Romania més enllà de les fronteres

Pic Adrian, Sense títol, 1961
Pic Adrian, Sense títol, 1961

El Lectorat de romanès organitza entre abril i maig una sèrie d’activitats adreçades a tota la comunitat universitària.

09/04/2024

Entre abril i maig tindran lloc a la UAB diverses activitats organitzades pel Lectorat de romanès entorn de la representació de la llengua i cultura romanesa més enllà de les fronteres del país.

Del 10 d’abril al 17 de maig es podrà visitar a la Sala de revistes de la Biblioteca d’Humanitats “Ésser de Romania, escriure en francès”, una exposició bibliogràfica sobre escriptors romanesos d’expressió francesa. La inauguració de l’exposició serà dimecres 10 d’abril a les 11.30h, amb una al·locució del dr. Xavier Blanco Escoda, cap del Departament de Filologia Francesa i Romànica i la conferència de la dra. Ioana Alexandrescu, lectora de romanès de la UAB, “Lena Constante: la escritura como resistencia”. Exposició organitzada amb el suport de la Biblioteca d’Humanitats.

El dimarts 16 d’abril a les 15h tindrà lloc a la Sala de revistes l’activitat “Noves veus traductores”, una lectura de poesia romanesa traduïda a diverses llengües per l’alumnat de romanès de la UAB.

El dimecres 17 d’abril a les 11h es projectarà a la Sala Cinema el documental “Rumanía indomable”, una coproducció anglo-romanesa sobre la bellesa natural del país.

El 16 de maig, la investigadora i professora col·laboradora a la UIC i a la UB Vera Renau impartirà una conferència sobre Margarita Brender, la primera dona arquitecta a Catalunya: “Dones i arquitectura a l’època del desarrollisme a Barcelona. El cas singular de Margarita Brender (Romania, 1919-Barcelona, 2000)”. Serà a les 15h a la Sala de revistes.

El 17 de maig a les 15h hi haurà una sessió dedicada a la varietat romanesa “vlah”, parlada a Sèrbia, a càrrec de la dra. Monica Huțanu (Universitat de Belgrad, Universitat de l’Oest de Timișoara, Institut de la Llengua Romanesa), que impartirà la conferència “The Vlachs of Eastern Serbia and their language. A sociolinguistic introduction”, i de la dra. Annemarie Sorescu-Marinković (Institut d’Estudis Balcànics, Acadèmia de Ciències i Arts de Sèrbia), amb la conferència “The Vlachs of Eastern Serbia and their language. Recent developments”.

El 24 de maig a les 15h tindrà lloc una trobada amb l’escriptora moldava Valentina Șcerbani al voltant de la seva novel·la La ciudad prometida, publicada recentment en la versió castellana de Marian Ochoa de Eribe (Impedimenta, 2023).

La sèrie d’activitats es clourà amb un curs d’introducció al romanès de 8 hores, impartit per Ioana Alexandrescu els dies 21, 23, 28 i 30 de maig de 17 a 19h, al qual us podeu inscriure aquí.

Totes les activitats d’aquesta programació són gratuïtes i obertes a tota la comunitat universitària. Les sessions del 17 i 24 de maig són a distància; caldrà demanar-ne l’enllaç a ioana.alexandrescu@uab.cat.

Cartell de l’exposició