Oriol Nel·lo, candidato al Premio de Excelencia Docente de la UAB

Oriol Nelo

La Junta Permanent, reunida en sessió ordinària el 14 de febrer, ha acordat presentar el Dr. Oriol Nel·lo Colom, que va obtenir el Vè Premi a l’Excel·lència Docent de la Facultat, com a candidat a rebre el VIè Premi a l’Excel·lència Docent de la Universitat Autònoma de Barcelona.

21/02/2024

Aquesta candidatura es presenta conjuntament a la de Montserrat Amores, premiada enguany amb el VIè Premi a l’Excel·lència Docent de la UAB.

L’empremta del Dr. Oriol Nel·lo com a docent depassa amb escreix l’àmbit de la UAB i és un referent per a tot el Sistema Universitari Català. El reconeixement arreu de la vàlua d’aquest professor queda  demostrada per fets com la tria l’any passat com a conferenciant per a l’obertura del curs acadèmic universitari. El seu lideratge ha fet de la UAB una universitat pionera en la implementació de l’aprenentatge a través de reptes de planejament reals i en la reforma i actualització de titulacions de grau i de màster en què el ODS 17 destinat a construir ciutats i comunitats sostenibles n’és un eix central.

Pel que fa a la pràctica docent, tal i com  es desprèn del seu currículum de docència, Oriol Nel·lo té una llarga trajectòria com a professor dins de programes de formació de l’ICE a la UAB (1981-1984), en programes de postgrau de l’Institut d’Estudis Metropolitans de Barcelona (1988-1999), en la docència de Graus, de Màsters i del Doctorat en Geografia a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (1988-2023) en assignatures molt variades relacionades amb el planejament urbà, l’ordenació dels territoris, les polítiques urbanes, la configuració de barris, l’habitatge i el transport. Ha estat director de set tesis doctorals.

Ha liderat la reorganització del programa i el disseny de la metodologia docent del Màster en Estudis Territorials i Planejament (2011-2024) amb l’organització d’un mètode innovador en el que l’alumnat, de manera col·laborativa i en grups, demostra els coneixements, habilitats i competències adquirits en les assignatures del primer semestre a través de l’elaboració d’un treball de planejament, en un exercici anomenat “troncal”. Les alumnes i els alumnes participants elaboren en equip, amb finalitats didàctiques i sota la direcció del professor un document de planejament que compta amb tots els elements d’una proposta professional. La metodologia docent combina sessions teòriques; cicles de conferències d’experts; treball de camp; tallers de treball; diagnosi de problemes; discussió i consens dels avenços en la proposta de solucions; planificació de la comunicació dels resultats, elaboració de pòsters i presentació pública dels resultats.

Per encàrrec de l’Equip de Govern de la UAB i de l’Equip de Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres Oriol Nel·lo i Colom va liderar el disseny de la titulació del Grau en Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, una titulació en gestió urbana, que aplega continguts tecnològics (de l’Escola d’Enginyeria) i de ciències socials (Geografia). El repte principal ha consistit en integrar en un sol programa ensenyaments procedents de disciplines, en principi força allunyades: física, química, electrònica, programació, geografia, urbanisme, ciència política, cartografia, etc. Aquest grau contribueix de manera decisiva a alinear els estudis de la UAB amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i, en concret amb l’ODS 11, “Aconseguir que les citats siguin més segures, resilients i sostenibles” que constitueix en aquests moments l’eix temàtic entorn del qual s’alinea l’estratègia ECIU d’implantació a la UAB de formació per micromòduls i per reptes.

Des del 2015, a petició de l’Equip de Deganat i del Departament de Geografia, va participar de forma activa en la Comissió de Pla d’Estudis encarregada de la reforma del Grau de Geografia i Ordenació del Territori i que va donar lloc al nou grau en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial. Aquesta titulació dona els coneixements i les eines necessàries per fer una anàlisi integrada de les dinàmiques socioterritorials i de les transformacions ambientals, rurals i urbanes de l’espai geogràfic.

Cal destacar la humilitat del professor Nel·lo i la manca d’interès per figurar o tenir protagonisme  entenent la importància de la col·laboració com a instrument per aconseguir unes titulacions de qualitat, adaptades a les necessitats de la societat i que responguin als interessos de l’alumnat. Vegeu la intervenció d’Oriol Nel·lo, al qual la Facultat de Filosofia i Lletres li va atorgar el Premi del Centre l’any 2023, en la Jornada d’Innovació Docent del Centre. En aquesta xerrada el professor Nel·lo destaca la importància de la contribució del Departament de Geografia de la UAB dins de la tradició catalana d’un coneixement profund del territori.

Per saber-ne més: Blog Oriol Nel·lo (oriolnello.blogspot.com)