No direction home: Cicle de cine documental sobre migracions i asil

Imatge Cicle No Direcion Home FAS

Del 27 de febrer al 9 de maig de 2018
Organitza: Fundació Autònoma Solidària (FAS)
 
"In this world", "Natasha", "Tarajal: desmontando la impunidad en la frontera sur" i "At home in the world" són els films que es projectaran en els propers mesos en el marc del cicle de cinema documental "No Direction Home". Després de cada sessió, els ponents convidats debatran sobre temes com les causes dels desplaçaments forçats, la cerca de refugi de grups vulnerables, el paper dels poders públics o els procediments d'acollida, entre d'altres.
 
Dimarts 27 de febrer, a les 11.00h
In This World (2002), de Michael Winterbottom


Enayat i Jamal són dos cosins afganesos que viuen al camp de refugiats Shamshatoo, on hi ha 53.000 refugiats vivint en condicions infrahumanes. La família dels nois decideix enviar-los il·legalment a Londres per tal que puguin tenir una vida millor. Aquest viatge estarà ple de dificultats, ja que hauran de travessar Iran, Turquia, Itàlia i França per arribar a Anglaterra, amagats dins de camions. 

Ponent: Ainhoa Ruiz, del Centre DELÀS d'Estudis per la Pau.

País: Regne Unit / Duració: 88 minuts / Gènere: Drama / Idioma: Pursho, persa, anglès i turc subtitulat al castellà

Dijous 22 de març, a las 10.30h
Natasha (2017), de Bernat Enrich i Daniel Ortínez El curtmetratge explica les transicions de Natasha, una dona trans pakistanesa que viu entre fronteres físiques i abstractes, que la situen dins o fora del sistema. L'espectador l'acompanya pels diversos binarismes que la integren o l'exclouen de molts mons diferents. 

Ponents: Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, el col·lectiu Sinver - UAB, Rodrigo Arenda, president d'ACATHI (migració, refugi i diversitats LGTBI+) i Dan Ortínez, co-director del curtmetratge.

País: Espanya / Duració: 20 minutos / Gènere: Curtmetratge documental / Idioma: Anglès i castellà subtitulat al castellà
 
Dijous 5 d'abril, a les 11.00h
Tarajal: Desmontando la impunidad en la frontera sur (2016), de Xavier Artigas y Xapo OrtegaEl 6 de febrer de 2014 van morir, a la platja de Ceuta de Trajal, 15 immigrants que intentaven arribar nedant a territori espanyol. Per tal de dissuadir-los, la Guàrdia Civil va utilitzar materials propis dels antidisturbis, com ara bales de goma i pots de fu,. Xavier Artigas i Xapo Ortega, autors de "Ciutat Morta", denuncien aquests fets així com l'arxivament del cas. A la vegada, mostren com un cos policial pot vulnerar amb completa impunitat les lleis del seu propi país, i les convencions i acords internacionals.

Ponent: Xavier Artigas, co-director del documental.

País: Espanya / Duració: 50 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Anglès i castellà subtitulat al castellà
 
Divendres 4 de maig, a les 11.00h
Resultat d'imatges de at home in the world

El documental mostra el dia a dia de Magomed, Sehmuz, Heda, Amel i Ali, cinc nens refugiats a l'escola del refugi de la Creu Vermella Danesa. Tots ells provenen de nacionalitats i entorns diferents, però comparteixen l'experiència de fugir del seu país amb les seves famílies i haver arribat a Dinamarca amb l'esperança de tornar a començar. El documental segueix les seves vides durant un any, i mostra els canvis que es produeixen en el seu entorn, les relacions que estableixen amb altres nens que, com ells, tenen un passat marcat per fets traumàtics i els esforços que fan per aprendre un nou idioma, fer nous amics i preparar-se per fer, de Dinamarca, casa seva.

Ponent: Silvia Carrasco, membre d'EMIGRA (Grup de recerca en Migracions, Educació i Infància).
 
País: Dinamarca / Duració: 58 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Danès subtitulat al castellà