Cicle de conferències i cinema: Literatura i cultura llatinoamericana contemporània

Del 17 d'abril al 9 de maig de 2018
Organitza: Departament de Filologia Espanyola.

Dimarts 17 d'abril, a les 16.00h
Un secreto en la caja (2016), de Javier Izquierdo
 


Documental que investiga la vida del mític escriptor equatorià del boom llatinoamericà, Marcelo Chiriboga (1933-1990). A través d’entrevistes, visites a diverses ciutats, material d’arxiu i el seu llibre més destacat, La Línea Imaginaria, es teixeix un trencaclosques que borra els límits entre realitat i ficció que giren al voltant de l’autor, fenomen literari de la dècada del 1960. 
El film explora, des de l’humor i la ironia, diversos temes que es relacionen amb la identitat equatoriana: el passat bèl·lic del país, la indiferència envers la literatura local, els complexos i conflictes de l’ideari nacional, l’exili i la literatura. 

País: Equador / Duració: 71 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Castellà

Divendres 20 d'abril, a les 13.00h
El pacto de Adriana (2017), de Lissette OrozcoDocumental que explora Adriana, la tieta de la protagonista. Aquesta s’assabentà de qui era Adriana el 2007, quan la van empresonar: durant la seva joventut va treballar per la policia secreta de Pinochet. L’any 2011 es va escapar del país mentre s’enfrontava a un procés judicial acusada de segrest i assassinat. Avui dia viu un malson a Austràlia, on els residents xilens es manifesten en contra seva i en demanen l’extradició. 

País: Xile / Duració: 96 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Castellà
 
Dimecres 2 de maig, a les 12.00h
Narco Cultura (2013), de Shaul SchwarzDocumental que exposa les dues dimensions oposades i contrastades que el narcotràfic engloba a Los Angeles i Ciudad Juárez. A la primera, Edgar Quintero, líder d’un grup de narco-corridos, contribueix a la idealització dels narcotraficants i endinsa l’espectador en la cultura popular que els envolta. A la segona, seguim Richie Soto, un investigador del Servei Mèdic Forense que mostra les imatges truculentes que genera aquest negoci i que veu durant el seu dia a dia. Cap d’ells té un vincle directe amb aquesta guerra, però sí que emmirallen els milers de persones innocents que estan implicats en el conflicte.

País: Estats Units i Mèxic / Duració: 90 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Castellà i anglès subtitulat al castellà
 
Dimecres 9 de maig, a les 16.00h
Roque Dalton, fusilemos la noche! (2013), de Tina Leisch
 


Documental que aprofundeix en la vida i obra de Roque Dalton (1935-1975) un poeta destacat d’El Salvador, d’esquerres, crític i utòpic, amb una forta convicció revolucionaria. També va ser pioner en la historiografia i la investigació cultural del seu país. Les dictadures salvadorenyes el van condemnar a mort per les seves activitats subversives, i va aconseguir escapar-ne dues vegades. Es va exiliar a Mèxic, Praga i Cuba, on va escriure la major part de la seva obra. Va donar suport a la creació de les primeres guerrilles del seu país natal, l’Exèrcit Revolucionari del Poble, i va morir assassinat per una facció de l’organització.
 
País: Àustria, El Salvador i Cuba / Duració: 87 minuts / Gènere: Documental / Idioma: Castellà