Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Les grans empreses petrolieres segueixen ampliant l'extracció de combustibles fòssils al món

02 feb. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Tot i el creixent discurs social i polític a favor de la transició energètica i l'ecologització de la indústria, les grans empreses petrolieres continuen confiant gairebé de manera exclusiva en els combustibles fòssils per perpetuar la seva funció d'obtenció i concentració d'energia.

EMPRESES PETROLIERES_ICTA_UAB

Un estudi dut a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) posa de manifest que, lluny d'apostar per noves fonts d'energia alternatives i sostenibles, les empreses no afluixen en l'afany d'ampliar les seves operacions extractivistes. Per això, implementen noves tecnologies i busquen llocs del món políticament favorables per perpetuar l'extracció de petroli i gas.

La recerca, publicada recentment a la revista científica Energy Research & Social Science, es basa en l'anàlisi de mig centenar de conflictes socioambientals provocats per la indústria extractivista a tot el món documentats a l’Atles Global de Justícia Ambiental (EJAtlas) de l'ICTA-UAB.

L'informe revela el cost social i ambiental important d'aquesta activitat industrial. "L'incessant creixement de l'economia mundial i la inevitable dissipació d'energia impulsen les companyies de petroli i gas a ampliar constantment les seves operacions a les perifèries mundials per cobrir la demanda de les economies industrials", comenta Marcel Llavero-Pasquina, investigador de l'ICTA -UAB i primer autor de l'estudi, que incideix que aquestes empreses segueixen apostant pel petroli i el gas degut a la seva alta densitat energètica i al seu fàcil transport i emmagatzematge.

La necessitat creixent d'extracció de recursos fòssils exigeix l'expansió continuada de les fronteres d'extracció, i l'explotació del medi ambient i de les comunitats locals i indígenes de les zones no industrialitzades. Això dona lloc a nombrosos conflictes en què les organitzacions locals lluiten per la preservació de les seves vides, mitjans de subsistència i cultura, mentre que les empreses defensen els beneficis. “Això resulta evident, per exemple, en els casos de conflictes generats per l'empresa francesa TotalEnergies per l'extracció de combustibles fòssils al Sud Global, on els pobles indígenes lluiten contra aquestes activitats tan perjudicials per al seu entorn i forma de vida”, explica Llavero-Pasquina, que assenyala que les petrolieres es converteixen així en vectors d'una opressió que vincula les societats que gaudeixen dels beneficis de l'energia amb les que pateixen els impactes de l'extracció.

La recerca ha estat duta a terme en col·laboració amb els investigadors de l'ICTA-UAB Joan Martinez-Alier, Roberto Cantoni i Grettel Navas. Segons Llavero-Pasquina, l'anàlisi d'aquests conflictes socioambientals deixa en evidència com els estats occidentals i els gegants privats del petroli i el gas es beneficien mútuament. “En el cas de TotalEnergies, s'observa com les relacions diplomàtiques i militars franceses aplanen el camí a l'extracció petroliera a les antigues colònies franceses. Es podria dir que, mitjançant la diplomàcia del petroli, l'empresa estén la influència postcolonial francesa pel continent africà i més enllà”, comenta.

Els resultats posen de manifest que la “regulació mediambiental governamental per si sola no obligarà les empreses de combustibles fòssils a canviar de model de negoci, per la qual cosa cal un canvi polític més profund que qüestioni la natura postcolonial i extractiva dels estats occidentals modern per posar fi a l'era dels combustibles fòssils”, conclou.
 

 

Artículo de referencia
Llavero- Pasquina, M., Navas, G., Cantoni, R., Martínez-Alier, J.  (2024) The political ecology of oil and gas corporations: TotalEnergies and post-colonial exploitation to concentrate energy in industrial economies. Energy Research & Social Science https://doi.org/10.1016/j.erss.2024.103434

 

Dins de