Enginyeria i Arquitectura
Requisits i criteris d'avaluació establerts per l'agència en relació amb l'àmbit de l'Enginyeria i l'Arquitectura en la seva convocatòria 2023.
Nombre d'aportacions: 5
Publicacions
5 articles publicats
Camps d'avaluació
Enginyeria Agrònoma i Tecnologies de la Indústria
Han de complir alguna de les condicions mínimes següents:
Opció 1: 4 patents que observin el que es descriu en el punt 3a.
Opció 2: 4 articles en revistes de nivell alt (1r tercil) incloses en Journal Citation Reports Science Edition.
Tecnologies de la Informació i la Comunicació
Necessari però no suficient que les aportacions compleixin alguna de les condicions mínimes següents:
Opció 1: 2 aportacions d'alta rellevància i 1 de rellevància mitjana.
* En tot cas, del conjunt d'aportacions, almenys 3 no podran ser publicacions en actes de congressos.
Rellevància alta = 1r i 2n quartil ; Rellevància mitjana = 3r quartil ; Rellevància baixa = 4t quartil
Opció 2: 1 aportació d'alta rellevància i 3 de rellevància mitjana.
Perfils tecnològics en les Àrees d'Arquitectura, Enginyeria Civil, Construcció i Urbanisme
3 han de complir els criteris per a articles de revista, llibres i capítols de llibre o patents.
Àrees d'Arquitectura per a perfils no tecnològics
2 han de complir els criteris per a articles de revista, llibres i capítols de llibre o patents.
No compleixen els criteris assenyalats:
a) Llibres de text, programes, apunts o casos pràctics que tinguin com a objectiu prioritari servir de material docent.
b) Llibres de caràcter professional que no puguin considerar-se llibres d'investigació per no incloure aportacions originals contrastables en relació amb el tema abordat.
c) Llibres i articles de divulgació, així com articles en revistes d'informació general.
d) Edicions de textos o traduccions, llevat que es considerin de singular rellevància o estiguin precedides de pròlegs o estudis preliminars o vinguin acompanyades d'anotacions que siguin fruit d'una investigació personal i facin una aportació, valorable de manera objectiva, al seu camp temàtic.
e) Meres revisions recopilatòries, sense cap aportació original, encara que estiguin publicades en revistes indexades.
f) Gestió de la investigació, que en cap cas s'ha de confondre amb la investigació pròpiament dita.
g) Informes o dictàmens derivats de projectes d'investigació o contractes d'R+D+i, emesos amb caràcter intern, que no estiguin publicats en mitjans de difusió de qualitat contrastada.
h) Activitat professional que no incorpori innovació, i com a tal aparegui reconeguda en alguna publicació d'impacte nacional o internacional.
i) Realització o direcció de tesis doctorals.
j) Aportacions a comitès o entitats de normalització.
k) Aportacions extraordinàries que no es puguin incloure en qualsevol dels apartats de valoració; només es tindran en consideració en el cas que constitueixin mèrits d'excepcional rellevància.
l) Notes a l'editor o articles que són discussions sobre un altre article ja publicat i d'extensió mínima.
m) Comunicacions a congressos.
n) Aportacions en revistes amb una publicació massiva de números especials seran objecte d'especial
revisió per la comissió, que analitzarà si els continguts suposen avenços científics rellevants.
S'acceptaran els que ocupin posicions rellevants en les llistes per àmbits científics al Journal Citation Reports (Social Sciences Edition) i Journal Citation Reports (Science Edition) de la Web of Science. Quan una revista aparegui llistada en més d'un subàmbit, es considera sempre la situació relativa de la revista en el subàmbit més favorable per al sol·licitant.
També es tindran en compte els articles publicats en revistes recollides en bases de dades internacionals d'enginyeria (com per exemple, TRIS Electronic Bibliography Data, International Development Abstracts, International Civil Engineering Abstracts, Environmental Abstracts, Applied Mechanic Reviews, etc.). En altres casos, segons correspongui, es considerarà el Social Sciences Citation Index. També es valoraran els que figurin en índexs internacionals de publicacions d'arquitectura (per exemple, Arts and Humanities Citation Index, Avery Index to Architectural Periodicals de l'Avery Library, Architectural Publications Index del Royal Institute of British Architects, Riba Online Catalogue, Scimago Journal Rank-SJR, etc.), sempre que satisfacin els criteris per a les revistes que s'especifiquen en l'annex 2.
El JCR de referència per a l'avaluació serà de l'any de publicació de l'article. Per als articles publicats durant l'any de la convocatòria es prendrà com a referència l'últim JCR publicat.
Les revistes electròniques es consideraran quan apareguin en les llistes de l'ISI o compleixin els criteris de l'annex 2. En revistes que publiquen els articles electrònicament a l'espera de l'edició impresa, només es considerarà aquesta darrera edició i en la data de la seva publicació. Es valorarà la inclusió de la revista en més d'una base dades.
Queden excloses aportacions que encara que estiguin publicades en mitjans de reconeguda vàlua científica no tinguin una mínima extensió, com notes o discussions d'altres articles.
Han d’estar publicats en editorials de reconegut prestigi, especialment internacional, i amb un procediment selectiu per l'acceptació d'originals (segons sistemes recollits en l'Scholarly Publishers Indicators), i en tot cas que compleixin els criteris requerits en l'annex 2. Es tindran en compte també: el nombre i caràcter de les cites rebudes que constin a la base de dades Web of Science (pel que fa a Arquitectura també es consideraran les cites que constin a Scimago Journal Rank-SJR) i/o SCOPUS, ressenyes i crítiques en revistes especialitzades, o bé en col·leccions de llibres, el prestigi de les editorials, la traducció a altres llengües, la inclusió en bibliografies acadèmiques independents de l'autor i el seu entorn, així com els indicis de qualitat generats.
Queden específicament exclosos llibres o capítols de llibre autopublicats o finançats per l'autor o la pròpia universitat i les comunicacions a congressos publicats en llibres d’actes.
Arquitectura
Es valoraran també llibres i capítols de llibre que figuren en el catàleg d'Avery i/o Riba.
Les patents concedides mitjançant sistema d'examen previ (B2) que es troben en explotació, verificat mitjançant contracte de compravenda o contracte de llicència. Les patents en explotació concedides en un àmbit internacional es consideraran de rellevància alta, i les concedides en un àmbit nacional, de rellevància mitjana. Les patents nacionals emeses mitjançant el Tractat de Cooperació en matèria de Patents (PCT) es consideraran de rellevància alta únicament si acrediten estar sent explotades en un àmbit internacional. En el cas d'altres formes de protecció de la propietat industrial o intel·lectual, per camps on aquelles no siguin aplicables (programes informàtics, etc.), la persona sol·licitant haurà de presentar evidències que l'aportació suposa un desenvolupament tecnològic equiparable a una patent. Si tenen reconeixement i explotació en un àmbit internacional es consideraran de rellevància alta, i de rellevància mitjana si el tenen en un àmbit nacional.
També serà vàlida aquesta aportació si la patent ha estat concedida per l'Oficina Europea de Patents i l'Oficina Espanyola de Patents i Marques mitjançant el sistema d'examen previ. No es tindran en compte les patents presentades o publicades però no concedides ni en explotació durant els anys sotmesos a avaluació.
Es valoren els treballs publicats en les actes de congressos que posseeixin un sistema de revisió externa per experts, quan aquestes actes siguin un vehicle de difusió del coneixement comparable a les revistes que ocupen posicions rellevants en el JCR Science Edition, com per exemple els treballs referenciats en posicions rellevants de l'índex Computing Research and Education (CORE), el GGS (GII-GRIN-SCIE) o d'altres de similar entitat.
La rellevància s’avaluarà en funció d'aspectes com la posició en els índexs esmentats, nombre de pàgines, nombre d'autors, nombre de cites (descartant autocites) i naturalesa de l'aportació. No es consideraran pòsters ni treballs presentats en els tallers relacionats amb els congressos.
Es valorarà de manera positiva, i pot augmentar la qualificació, la publicació en obert en repositoris institucionals de dades, codi i resultats de les esmentades contribucions.
Es valoren també:
- Desenvolupaments tecnològics o arquitectònics importants que involucrin aspectes innovadors i estiguin reconeguts com a tals per la comunitat cientificotècnica, reconeguts pels premis i distincions rebuts, pel seu impacte en la literatura especialitzada nacional i internacional o per haver estat mostrats en exposicions rellevants amb catàleg que no sigui autoedició.
- Projectes singulars arquitectònics, urbanístics o d'enginyeria civil seran valorats pel seu caràcter innovador, reconeguts pels premis i les distincions que hagin rebut, pel seu impacte en la literatura especialitzada nacional i internacional o per la seva exhibició en exposicions rellevants amb catàleg que no sigui autoedició.
- Participació rellevant en exposicions de prestigi, de caràcter monogràfic, dedicades a un sol autor. També es considerarà la participació en el comissariat de les obres, sempre que es publiqui un catàleg amb repercussió en els mitjans especialitzats nacionals i internacionals, considerant especialment la projecció de l'espai expositiu (internacional, nacional, local).