Camp 10. Història, Geografia i Arts
Requisits i criteris d'avaluació establerts per l'agència en relació amb el camp d'avaluació Història, Geografia i Arts en la seva convocatòria 2022.
Nombre d'aportacions: 5
Publicacions
Història i Història de l'Art
- Opció 1: 1 llibre monogràfic de recerca amb difusió i referència internacional SPI o CEA-APQ.
- Opció 2: 2 articles WoS, JCR, posicions rellevants a SJR o Cite Score o altres bases de dades de qualitat
- Opció 3: 1 article WoS, JCR, posicions rellevants a SJR o Cite Score o altres bases de dades de qualitat + 1 capítol de llibre en un volum que compleixi requisits
Geografia
- 3 articles WoS, JCR, posicions rellevants a SJR o Cite Score o altres bases de dades de qualitat (obtenint majors puntuacions revistes internacionals Q1) + 2 llibres o capítols de llibre en editorials de reconegut prestigi en posicions rellevants SPI o CEA-APQ.
Es podrà valorar positivament només 1 aportació de llibre o de capítol de llibre publicada per editorials institucionals (incloses les de caràcter universitari), sempre que concorrin els requisits assenyalats en l'apartat corresponent.
Belles Arts i Música
Com a mínim una aportació ordinària:
- Opció 1: article WoS, JCR o posicions rellevants a SJR o Cite Score o altres bases de dades de qualitat
- Opció 2: 1 llibre amb difusió i referència internacional SPI o CEA-APQ
- Opció 3: 1 capítol de llibre en un volum que compleixi els requisits
Aportacions considerades de caràcter extraordinari, cal identificar amb claredat l'element d'innovació o avenç de coneixement, així com acreditar-ne la vàlua d'acord amb els criteris de qualitat establerts a l'apartat 6. És obligatòria la presentació de documentació i referències gràfiques i visuals, així com enllaços suficients que permetin identificar l'objecte de l'aportació i estimar-ne l'índole, la qualitat del mitjà de difusió i la repercussió. En cas d'aportacions col·lectives o multidisciplinàries, la contribució de la persona sol·licitant haurà de quedar suficientment identificada i justificada en relació amb el treball del col·lectiu.
Número d'autors:
Un elevat nombre d'autors pot reduir la qualificació assignada a una aportació. En els casos d'autoria múltiple, treballs multidisciplinaris o en col·laboració caldrà justificar i explicar detalladament la contribució de la persona sol·licitant i les raons que motiven la seva posició en l'ordre de signatura.
Seran valorables
Si representen avenç del coneixement o innovació de caràcter metodològic. Preferència als estudis analítics i comparats davant dels purament descriptius.
No es consideraran
Reiteracions de treballs previs amb els que resultin redundants conceptualment i temàticament, llevat que continguin elements innovadors.
No es tindran en consideració
a) Manuals, llibres de text, apunts, articles, obres, enciclopèdies o diccionaris (entrades o edició) i articles o capítols descriptius, de divulgació o d'opinió. /p>
b) Coordinacions, edicions o traduccions de textos, llevat que incloguin estudis preliminars, treballs propis o anotacions crítiques que siguin fruit d'una investigació original i suposin una aportació valuosa al seu camp temàtic.
c) Mera edició, direcció o coordinació de números monogràfics a revistes o llibres, amb independència de la franja de la revista o editorial.
d) Cordinació, gestió o organització de jornades, congressos o altres esdeveniments.
e) Catalogacions que no incloguin estudis històrics o artístics.
f) Transcripcions, si no van acompanyades de judici crític o anàlisi històrica del document que suposi un avenç substancial del coneixement.
g) Pròlegs i introduccions convencionals, que no superin la condició de mera presentació de l'obra prologada i no tinguin interès crític propi.
h)Autoedicions.
i) Actes de congressos, volums d'homenatge i similars, que no responguin a criteris de qualitat equiparables als exigits per a revistes científiques assenyalats al punt 3 i per a llibres i capítols de llibre al punt 4./p>
j) Obres de creació o investigació ja exposades o publicades abans de l'any de l'aportació
k) Aportacions que no apareguin correctament citades, identificades i argumentades quant a contingut i indicis de qualitat. S’ha d’adjuntar:
- en llibres: portada i contraportada, full de crèdits i índex complet
- en capítols de llibre i articles: a més del que s’indica per a llibres, text complet de la contribució
- aportacions extraordinàries: evidències clares -documentació gràfica o audiovisual- que permetin identificar l'objecte d'avaluació, la qualitat del mitjà d'exhibició i la seva difusió.
l) Exposicions individuals o col·lectives que no seran considerades com a aportació sinó com a indicis de qualitat de la creació o el projecte presentat.
m) Participació en produccions audiovisuals col·lectives llevat què la persona sol·licitant tingui una presència destacada. En aquests casos, es valoraran les tasques creatives o innovadores de direcció, producció, guió i participació destacada i original en direcció artística i de fotografia, música, so i edició.
La qualificació final es veurà reduïda en cas de:
a) Recurrència no justificada d'articles en una mateixa revista. Es considerarà justificada quan la temàtica de l’article sigui diferent i la revista presenti indicadors suficients d’impacte internacional.
b) Recurrència no justificada de capítols de llibres o llibres en una mateixa editorial o col·lecció. Es considerarà justificada quan la temàtica de l’article sigui diferent i la revista presenti indicadors suficients d’impacte internacional
c) Recurrència no justificada de treballs artístics, d'exposicions i de comissariats en un mateix mitjà d'exhibició o de difusió. Una tercera aportació en un mateix mitjà d'exhibició o de difusió no serà valorada en cap cas.
d) Recurrència (més de 2 aportacions en el període avaluat) no justificada d'articles en revistes o en editorials pertanyents o associades al mateix organisme on la persona sol·licitant realitza la seva investigació o en aquells on formi part de comitès de redacció.
e) Més d’un projecte artístic, exposició o comissariat desenvolupat en espais pertanyents o associats al mateix organisme on la persona sol·licitant realitza la investigació.
f) Exposicions col·lectives amb un nombre excessiu d'autores/es en què la persona sol·licitant no tingui una presència destacada. Haurà d’identificar correctament la seva aportació dins del col·lectiu, argumentar amb claredat el grau d’innovació en el seu àmbit de coneixement i detallar els indicis de qualitat. No es consideraran més de tres exposicions col·lectives.
g) Presentació com a aportacions diferents de successives exhibicions, mostres o activitats que es reiterin de forma periòdica o ocasional.
Llengua de publicació
La publicació en espanyol o en altres llengües cooficials, quan estigui degudament justificada per la naturalesa de la investigació, no es podrà considerar un demèrit.
Es valoraran especialment
- Contingut.
- Impacte.
- Rellevància científica.
- Prestigi de l'editorial i existència d'un procediment selectiu per a l'acceptació d'originals segons sistemes recollits a Scholarly Publishers Indicators o similars. També podran tenir-se en compte editorials que hagin obtingut el segell de qualitat en Edició Acadèmica (CEA-APQ).
- Posició en rànquings internacionals i nacionals de l’any de la publicació.
- Nombre i caràcter de cites rebudes.
- Ressenyes i crítiques en revistes especialitzades.
- Especialització de la col·lecció.
- Traduccions a altres llengües.
No es consideraran com a noves aportacions
Traduccions de la pròpia obra a altres llengües
Es considerarà una referència de qualitat:
- Indexació en JCR (Social Sciences Edition i Science Edition) o posicions rellevants en SJR.
- Inclusió en AHCI (Web of Science), ESCI (Web of Science), IMB (International Medieval Bibliography), RILMS Abstracts of Music Literature…
Inclusió en altres bases de dades de qualitat equiparable segons comitè assessor i que compleixin els requisits de l'apèndix: per exemple, rànquing de revistes científiques espanyoles amb segell de qualitat FECYT o CIRC.
Es valora prestigi de l'editorial i existència d'un procediment selectiu per a l'acceptació d'originals segons sistemes recollits a Scholarly Publishers Indicators o similars. També podran tenir-se en compte editorials que hagin obtingut el segell de qualitat en Edició Acadèmica (CEA-APQ).
Belles Arts
- Podran considerar-se com extraordinàries: i) exposicions individuals o col·lectives, ii) obra premiada, iii) treballs de conservació o restauració, i iv) projectes artístics institucionals o empresarials (obres de caràcter públic, disseny i publicitat).
- S'accepten aportacions des de totes les disciplines o pràctiques creatives (pintura, dibuix, escultura, gravat, art públic, disseny, performance, fotografia, cinema, audiovisual, art digital, art sonor, art teràpia, etc.) i afins (arts escèniques, dansa, música, etc.) sempre que representin un avenç del coneixement o innovació de caràcter metodològic, des de la investigació-creació.
- La creació artística, a cada aportació, es pot presentar en forma d'una o diverses obres, sempre que corresponguin al mateix any d'aportació i hi hagi entre elles una relació creativa investigadora.
- Comissariat d'exposicions: es tindran en compte els projectes que aportin novetats rellevants de recerca, amb un capítol específic de la persona sol·licitant que signifiqui avenç de coneixement en relació amb l'objecte de l'exposició, ja sigui de l'argument expositiu, de l'artista o de les obres presentades, documentada al mateix catàleg i d'acord amb els criteris determinats en els apartats anteriors respecte a la qualitat del projecte, medi de difusió i repercussió en mitjans especialitzats nacionals i internacionals.
Arts Escèniques
- Podran considerar-se com extraordinàries: i) creació teatral, coreogràfica, sonora-musical o escenogràfica, ii) interpretació teatral, coreogràfica o musical, d'obres estrenades.
- Pel que fa a la creació teatral, coreogràfica o musical, s'accepten aportacions des de totes les disciplines o pràctiques creatives dins les àrees d'arts escèniques (teatre, dansa, música escènica, interpretació, direcció, disseny de la posada en escena, escenografia, etc.), sempre que representin un avenç del coneixement o innovació de caràcter metodològic, des de la investigació-creació. Cal justificar rellevància i difusió que ha tingut la seva disciplina dins de la creació coreogràfica o teatral.
Música
- Musicologia: s'avaluaran les edicions crítiques que constitueixin un estudi raonat de la fixació del text musical, amb la corresponent menció de fonts i variants musicals.
- No mereixeran aquesta consideració, per contra, simples revisions de partitures -impreses o manuscrites-, llevat que vagin acompanyades d'estudis preliminars o d'anotacions fruit d'una investigació personal ajustada a criteris científics.
- Com a aportacions extraordinàries es consideraran les creacions musicals i d'interpretació de qualitat i impacte excepcional i que representin un avenç del coneixement o innovació de caràcter metodològic.