Esteve Dot: "El turisme ha arribat al límit"

esteve dot radio sabadell

El professor Esteve Dot va participar en el programa El Cafè de la Ràdio, de Ràdio Sabadell, el passat dimarts  23 d’abril, per reflexionar sobre la situació d’un sector turístic saturat, que preveu un altre estiu de rècord de viatgers a Espanya.

29/04/2024

El passat dimarts 23 d’abril, Ràdio Sabadell va rebre Esteve Dot Jutglà, professor de Geografia Econòmica de l’àmbit de Turisme i Direcció Hotelera UAB, per reflexionar sobre la saturació del sector turístic actual a Espanya.

Mireia Sans, presentadora d’El Cafè de la Ràdio, un programa informatiu, de servei i tertúlies, obria el debat posant en dubte fins quan el turisme serà un dels principals motors de l’economia catalana i espanyola, donat que “fa temps que es parla d’un límit i ara més que mai es posa el tema sobre la taula”.

“Entenem el límit del turisme com el màxim ús del territori a través de l’activitat turística, que no causi una externalitat, que no faci variar en negatiu el gaudi del visitant, però que tampoc esdevingui una adversitat per al ciutadà”, explicava Esteve Dot.

A més, apuntava que aquest fet “és una oportunitat per repensar un sector que és clau en l’economia de casa nostra. El ‘model de sol i platja’ ha portat a una estacionalitat, turistificació i massificació del turisme en ciutats en particular, que mostren evidències que s’està tocant el sostre de creixement.”

La periodista Mireia Sans qüestionava com hem de començar a intervenir per millorar aquesta situació. “El primer pas és adonar-se que existeix la problemàtica. Accions se’n poder fer, però la demanda no para de créixer.”, comentava Dot. La conversa continuava amb la premissa que “com a societat som més població que mai i aquest augment va lligat a la manera que tenim d’organitzar-nos i de consumir. Hem incorporat el fet de viatjar com una necessitat i aquesta dinàmica nòmada té un impacte en el territori.”

D’aquesta manera, el docent exposa que “els operadors turístics tenen el repte de readaptar el negoci seguint estratègies com la diversificació o la descentralització territorial, perquè se’n puguin beneficiar els municipis de l’àrea metropolitana”. També parla d’estratègies de planejament, gestió, intervenció econòmica o de mesura de la capacitat de càrrega, accions que cal començar a efectuar.

Podeu sentir la intervenció completa del professor Esteve Dot aquí.