Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
ECIU University

Fernanda Sauca: "Els reptes m'han permès conèixer gent que d'altra manera probablement no hauria conegut i amb qui no hauria treballat"

10 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Fernanda Sauca, estudiant de 4t curs del grau en Ciència Política i Gestió Pública de la UAB, juntament amb 4 estudiants de la Universitat de Trento, ha rebut una beca per implementar la segona fase de la solució a un repte de l’ECIU University “From farm to fork”: dissenyar una aplicació que ajuda els petits agricultors locals de la regió de Trento a lliurar els seus productes. L'experiència de Sauca als reptes de l’ECIU University no és nova, ja que ja va participar al repte “Prevention of Textile Waste”, organitzat per la UAB.  
En breu, Fernanda serà l’ambaixadora dels estudiants de la UAB a l’EICU University.  

UAB

- Com va sorgir la idea de crear una aplicació per al repte de la Universitat de Trento? 

La idea va néixer mentre treballàvem per al repte de l’ECIU "From farm to fork", on vam haver de trobar una solució per rellançar l'agricultura urbana i periurbana sostenible alhora que escurçàvem la distància entre els productors locals i els consumidors de la ciutat. Així, una app seria una xarxa o una plataforma per tal de connectar de la manera més directa possible productors i consumidors. 

- Quins plans teniu ara per a la 2a fase de Fresh App? 

L'equip començarà a buscar estudiants d’IT que vulguin unir-se a nosaltres per tal de començar a desenvolupar l'aplicació. Creiem que aquest procés serà essencial ja que la idea original es perfeccionarà. 

- Com era el dia a dia de l’equip? 

El dia consistia en reunions on havíem de discutir què havíem de fer a continuació. Per exemple, redefinir el repte, plantejar diferents possibles solucions que després presentarem als nostres supervisors, fer una pluja d'idees i també debatre sobre els pros i els contres d'aquestes idees. Crec que ens vam organitzar molt bé perquè a mesura que teníem més reunions, vam poder veure la fortalesa de cada membre de l'equip i així ens vam poder organitzar i dividir més les tasques. 

- Quina va ser la millor part d’aquest repte? 

Sens dubte, les reunions de pluja d'idees, perquè es podia aprendre molt de diferents persones, de diferents camps d'estudis i experiències. I, realment, ens va fer sentir part d'un grup on podríem abordar temes de la vida real i debatre'ls com a equip. 

- Com va ser participar en el repte “Prevention of Textile Waste”? 

També va ser una gran experiència i, de fet, el que em va portar a participar en el repte "From farm to fork" ja que vaig mantenir el contacte amb el membre del nostre equip de la Universitat de Trento. Vam treballar en l'enfocament polític del repte. La nostra proposta va consistir en la implantació de la legislació de la Unió Europea en la contractació pública, concretament, dels criteris de productes i serveis tèxtils, que és un instrument voluntari per a les administracions públiques, amb l'objectiu d'incloure criteris ambientals en els concursos públics. Per tant, crec que aquesta experiència va ser una gran oportunitat per conèixer els reptes de l'ECIU i veure com funcionen.  

- Què t'has emportat? 

El que m’emporto d'aquests reptes és la possibilitat de poder treballar amb moltes persones interessants i aprendre d'elles. I també el fet que els estudiants puguin disposar d'una plataforma on poder abordar temes reals i urgents i discutir-los d'una manera molt pràctica. 

- Què et va motivar a apuntar-te als reptes? 

Crec que el que realment em va motivar a apuntar-me als reptes va ser el fet que anàvem a abordar, discutir i oferir una solució que possiblement es pogués implementar des d'una perspectiva pràctica. Va ser molt satisfactori agafar el que apreníem a classe i aplicar-ho de manera pràctica. I també el fet que ho faríem en un entorn molt internacional amb estudiants de diferents universitats. 

- Com va ser formar part d'un equip internacional? 

Va fer que tota l'experiència fos encara més beneficiosa. En general, va ser el que més valorava perquè vam poder aprendre molt els uns dels altres. I, al mateix temps, ningú va quedar en un segon pla perquè cada membre de l'equip podia oferir una idea valuosa a tot el repte, a la discussió. 

- Què has guanyat participant en els reptes de l’ECIU University? 

He après més sobre temes que coneixia però que mai no hi vaig pensar en profunditat. He adquirit habilitats en l'àmbit del treball en equip i, de fet, vaig començar a treballar en xarxa. Personalment, va ser molt satisfactori posar finalment en pràctica alguns coneixements teòrics. Va ser una experiència molt validadora i engrescadora. 

- Què destacaries de la teva experiència a l’ECIU University? 

Sens dubte, el fet de conèixer gent que d'altra manera probablement no hauria conegut i amb qui no hauria treballat. Això va fer que tota l'experiència fos més profitosa, ja que es podia mirar un tema des de moltes altres perspectives. També, mantenir el contacte amb els membres d'aquest equip i, per exemple, ara amb la renovació, continuar el que va ser un repte de dos mesos. Continuarem treballant junts i, potser fins i tot tindrem farem amistat. 

- Què li diries a un estudiant interessat en apuntar-se? 

Els diria que fessin el salt i que hi anessin a per totes. Encara que a vegades, la vida com a estudiant pot ser aclaparadora, crec que aquestes activitats t'ajuden realment en diferents àmbits com la resolució de problemes i la pluja d'idees, el treball en equip, la presentació de les teves idees que després pots extrapolar a la teva vida acadèmica i professional. 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat
  • Consum i producció responsables

Dins de