Un còmic protagonitzat per una estudiant de la UAB, en la nova exposició de la Draga

Exposició la Draga

El Museu Darder de Banyoles acull fins al proper 13 de gener l'exposició “La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis”, una nova versió de la mostra que incorpora el llenguatge del còmic del dibuixant Quim Bou, amb una narració que connecta el passat i el present a través de la Joana, una estudiant d'arqueologia de la UAB.

08/10/2018

La nova proposta expositiva es podrà visitar fins al 13 de gener de 2019 en el Museu Darder de la ciutat gironina. Comisariada per Antoni Colom, conservador del Museu d'Arqueologia de Catalunya, es presenta com una versió itinerant que recorrerà els museus de la  Arqueoxarxa fins a l'any 2020.

La inauguració de la nova exposició va tenir lloc el passat 5 d'octubre en un acte presidit per l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer i el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, i va comptar amb la participació del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch Batlle, el director del Museu Arqueològic Comarcal de la població, Lluís Figueras, el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la UAB, Carlos Sánchez i l’investigador del CSIC-IMF, Xavier Terradas.

El contingut d’aquesta exposició té un discurs eminentment didàctic i utilitza de forma molt innovadora el llenguatge del còmic, creat pel dibuixant gironí Quim Bou. La seva història connecta passat i present a través de la Joana, una estudiant d’arqueologia de la UAB que marxa a excavar a la Draga. Ella anirà descobrint la vida d’aquests primers agricultors i ramaders d’una manera propera i divertida.

L’exposició mostra els resultats de pràcticament 30 anys d’exhaustives excavacions arqueològiques fetes en el poblat neolític de la Draga i coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb un equip multidisciplinari format per científics del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consell Superior de d’Investigacions Científiques (CSIC-IMF).

“La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis” s’estructura en àmbits que responen a quatre conceptes bàsics que la protagonista del relat experimenta: l’emoció, l’anàlisi, la  interpretació i la imaginació.

La mostra s’articula al voltant de diversos recursos museogràfics:

Patrimoni arqueològic conservat: L’exposició reuneix més de cent cinquanta objectes arqueològics i rèpliques del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles S’hi pot veure una col·lecció d’elements estructurals de les cabanes, penjolls caragolines, restes de menjar i ceràmiques de cuina i eines lítiques, així com rèpliques d’estris de fusta, entre les que destaca un arc de teix i els cranis-trofeu de diversos animals.

Còmic: El dibuixant Quim Bou, a través de les seves il·lustracions ens apropa continguts científics d’alta recerca amb un esforç de síntesi impressionant. S’introdueixen conceptes constructius, tecnològics, econòmics, socials i cultuals a través de l’aprenentatge que fa la Joana i les finestres al passat que obre la seva curiositat.

Audiovisuals: Els sis audiovisuals que es presenten connecten en primera persona amb els protagonistes de les descobertes d’alguns dels objectes més destacats de les excavacions i mostren els processos d’elaboració que haurien tingut aquestes peces (una aixa de fusta de roure, un pal cavador de fusta de boix, un anell d’os i un bol ceràmic).

Realitat virtual: El visitant entra en el poblat de la Draga i en el Neolític a través d’un audiovisual de realitat virtual que recrea una passejada pel jaciment i el seu entorn. Aquest ha estat produït pel Departament de Prehistòria de l’UAB i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC i s’emmarca en un projecte del Programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social La Caixa.

Els Museus de Banyoles han organitzat diverses activitats que complementen l’exposició i que estan dirigides a tot tipus de públic.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies