Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB inicia els treballs per identificar genèticament les restes recuperades de la fossa de Son Coletes

Recollida de mostres genètiques per a la identificació de restes de la fossa de Son Coletes

El Laboratori d'ADN antic de la UAB, dirigit per la investigadora Assumpció Malgosa, ha iniciat la recollida de mostres biològiques de familiars de 67 víctimes de la Guerra Civil que podrien estar enterrades a la fossa de Son Coletes (Mallorca), per identificar les restes òssies recuperades fins ara.

23/09/2020

La iniciativa forma part del Protocol d’ADN que ha posat en marxa la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització del Govern Balear, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manacor.

Aquest protocol inclou la recollida de totes les dades genètiques dels familiars de les possibles víctimes que varen ser enterrades al cementeri de Son Coletes, per tal de creuar-les amb les restes òssies de les 18 víctimes localitzades al cementeri de Manacor que es troben al laboratori de la UAB. També l’elaboració d’arbres genealògics i la recollida de les dades físiques de cada víctima, com ara antecedents mèdics i clínics, que poden ser d’utilitat per a la seva identificació.

L’equip de recerca, format per genetistes i antropòlogues de la UAB i de l’empresa ATICS (Gestió i difusió del Patrimoni Arqueològic i Històric), elaborarà així una base de dades d’informació i d’ADN específica, imprescindible per poder creuar les dades facilitades pels familiars amb el material obtingut de l’extracció de l’ADN de les restes. En les anàlisis genètiques, junt amb la UAB hi col·laborarà també la Universitat Pompeu Fabra.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Pau, justícia i institucions sòlides