L'opinió del president

La veritable UAB


Escric aquestes línies com a president del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona perquè em preocupa veure com la nostra estimada universitat acapara portades i minuts en informatius a causa d’accions puntuals i inapropiades, produïdes la majoria de cops per grups minúsculs que busquen tenir el seu minut de gloria. Malauradament, el que aconsegueixen és perjudicar la reputació d’una universitat on estudien gairebé uns cinquanta mil alumnes i on treballen set mil professionals. La UAB és una universitat oberta, plena de talent, amb vocació per la innovació i audàcia per a la millora del coneixement i així poder-lo transferir i compartir amb la societat a la que pertany i de la qual rep finançament. Així ho testifiquen diferents rànquings en què, tot i patir els avatars de la crisi i els vaivens polítics que han reduït els últims anys considerablement els nostres pressupostos, seguim escalant posicions.

Gresol d'iniciatives
La UAB va néixer l’any 1968. Tota una premonició, ja que aquell any i els posteriors van ser anys de revolucions i canvis socials i polítics a mig món, fins i tot al nostre país. La UAB és font de mestissatge i també gresol de tota mena d’iniciatives. Al llarg d’aquest mig segle hem crescut i madurat i seguim aprenent que en la diversitat es troba l’èxit i un futur millor. Però també en som conscients i ens obstinem en què des del respecte davant la disparitat d’idees sorgeix la discussió i el punt de trobada que de segur ens portarà a un bon destí. Això s’anomena democràcia, paraula potser molt utilitzada, insuficientment exercida i cada cop menys creïble degut al descrèdit d’alguns que l’abanderen i després la manipulen injustament en favor dels seus propis interessos.

La UAB ha de ser reconeguda per la qualitat de la seva docència, els seus egressats son la mostra palpable d’això. Pel seu excel·lent nivell investigador, amb projectes investigadors, però sovint desconeguts, que ajuden a la millora de la nostra societat en molts àmbits. I com no, per la solidaritat, amb iniciatives com el programa de la Fundació Autònoma Solidaria en favor de les persones refugiades, que porta anys realitzant-se amb discreció i eficàcia.I es només un de molts altres que, tot i la falta de recursos, realitzem amb passió, un enorme esforç i convenciment. 

La UAB és un punt de trobada d’idees, somnis, destins, persones molt distintes entre elles i estem convençuts de que en la pluralitat, el respecte i la tolerància resideix el destí d’una societat millor. La nostra missió és formar professionals, però també ciutadans, bona gent, aquelles persones que d’aquí poc formaran part del teixit social del nostre país, del nostre món. Per tots  aquests motius, no podem permetre que uns pocs, molts cops aliens a la comunitat universitària, facin malbé la reputació i els anys d’esforç de milers de persones que se senten orgulloses de pertànyer a la UAB: la de cada dia, la de la docència, la recerca i la transferència de coneixement, la veritable UAB.Gabriel Masfurroll 
President del Consell Social 

14 de juny de 2019 

[Article publicat a El Periódico]