Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Les petxines de mol·luscs marins revelen que els grups prehistòrics van optimitzar els recursos alimentaris disponibles

19 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Les poblacions prehistòriques de l'Europa atlàntica fa 8.000 anys consumien mol·luscs durant els mesos més freds de l'any, amb l'objectiu d'aprofitar al màxim el període de màxima productivitat d'aquesta espècie i garantir-ne la subsistència.

CUEVA EL MAZO ICTA-UAB

Així es desprèn d'una investigació arqueològica de l'ICTA-UAB que ha permès reconstruir les estratègies d'explotació dels mol·luscs desenvolupades per aquests grups prehistòrics, reforçant la idea que els mol·luscs eren consumits estacionalment en funció de la seva rendibilitat alimentària.

A l'estudi, publicat recentment a la revista científica Archaeological and Anthropological Science i liderat per Asier García Escárzaga, investigador de l'ICTA-UAB i del Departament de Prehistòria de la UAB, es van realitzar anàlisis d'isòtops estables d'oxigen de petxines de pagellida Patella depressa recuperades del closquer de la cova del Mazo (Astúries) per determinar si hi ha canvis estacionals als patrons d'explotació d'aquests mol·luscs.

Els investigadors de l'ICTA-UAB també van dur a terme un programa experimental recol·lectant individus moderns de Patella depressa durant diversos cicles anuals per establir si els principis de cost-benefici poguessin estar causant el patró de recol·lecció estacional (si n'hi hagués).

Els resultats obtinguts indiquen que les pegellides van ser recol·lectades principalment durant els mesos més freds de l'any per poblacions prehistòriques que van habitar El Mazo fa aproximadament 8.000 anys, contribuint a la creixent evidència que suggereix que les poblacions prehistòriques que van ocupar coves i refugis rocosos a l'Europa atlàntica i la conca mediterrània tenien una forta preferència per consumir mol·luscs intermareals durant els mesos més freds de l'any. El conjunt de dades derivat del programa experimental en què es van recol·lectar espècimens vius de mol·luscs moderns recolza àmpliament la hipòtesi que les estratègies d'explotació de marisc van ser dissenyades per explotar els mol·luscs durant el seu període de màxima productivitat, ressaltant així el coneixement ecològic d'aquestes comunitats.


Referència a l'article

García-Escárzaga, A., Gutiérrez-Zugasti, I., Arniz-Mateos, R. et al. Seasonal exploitation of intertidal resources at El Mazo (N Iberia) reveals optimized human subsistence strategies during the Mesolithic in Atlantic Europe. Archaeol Anthropol Sci 16, 76 (2024). https://doi.org/10.1007/s12520-024-01960-3

Dins de