"Tocats de literatura", jornada per als estudiants de Batxillerat

MariusSerraTocatsLiteratura
Font: Núvol, Diari Digital de Cultura

"El gran antídot contra el pensament únic és la llengua" ha dit l'escriptor Màrius Serra en la xerrada que ha ofert a la jornada Tocats de literatura 2019, davant l'alumnat i professorat de secundària que ha omplert l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres el divendres, 18 de gener. En Màrius Serra ha ofert una xerrada divertida i intel.ligent, encomanant als assistents la seva passió per les lletres i engrescant-los a fer estudis d'humanitats. 

09/01/2019

"A la universitat no em van ensenyar a escriure -d'això no se n'aprèn mai-, però sí, i molt, a llegir, que és gairebé més important que escriure", ha dit Màrius Serra, durant la seva intervenció davant d'un auditori ple d'alumnat de sencundària.

Durant l'hora de la seva intervenció, l'escriptor, traductor i "enigmista" Màrius Serra ha fet referències -com qui no vol la cosa- a Ramon Llull, Tísner, Josep Palau i Fabre, Quevedo, la revista l'Esquella de la Torratxa, Josep Pla o Cortazar, entre d'altres. Les paraules d'aquests autors li han servit per transmetre a l'audiència la seva passió per les lletres. "Jo reivindico el fet de llegir per llegir, el jugar per jugar o l'art per l'art: és aquí justament on es troba el plaer" ha dit, alhora que ha explicat que la llengua permet, com cap altre àmbit, posar-te en la pell d'algú altre i entrar en un món diferent, empatitzar, això que està tant de moda ara".

Màrius Serra ha dit que triar una carrera de l'àmbit de les humanitats et permet questionar-ho tot, un fet que és molt important per al progrés d'un mateix i de la societat. A l'alumnat de secundària els ha dit específicament que aspirin a tot, que no es posin límits, ni tinguin por d'equivocar-se ni por al que diran, que triin allò que els farà progressar més en el seu interior.

Prèviament el degà Joan Carbonell també ha engrescat a l'audiència a optar per estudis de llengua i literatura, i ha destacat que justament ara la societat necessita urgenment professionals d'aquest àmbit perquè manquen docents de secundària de llengua i literatura.

Amb el propòsit de potenciar l'interès per la literatura catalana entre l'alumnat de Batxillerat i enfortir els vincles entre el Departament de Filologia Catalana de la UAB i el professorat de secundària, la UAB ha ofert, per novè any, conjuntament amb el Programa Argó de l'Institut de Ciències de l'Educació i amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la jornada Tocats de literatura 2019, que s'ha fet a la Facultat de Filosofia i Lletres el divendres, 18 de gener de 2019, de les 9.30 a les 14 h.

La jornada, adreçada a estudiants de Batxillerat que cursen literatura catalana, s'ha inaugurat amb les intervencions de l'Aleix Gabarró i Sust, subdirector general d'Ordenació Curricular, i Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres.

A continuació, s'ha fet una sessió plenària a càrrec de l'escriptor Màrius Serra, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l'anglès i enigmista català. Llicenciat en Filologia Anglesa, té publicades obres de narrativa breu, 10 novel.les, tres obres d'assaig i una de literatura infantil. Ha fet una desena de traduccions d'obres de l'anglès. Estudiós i col·leccionista d'enigmes, jocs de paraules i tots els fenòmens de la ludolingüística, és el responsable dels mots encreuats en català de La Vanguardia i de l'espai L'enigmàrius d'El matí de Catalunya Ràdio. Ha rebut el Premi Sant Jordi de novel.la, el Premi Ramon Llull de novel.la o el Premi Crítica Serra d'or, entre d'altres.

Els tallers que s'han dut a terme tracten diferents aspectes relacions amb la literatura catalana com ara la narrativa, el procés per portar una obra del paper a la pantalla, el guió televisiu, la glosa o la publicitat. Així, s'ha fet un taller de narrativa titulat "El zombi i la margarida", a càrrec de Josep Lluís Badal, on es donaran eines per entendre i construir un conte, una peça teatral, un guió cinematogràfic, un còmic o una novel.la. També s'ha fet un taller sobre el procés per portar una obra del paper a la pantalla, a càrrec de Laia Foguet, així com un taller sobre el guió televisiu, com a nova narrativa, a càrrec de Gisela Pou. A més, s'ha fet un altre que porta per nom "La cosa de la glosa", que ha impartit Martí Ruiz; i finalment un sobre la literatura als cartells publicitaris, a càrrec de Jaume Aulet.

PROGRAMA DE LA JORNADA "TOCATS DE LITERATURA 2019"

 

Notícies relacionades

NivellAngles2016

Continua augmentant el nivell d'anglès dels alumnes que entren a la UAB

El nivell d'anglès dels alumnes que entren per primer cop a la UAB i acrediten el nivell B2.2 d'anglès augmenta del 8% al 48% en set anys, segons els resultats de les proves de nivell que fa el Servei de Llengües de la UAB als estudiants de primer curs. En la prova, que és voluntària, hi han participat 3.727 nous estudiants. Llegir més

Exposició de Neuromarketing

La UAB acull una exposició sobre neuromàrqueting

El proppassat dijous, 10 de gener, es va inaugurar l’exposició “Neuromàrketing: ciència, empresa i publicitat. No m’ho puc treure del cap!”, comissariada pel professor Pere Navalles. La mostra es pot visitar fins al 15 de febrer, a la Sala d’Exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.
Llegir més

Totes les notícies