Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

El projecte ENABLE guanya el Premi BiodivERsA a l'Excel·lència i l'Impacte

18 gen. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El projecte ENABLE, del qual forma part l'ICTA-UAB, ha guanyat la 5a edició del Premi BiodivERsa a l'Excel·lència i l'Impacte.

ENABLE project

El projecte ENABLE -Enabling Green and Blue Infrastructure Potential in Complex Social-Ecological Regions: Un enfocament sistèmic per avaluar el context de les solucions locals Infraestructura verda i blava (GBI) va ser finançat en el marc de la convocatòria COFUND 2015-2016 sobre "Comprensió i gestió de la dinàmica de la biodiversitat per millorar el funcionament dels ecosistemes i la prestació de serveis ecosistèmics en un context de canvi global: els casos dels sòls i els sediments, i els paisatges terrestres, fluvials i marins (connectivitat d'hàbitats, infraestructures verdes i blaves, i ciutats naturals)". Aquest premi reconeix la investigació excel·lent i pionera realitzada en els projectes finançats per BiodivERsA i mostra els èxits dels projectes que han produït una ciència excel·lent amb impactes concrets per a la política i/o la societat. 

Les infraestructures verdes i blaves (GBI) tenen el potencial de fer front a nombrosos reptes mediambientals i socials. Tot i això, per dissenyar i posar en pràctica amb èxit les infraestructures verdes i blaves cal tenir en compte una sèrie de factors crítics que van més enllà de la pròpia infraestructura biofísica (per exemple, els drets dels usuaris, l'accessibilitat i els vincles ecològics). Quins són exactament aquests factors, com interactuen entre si i quan/com influeixen en el rendiment d'una “solució” verda o blava són qüestions que requereixen una investigació exhaustiva, en particular en sistemes socioecològics complexos com les ciutats. 

El projecte ENABLE va investigar els factors que influeixen a la realització del potencial de les infraestructures verdes i blaves per millorar l'entorn vital de les ciutats. Centrant-se en el paper de les infraestructures, les institucions i les percepcions, ENABLE va utilitzar la justícia social i mediambiental juntament amb la resiliència per avaluar la generació i distribució dels beneficis dels serveis dels ecosistemes. El marc, desenvolupat pels investigadors en consulta i col·laboració amb les parts interessades locals, es va provar i aplicar en múltiples ciutats europees i ofereix una nova base de referència per comprendre i alliberar el potencial de les infraestructures verdes i blaves a les zones urbanes. 

El Premi, que es concedeix anualment des del 2018, dóna l'oportunitat als guanyadors de presentar el seu treball en un vídeo animat com a part del Premi BiodivERsA a l'Excel·lència i l'Impacte

Fins ara, 4 projectes ja havien guanyat el premi: el projecte URBES (1a edició), el projecte BUFFER (2a edició), el projecte INVAXEN (3a edició) i el projecte TALE (4a edició). Tots els vídeos es poden veure al canal de YouTube de BiodivERsA

Dins de