Les deganes de Polítiques, Dret i Economia, unides contra la discriminació

Tres deganes amb la directora oficina igualtat de la generalitat
Les tres deganes amb la directora Manuela Fernández, després de l'acte, a Dret.

S'ha avançat en matèria d'igualtat, però encara falta molt i cal continuar fent polítiques de discriminació positiva. Aquesta ha estat una de les conclusions de l'acte "Parlem de discriminació" que ha organitzat la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia per commemorar el 8M, Dia Internacional de les Dones, que ha reunit a les tres deganes de les facultats de Ciències Polítiques i de Sociologia, Dret i Economia, el dijous 14 de març a la Facultat de Dret, en conversa amb la directora de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació de la Generalitat de Catalunya, Manuela Fernández.

15/03/2024

S'ha destacat el moment històric que representa per a la UAB que, per primera vegada, coincideixin alhora tres dones com a deganes de tres facultats de l'àmbit de les ciències socials: Dret, Economia i Polítiques i Sociologia.

L'acte per commemorar el 8-M a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia s'ha iniciat amb la catedràtica de Sociologia i presidenta de la Comissió d'Igualtat de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, Teresa Sordé, com a mestra de cerimònies, que ha donat pas a la secretària general i responsable d'Igualtat de la UAB, Esther Zapater.

La secretària general —que ha destacat el moment històric que representa per a la UAB que coincideixin alhora tres dones com a deganes de tres facultats de l'àmbit de les ciències socials— ha assenyalat que "a la societat encara ens falta molt per arribar a la igualtat" i s'ha lamentat que "es qüestionin constantment les polítiques de discriminació positiva".

La directora de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació de la Generalitat de Catalunya, Manuela Fernández —la primera persona d'ètnia gitana a ocupar un càrrec de responsabilitat a la Generalitat, segons ella mateixa ha assenyalat en el seu parlament— ha detallat les accions per a la no-discriminació i igualtat de tracte que està fent l'oficina que dirigeix. Ha fet èmfasi en el fet que cal continuar fent accions discriminadores positives perquè continuen existint desigualtats estructurals pel que fa al gènere, l'ètnia, la religió o l'orientació sexual, entre d'altres.

A continuació s'ha establert un debat-conversa entre les tres deganes de les facultats de Dret, d'Economia i de Polítiques i de Sociologia, Susana Navas, Judith Panadés i Olga Serradell, respectivament, amb la directora de l'Oficina de la Generalitat. Cadascuna ha formulat una pregunta del seu respectiu àmbit i Manuela Fernández les ha anat responent. Ha quedat palès que hi ha àmbits de la societat on la discriminació és molt més evident que en d'altres.

Manuela Fernández ha explicat que tot i que Catalunya és diversa, moltes persones i comunitats afronten diferents formes de discriminació. El 2021 es van produir 78 feminicidis a l'Estat espanyol, dels quals només 44 van ser reconeguts oficialment. Durant el mateix any el nombre més gran de denúncies per discriminació a Barcelona van estar relacionades amb racisme i xenofòbia (31 %) i amb LGTBIfòbia (25 %). Així mateix, informes de SOS racisme assenyalen que una persona estrangera té 7 vegades més possibilitats de ser identificada per la policia que una persona espanyola. La directora general ha destacat que la Llei 19/2020 reconeix el dret a la igualtat de tracte i estableix una sèrie de mesures que les administracions públiques han de desenvolupar per a revertir, corregir, reparar o pal·liar aquestes situacions.

Tot seguit s'ha donat veu al públic assistent, que ha formulat diferents qüestions sobre tot el que ha anat sorgint en l'interessant debat-conversa entre les participants.

La degana de Ciències Polítiques i de Sociologia, Olga Serradell, ha clos l'acte (un dels darrers com a degana atès que finalitza el seu mandat), tot agraint al Servei de Biblioteques de la UAB el seu suport en la commemoració del 8-M i destacant que cal continuar treballant per aconseguir que desapareguin les discriminacions, i ha posat un exemple personal: "quan em van nomenar degana em preguntaven si era un càrrec de gestió o de direcció, una pregunta que dubto que facin a un home, perquè ja conceben automàticament que és de direcció".

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Reducció de les desigualtats
  • Igualtat de gènere