Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
ECIU University

La solució a un repte de l'ECIU University, becada per implementar la segona fase

21 feb. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Fernanda Sauca, estudiant del grau en Ciència Política i Gestió Pública de la UAB, juntament amb 4 estudiants de la Universitat de Trento, està dissenyant una aplicació que ajuda els petits agricultors locals de la regió de Trento a lliurar els seus productes. L'ECIU University ha atorgat una beca al projecte perquè l'equip pugui llençar la segona fase i incorporar nous membres amb habilitats de TI.

Imagen de la participante del ECIU Fernanda Sauca

“Les reunions d'intercanvi d'idees van ser la millor part i l'oportunitat de tenir supervisors tan preparats a qui presentar les nostres idees, va fer que tota l'experiència encara fos més rendible”.

En el marc del repte “From farm to work”, proposat per la Universitat de Trento, un equip internacional format per l'estudiant de la UAB Fernanda Sauca, i els alumnes del màster en Gestió de la Innovació (Universitat de Trento) Francesca D' Agostino, Francesca Virzi, Mattia Rossetti i Emma Di Liberto, s'ha preguntat com ajudar les petites granges locals a través d'un sistema de lliurament sostenible. Per donar resposta, l'equip ha ideat Fresh App, un projecte que ha rebut la beca Transnational International Vouchers (TIV), dotada amb 5.000€ i atorgada per l'ECIU University, que permetrà llençar la segona fase: el desenvolupament real de l'aplicació.

“FreshApp serà una plataforma on els clients podran demanar verdures i fruites a temps i recollir-les a diferents llocs de Trento en determinats dies de la setmana. L'aplicació pretén ser sostenible en oferir caixes que poden mantenir els productes frescos fins a tres dies en lloc de fer servir l'energia dels camions o emmagatzemar-los als magatzems. A més, els agricultors no necessiten conduir fins a cada client i això estalviarà temps, gasolina, quilometratge i reduirà els embussos de trànsit en el procés. Finalment, les fruites i verdures es reserven a través de l'aplicació, per la qual cosa se sap amb anticipació la quantitat exacta venuda, i s'oferiran descomptes als productes que estan a punt de caducar, adoptant una política de malbaratament zero”, ha explicat Fernanda Sauca.

L'aplicació Fresh dona resposta als desafiaments que plantejava el repte “From farm to work”, en marxa durant el novembre i el desembre del 2021: donar suport a l'agricultura local és positiu per al medi ambient; ajudar els productors locals; mantenir llocs de treball a la zona i promoure un estil de vida saludable i sostenible. Tot això, donant visibilitat als agricultors locals, ajudant-los a expandir el seu mercat però, alhora, fer-ho de manera respectuosa amb el medi ambient evitant el trànsit habitual dels sistemes de lliurament tradicionals.

La segona fase del projecte és un pas fonamental per transformar la idea en una solució real que millori la vida dels agricultors locals de Trento.

Experiència a l'ECIU University

Fernanda Sauca, que ja havia participat prèviament al repte “Prevention of textile waste”, proposat per la UAB, ha explicat que ha volgut formar part d'un nou desafiament gràcies a la “gran experiència” que va viure: “Quan un company d'equip de la Università di Trento va recomanar el desafiament 'Farm to Fork', semblava l'oportunitat perfecta per aprendre més sobre els sistemes alimentaris, un tema que abasta diversos temes diferents, com l'economia circular, la governança territorial, la seguretat alimentària i l'eficiència de recursos”.

Per a ella, treballar amb companys d'equip de diferents orígens, camps d'estudi i experiències va suposar un gran aprenentatge: “Les reunions d'intercanvi d'idees van ser la millor part i l'oportunitat de tenir supervisors tan preparats a qui presentar les nostres idees, va fer que tota l'experiència encara fos més rendible”.

Més informació: Plataforma de reptes 

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Reducció de les desigualtats
  • Energia neta i assequible
  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de