Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Els centres d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu del campus, al congrés 100xCiència.5

26 nov. 2021
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els cinc Centres d’Excel·lència “Severo Ochoa” i les dues Unitats d’Excel·lència “María de Maeztu” del campus UAB participen els dies 26 i 27 de novembre a la cinquena edició del congrés 100xCiencia.5 a la Cidade de Cultura, a Santiago de Compostela.

Presentació centres d'excel·lència

Aquest any la trobada porta per títol “La dimensió internacional de la ciència” i pretén posar de manifest la importància de la col·laboració internacional en l’àmbit de la ciència per fer front als reptes globals del futur. Compte amb la participació de 60 centres i unitats de recerca espanyols reconeguts pel programa d’excel·lència “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament. Aquest any, l’esdeveniment està organitzat per l’ Instituto Galego de Física de Altas Enerxías (IGFAE), centre de la Universitade de Santiago de Compostela i la Xunta de Galicia, juntament amb l’Aliança SOMMa.

Els Centres d’Excel·lència “Severo Ochoa” presents al campus de la UAB són el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE-UAB), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) , l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Les dues Unitats d’Excel·lència Maria de Maeztu són l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i el Centre de Recerca Matemàtica (CRM).

Les acreditacions “Severo Ochoa” i “María de Maeztu” són el major reconeixement institucional a la investigació científica a Espanya; els centres són seleccionats per un comitè d’avaluació internacional. Aquests centres cobreixen pràcticament totes les àrees del coneixement, des de física i matemàtiques fins a medi ambient i biomedicina, passant per les humanitats.

La crisi sanitària de COVID-19 ha posat de manifest la necessitat i la urgència que tota la comunitat científica, la indústria i la societat cooperin per resoldre els problemes. Per això, l’objectiu és subratllar la importància de la dimensió internacional de la ciència. La trobada es divideix en quatre àrees temàtiques principals: Cosmos, COVID, Crisi Climàtica i Cultura Científica, amb diferents taules rodones i espais de discussió compartides per investigadors dels Centres Severo Ochoa i les Unitats María de Maeztu amb representants del món de la indústria, les oficines de transferència de tecnologia, la política i l’administració econòmica.

La investigadora de l’ICTA-UAB Helen Cole impartirà una xerrada a l’àrea de COVID sobre “Desigualtats urbanes a la cobertura de la vacuna Covid-19: Una perspectiva comparativa multiescales i d’economia política”. Mario Martínez de l’IFAE-UAB farà una xerrada sobre “Futures Grans Instal·lacions per a l’estudi de les Ones Gravitacionals: El projecte del Telescopi Einstein”.

La trobada està plantejada com un espai per al diàleg i l’intercanvi d’experiències amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de transferència de coneixement i potenciar l’impacte social de la tasca investigadora desenvolupada pels centres i les unitats d’excel·lència del nostre país.

Dins de