La Fundació UAB

El 8 de març al campus i 15 anys de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB

Homenatge Observatori Igualtat UAB
A banda de l’acte institucional, tota la comunitat UAB s’organitza per commemorar el Dia Internacional de les Dones Treballadores amb diferents actes i accions al llarg dels dies anteriors i posteriors a la jornada.

05/03/2020

Com cada any, professorat, personal treballador i alumnat es preparen pel Dia Internacional de les Dones Treballadores amb diferents activitats organitzades arreu del campus.

Aquest dijous 5 de març s'ha celebrat la XV Jornada institucional en commemoració del 8M a la UAB. L'ha presidit la rectora de la UAB, Margarita Arboix; la vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, Sara Moreno; i la directora de l'Observatori, Maria Prats. En l'acte, s'ha homenatjat a la responsable tècnica de l'Observatori, Laura Duarte, i a continuació s'ha fet una taula rodona per compartir reflexions sobre la trajectòria col·lectiva de l’Observatori de la UAB des dels seus inicis fins a l’actualitat.

15 anys de tasca

L'Observatori per a la Igualtat de la UAB es dedica "principalment a l'anàlisi de les desigualtats a l'educació superior, concretament a l'estudi i la diagnosi del sexisme i les desigualtats per discapacitat, des d'una perspectiva interseccional". S'ocupa de sensibilitzar sobre les diferents formes de desigualtat i discriminació al conjunt de la comunitat universitària i implementar polítiques d'igualtat. Va iniciar la seva activitat l'any 2005, tot centrant-se en l'àmbit de la desigualtat entre dones i homes.

El 2008, va ampliar el seu camp d'actuació a tots els col·lectius que es puguin veure sotmesos a condicions desfavorables per raó de discapacitat i situació econòmica o social. Entre altres tasques de formació, divulgació i recerca, l'Observatori ha elaborat, al llarg d'aquests anys, diversos plans d'igualtat i de discapacitat per establir mesures o accions amb l'objectiu de millorar la situació dels col·lectius que es poden veure desfavorits.


La rectora de la UAB, la Dra. Margarita Arboix, i la Dra. Laura Duarte Campderrós, responsable tècnica de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB.

Activitats al campus durant tot el mes de març

Demà, divendres 6 de març, la Facultat de Traducció i Interpretació realitzarà una jornada amb el nom de "Ensenyar a traduir i interpretar amb perspectiva de gènere", que constituirà la primera jornada per reflexionar sobre la introducció de la perspectiva de gènere a la teoria i a les pràctiques docents a la facultat. La mateixa Facultat de Filosofia i Lletres té programat pel dilluns 9 de març una conferència i un taller amb la investigadora i escriptora Remedios Zafra, sobre art i ciberfeminisme.

Aquest any també s'ha comptat amb la presència de la reconeguda ecofeminista Yayo Herrero, que dimarts 3 de març va fer una xerrada amb el títol de "L'ecofeminisme davant l'emergència climàtica". El 18 de març, la periodista feminista Cristina Fallarás també pronunciarà una conferència a la Sala Teatre, organitzada per l'Observatori per a la Igualtat de la UAB.

Podeu consultar aquí tot el programa d’activitats vinculades al Dia Internacional de les Dones Treballadores. La informació s’anirà actualitzant periòdicament.

Manifest de la Comissió Dones i Ciència del CIC

Un any més, amb motiu del Dia Internacional de les Dones que se celebra el proper 8 de març, la Comissió Dones i Ciència del CIC ha fet un manifest, en el qual vol expressar de manera unitària el seu compromís, com a sistema universitari i de recerca català, per a seguir treballant per tal que el dret a la igualtat efectiva entre homes i dones sigui una realitat. El podeu llegir aquí: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/383136/manifest-unitari-comissio-dones-ciencia-del-consell-interuniversitari-catalunya

La Vaga General Feminista

El diumenge 8 de març hi ha convocada una vaga general feminista de 24 hores. Amb aquesta vaga es pretén visibilitzar les desigualtats en el repartiment del treball reproductiu i productiu entre homes i dones i la situació de discriminació que això comporta: bretxa salarial, sostre de vidre, terra enganxós, assetjament laboral, segregació horitzontal i segregació vertical, etc. A més, també es volen denunciar les violències patriarcals que pateixen les dones, lesbianes i trans diàriament, així com la reiterada vulneració dels drets de les dones migrants.