Cultura en Viu

No direction home: Cicle de cine documental sobre migracions i asil

Imatge Cicle No Direcion Home FAS

Organitza: Fundació Autònoma Solidària (FAS)
 
El cicle de cinema documental és una de les actuacions que formen part del projecte Mar: Migracions, Asil i Refugi a la Universitat. Organitzat pel Programa Acollida de la FAS, la proposta té l’objectiu d’enfortir el rol de la universitat com a agent clau en la defensa dels drets humans, en aquest cas, de les persones migrants i en cerca de refugi. El Cinefòrum es desenvolupa en el marc d’una universitat compromesa institucionalment sota el lema de curs: #UABRefugi: l’Autònoma Acull.

Dimecres 5 de desembre a les 9:30h
Fuego en el mar (Fuocoammare, 2016), de Gianfranco Rosi


Imatge Fuego en el mar

Retrat de la petita illa de Lampedusa i els seus habitants, testimonis de l’arribada de milers de persones provinents del nord d’Àfrica que posen en risc la seva vida per a creuar el mediterrani. En poc més de 20 anys, més de 20.000 persones s’han ofegat durant la travessia per arribar al que per a molts suposa la via d’entrada a Europa, i que els hauria de permetre escapar de la guerra i la fam.

País: Itàlia / Durada: 108 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Italià i anglès subtitulat al castellà

Dimarts 26 de febrer a les 13.00 h
Nowhere to Hide (2016), de Zaradasht Ahmed


Imatge Nowhere to Hide

L’infermer Nori Sharif grava, càmera en mà, 5 anys de canvis dramàtics d’una de les zones més perilloses i inaccessibles del món: “el triangle de la mort”, al centre de l’Iraq. Es veu l’esperança de la població quan es retiren les tropes nord-americanes i l’ascens d’ISIS que obliga la població civil a fugir, inclòs Nori Sharif.

País: Noruega, Suècia i Iraq  / Durada: 86 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Àrab subtitulat al castellà

Dimarts 26 de març, a les 16.00 h
La vida loca (2008), de Christian Poveda


Imatge La vida loca

Retrat extrem d’una de les bandes més perilloses i violentes de Llatinoamèrica: la Mara 18, a El Salvador i sobre la seva banda rival la Mara Salvatrucha, creades a partir de models sorgits en la ciutat de Los Ángeles. El director, infiltrat, va recollir el dia a dia dels membres de les bandes que estan en guerra i, tràgicament, un any després de realitzar el documental va ser assassinat per un dels seus membres.

País: Espanya, El Salvador, Mèxic i França / Durada: 91 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Castellà

Dilluns 6 de maig a les 13.00 h
Blessy (2018), de Sílvia Cepero, Carme Gomila i Susana González amb Mujeres Valientes


Documental Blessy

Blessy és una dona de 35 anys que, contra la seva voluntat, va ser traslladada des del seu lloc d'origen a un altre de llunyà, on va ser explotada. Va ser víctima del tràfic de persones, de “trata”, el segon negoci il·lícit més lucratiu en tot el món. I va sobreviure. Blessy és un documental creat col·lectivament entre tres realitzadores i quatre dones supervivents de Tràfic d’Éssers Humans.

País: Espanya / Durada: 22 minuts / Gènere: Documental  / Idioma: Castellà original