estructures i els processos existents en la presa de decisions i la participació ciutadana siguin més eficaços i justos. Aquí és on entra el projecte JustWind4All, una iniciativa ambiciosa d'un consorci de 12 socis europeus sota el lideratge de l'Institut Holandès de Recerca per a les Transicions (DRIFT). JustWind4all considera que l'acceleració de l'eòlica planteja quatre reptes i la necessitat de:

(1) Coneixement - Els actors de la governança de l'energia eòlica necessiten estar més ben equipats amb models i avaluacions adequades per a la presa de decisions.

(2) Justícia - Les disputes socials contra l'energia eòlica s'han d'abordar tenint en compte la justícia energètica.

(3) Marcs polítics - S'han de centrar en la interrelació entre els nivells de governança per fomentar marcs polítics més coherents per a l'energia eòlica.

(4) Recursos nous - Cal quantificar el potencial dels recursos a les diferents regions, pràctiques i tecnologies (aprenent de les experiències anteriors).
 

Fòrum eòlic i laboratoris eòlics

JustWind4All establirà un Fòrum Eòlic d'última generació: una plataforma per reunir els actors rellevants de l'energia eòlica a tot Europa – online i fora de línia – per reunir-se, treballar en xarxa, discutir i passar a l'acció. Una característica específica és la col·laboració en cinc Laboratoris Eòlics, que se centraran en reptes regionals específics com ara la repotenciació, la introducció de tecnologies aèries i flotants (financeres), la participació comunitària i els processos de presa de decisions. El Fòrum Eòlic es complementa amb diverses activitats de divulgació que pretenen augmentar el coneixement, la consciència social i el compromís, com ara un programa de lideratge i formació en matèria de governança de l'energia eòlica juntament amb esdeveniments i seminaris web.

Al projecte JustWind4All, els investigadors de l'ICTA-UAB s'encarregaran de desenvolupar eines de modelització per avaluar la viabilitat socioambiental dels escenaris energètics. Els membres de l’ICTA-UAB participants al projecte són la investigadora principal Cristina Madrid i l'investigador predoctoral Miquel Sierra.

Al llarg de tres anys, el projecte crearà eines de modelització de lliure accés i un kit d'eines de governança de l'energia eòlica que inclourà directrius i models de negoci per potenciar la participació ciutadana i instruments per millorar la presa de decisions en matèria de energia eòlica.
 

El consorci

El consorci està format per 12 organitzacions de nou països:

  • Dutch Research Institute for Transitions amb seu als Països Baixos
  • La Universitat de Sussex amb seu al Regne Unit
  • FCiencias.ID - Associacao per a Investigacao i Desenvolvimento de Ciencias amb seu a Portugal
  • Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona amb seu a Espanya
  • Aarhus Universitet amb seu a Dinamarca
  • Consensus, Komunikacije Za Odgovorno Druzbo, amb seu a Eslovènia. 
  • Applied Research and Communications Fund amb seu a Bulgària.
  • Renewables Grid Initiative EV amb seu a Alemanya.
  • Power Parity S.A. amb seu a Portugal.
  • Technische Universiteit Delft, amb seu als Països Baixos.
  • Airborne Wind Europe, amb seu a Bèlgica.
  • Institut für ökologische Wirtschaftsforschung amb seu a Alemanya.

Dins de