Cultura en Viu

La follia dels ocells, companyia La Trifulga dels Fútils

Imatge La Trifulga dels Fütils web

La follia dels ocells
Companyia La Trifulga dels Fútils

Organitza: Dinamització Comunitària
 
En un hospital psiquiàtric abandonat al mig dels Balcans hi arriba un jove psiquiatre per fer-se càrrec d’una colla d’interns atrotinats i deixats de la mà de Déu. Però una nit cau del cel un misteriós bagul que els canviarà la vida.

Així comença La follia dels ocells, l’última obra de la Companyia Estable de Teatre La Trifulga dels Fútils i que van presentar el passat 25 de març a Sant Esteve de Palautordera. Com a cloenda de les activitats emmarcades dins del lema de la Festa Major d’aquest curs, “La Salut Mental, visible i sense estigmes a la UAB”.

La Trifulga dels Fútils és la Companyia Estable de Teatre del Centre de Dia Dr. Pi i Molist, creada a l’estiu del 2000. La companyia està conformada per persones amb o sense trastorn mental diagnosticat, actors professionals i persones que han volgut participar del projecte. Durant els seus 18 anys d’història han estrenat 12 espectacles, des d’Otello  de William Shakespeare a Animal Farm de George Orwell, passant per Eduardo De Filippo o Carlo Goldoni.

Des dels seus orígens la companyia ha perseguit que actualment conforma la seva ànima. En primer lloc ha esdevingut una autèntica llar per les persones que en formem part. Un espai de relació, de no exposició, d’intimitat compartida, treball en equip, d’aprenentatge, creativitat, de projecte de futur, de vida comú i d’esperança. En definitiva un projecte de benestar emocional i mental per a tots els que hi som, tinguem, o no, un trastorn mental. És indubtable, després de molts anys d’experiència, la funció recuperadora, rehabilitadora i normalitzadora d’una Companyia escènica per a les persones que en formem part.

La segona té a veure amb l’eficàcia contra l’estigma d’un projecte com el nostre. El més habitual és que els mitjans de comunicació o la ficció televisiva i cinematogràfica mostrin la persona amb trastorn mental com algú perillós, violent i negatiu. Res més lluny de la realitat. Les companyies escèniques com la nostra són una eina eficaç contra aquesta visió. Des de l’espectacle, la creativitat, la cultura i l’art, volem canviar la manera com la societat ens veu.

I per últim, com qualsevol companyia escènica, som creadors de cultura popular. El teatre com a eina de comunicació, relació i transformació entre l’actor i el públic. Amb la idea d’enriquir i transformar el conjunt de tradicions i maneres de veure i veure’ns al món.


Dimecres 23 de maig, a les 12.30h
Sala Teatre de la UAB