Ciències Socials
Requisits i criteris d'avaluació establerts per l'agència en relació amb l'àmbit de les Ciències Socials en la seva convocatòria 2023.
Nombre d'aportacions: 5
Publicacions
5 articles publicats
Camps d'avaluació
Educació i Comunicació
2 articles en revistes que compleixin criteris del punt 2 (Journal Citation Reports Social Sciences Edition o, sense que necessàriament es valorin per igual, al Journal Citation Reports Science Edition; Scimago Jorunal Rank). Igualment, es podrà obtenir una avaluació positiva quan la quantitat i rellevància de les cites rebudes per les aportacions sigui especialment destacable.
Psicologia
3 articles publicats en revistes que compleixin els criteris del paràgraf del punt 2 sobre les contribucions publicades en forma d'articles i d’ells 2 en revista del 1r o 2n quartil de la seva categoria
Geografia
Cal complir alguna de les condicions mínimes següents:
Opció 1: 3 articles en revistes indexades al Web of Science: Arts and Humanities Citation Index, Journal Citation Reports (Social Sciences Edition y Science Edition) i Emerging Sources Citation Index o aquelles que ocupin posiciones rellevants a Scimago Journal Rank (SJR). Major puntuació per articles publicats en revistes internacionals de 1r quartil.
Opció 2: 2 llibres o capítols de llibre publicats en editorials de reconegut prestigi, situades en posicions rellevants, per exemple, a Scholarly Publisher Indicators (SPI). La puntuació tindrà en compte el contingut de la aportació, el quartil on es situa la publicació (tant en revistes com editorials de llibres) i idioma de l'aportació, valorant el de major difusió en la literatura científica.
Ciències Econòmiques i Empresarials
Cal complir alguna de les condicions mínimes següents:
Opció 1: 5 articles en revistes indexades al Subject Category Listing del Journal Citation Reports Social Sciences Edition o al Journal Citation Reports Science Edition que ocupin posicions rellevants.
Opció 2: 2 articles de rellèvància molt significativa publicats en la seva àrea en el Subject Category Listing del Journal Citation Reports Social Sciences Edition o en el Journal Citation Reports Science Edition + la resta d’aportacions poden complir els criteris recollits en l’apartat corresponent.
Opció 3: Menys de 5 aportacions en cas d'excepcional qualitat de la recerca, valorada pel prestigi i rellevància de les revistes: publicacions en Revistes Top del Rànquing Xangai i en la màxima categoria del rànquing Academic Journal Guide (AJC) de la Chartered Association of Business Schools (CABS).
Ciències Polítiques i Sociologia
2 articles publicats dins de la seva àrea en el Subject Category Listing del Journal Citation Reports Social Sciences Edition o en el Journal Citation Reports Science o que, en casos concrets que la Comissió pugui estimar, comptin amb una qualitat científica similar a les incloses a l’apartat corresponent i satisfacin els criteris que s'especifiquen a l'annex.
Biblioteconomia i Documentació
3 articles publicats en revistes que compleixin els criteris del paràgraf del punt 2 sobre les contribucions publicades en forma d'articles i d’ells 2 articles publicats en revista del 1r o 2n quartil
Dret
Cal que les 5 aportacions del currículum vitae abreujat compleixin les condicions de l’apartat corresponent.
General
Totes les aportacions han de ser classificables com a ordinàries i es mesuraran atenent a l'any de la seva publicació.
Avenç del coneixement o innovació de caràcter teòric, aplicat o metodològic. Es donarà preferència als estudis analítics i comparats enfront dels purament descriptius. No es consideraran les aportacions que siguin reiteracions de treballs previs amb els que resultin redundants conceptualment i temàticament, llevat de si contenen elements innovadors.
No es valoraran les revisions temàtiques (“reviews”), els treballs merament descriptius o les reiteracions de treballs previs, excepte en els casos que suposin una contribució significativa a la consolidació i avançament del coneixement en el camp objecte de la revisió.
Es valorarà especialment que siguin significativament rellevants les cites que hagin pogut tenir.
Ciències Polítiques i Sociologia; Comunicació i Documentació; Psicologia; Educació; Geografia; Ciències Econòmiques i Empresarials
Un nombre elevat d’autors (5 o més) pot reduir la qualificació assignada a una aportació, excepte en aquells casos en què, per la complexitat del tema, el seu caràcter multidisciplinar, les exigències de contingut, la metodologia o l’extensió del treball, el nombre elevat d’autors estigui plenament justificat. En qualsevol cas, la persona sol·licitant ha de justificar la seva contribució a cada una de les aportacions en coautoria.
Es valorarà desfavorablement la reiterada publicació de treballs en revistes o editorials que pertanyen o es troben associades a la mateixa institució de la persona sol·licitant, així com les aportacions reiteratives sense efectiva innovació o en revistes que no siguin de reconegut prestigi. Així mateix, també es valorarà desfavorablement el fet que més de 2 contribucions formin part d’un mateix llibre o número de revista. Quan dues o més aportacions corresponguin a un mateix treball, és a dir, una o algunes siguin una versió traduïda, reproduïda o lleugerament modificada d’una obra anterior, només es valorarà la que sigui primera en el temps, no atorgant puntuació alguna a les restants.
No es tindran en compte:
a) Llibres de text o manuals
b) Obres de divulgació
c) Enciclopèdies (entrades o edicions)
d) Actes de congressos, ja siguin publicades en llibres o en revistes com a proceedings
e) Ressenyes i recensions
f) Notes editorials, simples traduccions, presentacions o pròlegs que no siguin un estudi crític d'una obra, així com edicions de textos clàssics que no tinguin clara rellevància i no incloguin estudis preliminars, ni notes fruit de la recerca personal ni representin una aportació apreciable al seu camp temàtic
g) Realització o direcció de tesis doctorals
En qualsevol cas, es valorarà la qualitat científica, metodològica i teòrica de les aportacions, el seu impacte en l'àrea, i la seva capacitat per innovar en el coneixement i generar un genuí progrés científic.
Dret
Número d'autors:
Ha d’estar justificat pel tema, la complexitat i l’extensió del treball. Perquè una contribució sigui considerada, la persona sol·licitant haurà d'haver participat activament, fent constar la seva autoria concreta en la investigació publicada mitjançant la referència a pàgines, capítols o apartats. Es valorarà només el contingut de l'aportació individual, degudament acreditada, que el sol·licitant hagi fet a l'obra en coautoria o d'autoria múltiple.
Es valoraran en funció de l’originalitat, el rigor, la metodologia i la repercussió que hagin tingut en aquest àmbit. També es valoraran els estudis i els treballs que representin aportacions originals de caràcter doctrinal teòric o conceptual que hagin tingut repercussió nacional o internacional. En tot cas les aportacions hauran de mostrar evidències clares de constituir un treball amb el grau d'elaboració i estructuració propi de la literatura científico-jurídica valuosa. No es valoraran positivament treballs d'acusada concisió llevat que s'aportin indicis notoris de la seva qualitat i rellevància.
En la valoració dels treballs s’atendrà al mitjà de difusió emprat, i s’acceptarà com a indici de qualitat la publicació en revistes i editorials de vàlua reconeguda, d’acord amb la pràctica habitual en l’entorn jurídic europeu.
Es valoraran preferentment:
a) Noves perspectives de pensament jurídic.
b) Investigacions originals sobre l'evolució històrica, social o cultural de les normes.
c) Estudis i treballs de política jurídica i aquells que introdueixin propostes rellevants de perfeccionament de les normes en relació amb el sistema jurídic català, espanyol o internacional. També aquells que aportin coneixements i instruments conceptuals i analítics per millorar l'eficàcia de les normes jurídiques i el compliment dels objectius que es persegueixen amb aquestes normes. Les anàlisis que ofereixin solucions a problemes d'interpretació, llacunes i contradiccions de l'ordenament jurídic català, espanyol o internacional.
d) Anàlisis de jurisprudència que es basin en un conjunt de sentències sobre temàtiques l'objectiu de les quals sigui aclarir els criteris d'actuació dels tribunals i la seva evolució o els comentaris sobre sentències especialment rellevants per a l'enteniment i l'aplicació del dret.
e) Obres generals que es reconeguin com a referència dins de la disciplina o representin un progrés en l'organització d'un camp temàtic poc estructurat, sempre que es tracti de la seva primera edició o d'una edició que suposi canvis rellevants respecte de les anteriors
No es consideraran per a l'avaluació:
a) Llibres de text, programes, apunts, monografies o casos pràctics l'objectiu dels quals sigui servir als estudiants com a manuals d'assignatura o com a material de pràctiques. Tampoc es consideraran els llibres i els articles de divulgació professional, ni els articles en mitjans d'informació general.
b) Edicions de textos o traduccions, excepte quan vagin precedides de pròlegs o estudis preliminars o acompanyades d'anotacions fruit d'una investigació personal i facin una aportació valorable al seu camp temàtic.
c) Simples recopilacions legislatives, encara que incloguin anotacions sobre disposicions concordants, complementàries o derogades.
d) Comentaris de sentències que siguin un simple resum.
e) Dictàmens i projectes.
Es valorarà desfavorablement la reiterada publicació (+ de 2 en el període avaluat) en revistes o editorials pertanyents o associades al mateix organisme on es realitza la investigació.
No es consideraran aportacions diferents cadascuna de les contribucions en què hagi pogut ser dividida una mateixa investigació que hauria d'haver constituït una única monografia o un únic article. Es valoraran les aportacions de diferent contingut però derivades d'una línia d'investigació coherent.
Ciències Polítiques i Sociologia; Comunicació i Documentació; Psicologia; Educació; Geografia; Ciències Econòmiques i Empresarials
Es valoraran preferentment els treballs publicats en revistes de vàlua reconeguda que ocupin posicions rellevants (per ex. 1r o 2n quartil) en les llistes per àmbits del Journal Citation Reports (Social Sciences Edition) i Journal Citation Reports (Science Edition) de la Web of Science.
El JCR de referència per a l’avaluació serà el de l’any de publicació de l’article. Per als articles publicats durant l’any de la convocatòria es tindrà en compte l’últim JCR publicat.
Quan una revista aparegui llistada en més d'un subàmbit o camp, es considerarà sempre la situació relativa de la revista en el camp de recerca al qual pertany el sol·licitant.
Així mateix, sense que necessàriament es valorin igual, es consideraran els articles publicats en revistes situades en posicions rellevants (Q1 i Q2) dels llistats de Scimago Journal Rank (SJR) o Cite Score i sempre que compleixin els criteris de revistes que s'especifiquen en l'annex 2. Quan la revista mostri un nivell alt d'autocites es considerarà únicament l'impacte extern com a indicador de la repercussió de l'aportació. També es valorarà desfavorablement que més d'una contribució formi part d'un mateix llibre o número de revista, així com la freqüent publicació d'articles en la mateixa revista quan no sigui de reconegut prestigi.
També es poden considerar, però no amb el mateix valor, els articles publicats en revistes que ocupen posicions rellevants en altres bases de dades internacionals de referència sempre que, segons el parer de la Comissió, comptin amb una qualitat científica similar a les incloses en els índexs esmentats en el paràgraf anterior i satisfacin els criteris que s'especifiquen en l'annex 2.
La mera presència d'una publicació en una base de dades sense que inclogui índexs de gradació no és en si mateixa un indici de qualitat.
En revistes que publiquen els articles electrònicament a l'espera de l'edició impresa, només es considerarà aquesta darrera edició i en la data de la seva publicació.
Economia i Empresa
També es consideraran els articles publicats en revistes que ocupin posicions rellevants a l'Academic Journal Guide de la Chartered Association of Business Schools.
Dret
Es valoraran com a indici de qualitat les publicacions en revistes espanyoles o internacionals de reconeixement internacional que preferentment compleixin criteris de l'annex 2.
Per a la consideració de la qualitat de revistes es tindrà en compte la seva classificació en bases de dades de referència com per exemple CARHUS o el segell de qualitat FECYT.
Ciències Polítiques i Sociologia; Comunicació i Documentació; Psicologia; Educació; Geografia; Ciències Econòmiques i Empresarials
Es tindran en consideració:
- Contingut
- Rellevància científica
- Nombre i caràcter de les cites rebudes
- Ressenyes i crítiques en revistes científiques especialitzades
- Especialització de la col·lecció
- Traduccions de l'obra a altres llengües.
- Prestigi de l'editorial (reconeixements externs de la qualitat del procés editorial)
Es valoraran preferentment editorials que apareguin en els rànquings publicats a l'Scholarly Publishers Indicators i que estiguin classificats a Q1 per a les editorials espanyoles, o en Q1 i Q2 per a les editorials internacionals. També es podran tenir en compte si l'editorial ha obtingut reconeixements externs de la qualitat del procés editorial.
Llengua
La publicació en català o en altres llengües cooficials, quan estigui degudament justificada per la naturalesa de la recerca, no es podrà considerar un demèrit.
Dret
Es consideraran especialment els publicats en editorials de reconegut prestigi d'acord amb sistemes recollits a l'Scholarly Publishers Indicators i si l'editorial ha obtingut reconeixements externs de la qualitat del procés editorial.
Es tindran en compte:
- Nombre i caràcter de les cites rebudes
- Ressenyes i critiques en revistes especialitzades
- Col·lecció
- Traducció a altres llengües
Han de reflectir clarament que són fruit de la recerca o de la reflexió documentada i es consideraran especialment rellevants aquells que no estiguin publicats per la mateixa institució en què treballa la persona sol·licitant, o a través d'empreses editorials vinculades al grup investigador, tret que l'editorial pública o privada acrediti un procés de selecció rigorós mitjançant avaluadors externs a les universitats.
Capítols de llibre
S’han d'acompanyar d'indicis de qualitat rellevants referits exclusivament a la pròpia aportació i no a l'obra, a la persona responsable de l'edició o coordinació, o a la resta de signants del capítol i/o del llibre.
Ciències Polítiques i Sociologia; Comunicació i Documentació; Psicologia; Educació; Geografia; Ciències Econòmiques i Empresarials
Es valoraran les patents en explotació o programari registrats o almenys amb constància de l’interès d’alguna empresa per la seva utilització, la qual cosa ha de ser demostrada mitjançant un contracte de compravenda o un contracte de llicència i les patents concedides per l'oficina de patents que correspongui. Es tindrà també en consideració l’extensió de la protecció de la patent (nacional, europea o internacional) i es valorarà principalment la de protecció més extensa. No es tindran en compte les patents que encara que siguin presentades o publicades no hagin estat concedides ni estiguin en explotació durant els anys sotmesos a avaluació.