Sala de premsa Premsa i mitjans

"Tocats de literatura", jornada per als estudiants de Batxillerat

MariusSerraTocatsLiteratura
Font: Núvol, Diari Digital de Cultura
"El gran antídot contra el pensament únic és la llengua" ha dit l'escriptor Màrius Serra en la xerrada que ha ofert a la jornada Tocats de literatura 2019, davant l'alumnat i professorat de secundària que ha omplert l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres el divendres, 18 de gener. En Màrius Serra ha ofert una xerrada divertida i intel.ligent, encomanant als assistents la seva passió per les lletres i engrescant-los a fer estudis d'humanitats. 

09/01/2019

"A la universitat no em van ensenyar a escriure -d'això no se n'aprèn mai-, però sí, i molt, a llegir, que és gairebé més important que escriure", ha dit Màrius Serra, durant la seva intervenció davant d'un auditori ple d'alumnat de sencundària.

Durant l'hora de la seva intervenció, l'escriptor, traductor i "enigmista" Màrius Serra ha fet referències -com qui no vol la cosa- a Ramon Llull, Tísner, Josep Palau i Fabre, Quevedo, la revista l'Esquella de la Torratxa, Josep Pla o Cortazar, entre d'altres. Les paraules d'aquests autors li han servit per transmetre a l'audiència la seva passió per les lletres. "Jo reivindico el fet de llegir per llegir, el jugar per jugar o l'art per l'art: és aquí justament on es troba el plaer" ha dit, alhora que ha explicat que la llengua permet, com cap altre àmbit, posar-te en la pell d'algú altre i entrar en un món diferent, empatitzar, això que està tant de moda ara".

Màrius Serra ha dit que triar una carrera de l'àmbit de les humanitats et permet questionar-ho tot, un fet que és molt important per al progrés d'un mateix i de la societat. A l'alumnat de secundària els ha dit específicament que aspirin a tot, que no es posin límits, ni tinguin por d'equivocar-se ni por al que diran, que triin allò que els farà progressar més en el seu interior.

Prèviament el degà Joan Carbonell també ha engrescat a l'audiència a optar per estudis de llengua i literatura, i ha destacat que justament ara la societat necessita urgenment professionals d'aquest àmbit perquè manquen docents de secundària de llengua i literatura.

Amb el propòsit de potenciar l'interès per la literatura catalana entre l'alumnat de Batxillerat i enfortir els vincles entre el Departament de Filologia Catalana de la UAB i el professorat de secundària, la UAB ha ofert, per novè any, conjuntament amb el Programa Argó de l'Institut de Ciències de l'Educació i amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la jornada Tocats de literatura 2019, que s'ha fet a la Facultat de Filosofia i Lletres el divendres, 18 de gener de 2019, de les 9.30 a les 14 h.

La jornada, adreçada a estudiants de Batxillerat que cursen literatura catalana, s'ha inaugurat amb les intervencions de l'Aleix Gabarró i Sust, subdirector general d'Ordenació Curricular, i Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres.

A continuació, s'ha fet una sessió plenària a càrrec de l'escriptor Màrius Serra, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l'anglès i enigmista català. Llicenciat en Filologia Anglesa, té publicades obres de narrativa breu, 10 novel.les, tres obres d'assaig i una de literatura infantil. Ha fet una desena de traduccions d'obres de l'anglès. Estudiós i col·leccionista d'enigmes, jocs de paraules i tots els fenòmens de la ludolingüística, és el responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia i de l'espai L'enigmàrius d'El matí de Catalunya Ràdio. Ha rebut el Premi Sant Jordi de novel.la, el Premi Ramon Llull de novel.la o el Premi Crítica Serra d'or, entre d'altres.

Els tallers que s'han dut a terme tracten diferents aspectes relacions amb la literatura catalana com ara la narrativa, el procés per portar una obra del paper a la pantalla, el guió televisiu, la glosa o la publicitat. Així, s'ha fet un taller de narrativa titulat "El zombi i la margarida", a càrrec de Josep Lluís Badal, on es donaran eines per entendre i construir un conte, una peça teatral, un guió cinematogràfic, un còmic o una novel.la. També s'ha fet un taller sobre el procés per portar una obra del paper a la pantalla, a càrrec de Laia Foguet, així com un taller sobre el guió televisiu, com a nova narrativa, a càrrec de Gisela Pou. A més, s'ha fet un altre que porta per nom "La cosa de la glosa", que ha impartit Martí Ruiz; i finalment un sobre la literatura als cartells publicitaris, a càrrec de Jaume Aulet.

PROGRAMA DE LA JORNADA "TOCATS DE LITERATURA 2019"