Cicle Gènere i gèneres a Hollywood

Imatge Pàgina Cicle Cinema Gènere

Cicle Gènere i gèneres a Hollywood
De Lo que el viento se llevó a Wonder Woman: "Demà serà un altre dia"

Del 20 de febrer al 29 de maig 2018
Organitza: Facultat de Ciències de la Comunicació

Actualment ens trobem en un moment en què la campanya #MeToo sacseja la indústria del cinema i l'opinió pública. En aquest context de reivindicació i lluita, el cicle convida a reflexionar sobre els codis de gènere i el paper de la dona davant i darrere les càmeres en el cinema nord-americà. És per això que es proposa una selecció de pel·lícules que van des dels clàssics fins a estrenes recents.

Dimarts 20 de febrer, a les 10.00h
Laura (1944), d'Otto Preminger
Laura Hunt (Gene Tierney) és assassinada brutalment al seu apartament de Nova York. El detectiu Marc McPherson (Dana Andrews) intenta resoldre el cas, i s'entrevista amb les persones del seu cercle íntim. A mesura que avança la investigació es construeix un retrat mental de la víctima del qual s'enamorarà.


País: Estats Units / Durada: 88 minuts / Gènere: Cinema negre / Idioma: Anglès subtitulat al castellà

Dimarts 6 de març, a les 10.00h
Lo que el viento se llevó (Gone With the Wind, 1939), de Victor Fleming

Resultat d'imatges de lo que el viento se llevo

Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) viu a Tara, una gran plantació de Georgia. Està enamorada d’Ashley, que està compromès amb la seva cosina Melanie (Olivia de Havilland). A l’última festa abans de l’esclat de la Guerra de Secessió (1861-1865) coneix a Rhett Butler (Clark Gable), un noi que no comparteix l’entusiasme dels altres per entrar en combat. Ell només pensa en fer-se ric i conquistar a Scarlett. 

País: Estats Units / Durada: 238 minuts / Gènere: Drama romàntic / Idioma: Anglès subtitulat al castellà

Dimarts 13 de març, a les 12.00h
Los caballeros las prefieren rubias (Gentlemen Prefer Blondes, 1953), de Howard Hawks
Lorelei Lee (Marilyn Monroe) i Dorothy Shaw (Jane Russell) són dues vedettes que desitgen triomfar, i fan un creuer des dels Estats Units fins a París. Una rossa I l’altra morena, amb la seva bellesa I encant seduiran a tots els passatgers. Ambdues pretenen casar-se amb un milionari, i Lorelei ho està a punt d’aconseguir, però hi ha un inconvenient: el pare del seu xicot, que farà tots els possibles per evitar el casament, ha contractat un detectiu (Elliott Reid) perquè les espiï.   


País: Estats Units / Durada: 91 minuts / Gènere: Comèdia musical romàntica / Idioma: Anglès subtitulat al castellà

Dimarts 10 d'abril, a les 10.00h
Colorado Jim (The Naked Spur, 1953), d'Anthony Mann


Resultat d'imatges de colorado jim


Durant la Guerra de Secessió (1861-1865), Howard Kemp (James Stewart) va perdre la seva granja mentre lluita al front. Per tal de recuperar-la es convertí en caçador de recompenses a Colorado. Fa temps que busca Ben Vandergroat (Robert Ryan), acusat d’assassinar un sheriff. Després d’acorralar-lo a les Muntanyes Rocoses, se li uneixen dos desconeguts que busquen compartir la sucosa recompensa: Jesse Tate, un vell cercador d’or, i Roy Anderson, un membre expulsat de l’exèrcit de la Unió. 

País: Estats Units / Durada: 91 minuts / Gènere: Western / Idioma: Anglès subtitulat al castellà

Dimarts 24 d'abril, a les 12.00h
Certain Women (2016), de Kelly ReichardtLes vides de tres dones es creuen en un petit poble d’Estats Units, on cadascuna intenta forjar el seu camí. Partint dels relats de Both ways is the only way I want it, de Maile Meloy, explica les històries aparentment quotidianes i nímies d’unes dones que s’enfronten a la solitud durant el seu dia a dia. En el film se’ns mostren, des d’una òptica feminista, tres vides independents que tenen en comú la sensació d’insatisfacció.

País: Estats Units / Durada: 107 minuts / Gènere: Drama / Idioma: Anglès subtitulat al castellà


Dimarts 15 de maig, a les 10.00h
Una luz en el hampa (The Naked Kiss, 1964), de Samuel Fuller


Resultat d'imatges de una luz en el hampa

Kelly (Constance Towers) és una prostituta que pateix el que es coneix en psiquiatria com “El Bes Nu”. En un intent de deixar enrere el seu passat va a viure a Grantville. Allà coneix l’agent Griff, el cap de policia del poble (Anthony Eisley), que no creu que les prostitutes puguin canviar de vida. Tot i això, Kelly troba feina com a infermera a un hospital per nens discapacitats, que l’ajuda a connectar amb la seva sensibilitat. No obstant això, la seva felicitat s’estroncarà davant d’un fet traumàtic.

País: Estats Units / Durada: 90 minuts / Gènere: Drama / Idioma: Anglès subtitulat al castellà

Dimarts 22 de maig, a les 10.45h
En tierra hostil (The Hurt Locker, 2008), de Kathryn Bigelow


Resultat d'imatges de en tierra hostil

La pel·lícula narra el dia intens d’una unitat d’elit d’artificiers nord-americans en una ciutat de l’Iraq. El cap del grup, el sergent Thompson (Guy Pearce), mor durant una missió i és substituït pel sergent veterà William James (Jeremy Renner). Quan falta poc perquè la brigada sigui rellevada, l’imprudent comportament de James farà que dos dels seus subordinats, el sergent Sanborn (Anthony Mackie) i l’especialista Eldridge (Brian Geraghty) valorin el risc que corren i es plantegin si val la pena continuar. 

País: Estats Units / Durada: 125 minuts / Gènere: Drama bèl·lic / Idioma: Anglès subtitulat al castellà

Dimarts 29 de maig, a les 12.00h
Wonder Woman (2017), de Patty JenkinsDiana (Gal Gadot), princesa de les amazones, viu en una illa on s’entrena amb les seves companyes per ser una guerrera invencible. La seva manera d’entendre el món canvia completament quan troba un pilot nord-americà (Chris Pine) que arriba a les costes de casa seva després d’haver patit un accident. Ell li parla d’un conflicte sagnant, la guerra que ha d’acabar amb totes les guerres, i ella decideix anar-se’n amb ell per posar fi a la violència. Al front, mentre lluita al costat dels soldats, descobrirà la dimensió de la seva fortalesa i el seu vertader destí.

País: Estats Units / Durada: 141 minuts / Gènere: Acció, superherois / Idioma: Anglès subtitulat al castellà