Sala de premsa Premsa i mitjans

S'inicia el projecte europeu PATHBIO sobre l'ús del ratolí com a model animal

PATHBIO
Els propers dies 18 i 19 de març tindrà lloc a Barcelona la reunió d'inici del projecte europeu liderat per la UAB PATHBIO, així com una trobada oberta d'experts internacionals en experimentació animal. La trobada se centrarà en la importància del ratolí per desenvolupar models de malalties humanes i provar noves teràpies.

15/03/2019

La Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (carrer del Carme, 47, Barcelona),acullirà la reunió d'inici, el kick off meeting, del projecte europeu PATHBIO (Precision Pathobiology for Disease models) sobre models de ratolí per a malalties humanes, el primer projecte europeu Erasmus + Knowledge Alliances liderat per la UAB. La trobada es dividirà en dues jornades: una primera jornada el proper dilluns 18, de caràcter tècnic, en què intervindran representants de les diferents institucions que participen en el consorci; i una jornada oberta al públic, el dimarts 19, amb la participació de destacats investigadors i experts en experimentació animal.

La jornada de dilluns s'iniciarà a les 13h amb la benvinguda de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i comptarà amb la presentació dels diferents aspectes que tractarà el projecte en els seus tres anys de durada. Es tracta d'un projecte l'objectiu principal del qual és implementar un enfocament europeu integrat per millorar la formació i l'entrenament dels investigadors que utilitzen models de ratolí, identificant noves tecnologies i nous camps de coneixement que es presentaran al llarg de la jornada. Entre els aspectes que es presentaran al kickoff meeting s'inclou l'organització de cursos d'estiu amb material docent altament especialitzat que desenvoluparan els membres de PATHBIO.

Dimarts 19, a partir de les 9h, tindrà lloc, en el mateix marc de la presentació del projecte PATHBIO, una trobada oberta amb la participació d'experts internacionals en diferents àmbits relacionats amb l'experimentació animal. Hi participaran, entre d'altres, Lluís Montoliu, del CNB-CSIC, que parlarà sobre transparència en experimentació animal; Marita Candela, directora de l'ICALP i professora de la UAB, sobre els aspectes legals de l'experimentació animal; la professora de la UAB Patrocinio Vergara, sobre les tres R (reemplaçament, reducció i refinament) en investigació amb ratolins; així com Michael Hagn, de l'HMGU (Helmholtz Zentrum München, Alemanya), i Tertius Hough, de l'UKRI (United Kingdom Research and Innovation) sobre les plataformes internacionals que faciliten models de ratolí per a la investigació.

Una de les sessions, a partir de les 11h, estarà dedicada a exemples concrets de l'ús de ratolí per a l'estudi del tractament de malalties humanes, amb la participació de Peter Vogel, del St. Jude Children 's Research Hospital (EUA); Manuel Serrano i Joan Guinovart, de l'IRBB; Alys Bradley, de la corporació nord-americana CHARLES RIVER; John Sundberg, dels laboratoris JAX (The Jackson Laboratory, EUA); i Jordi Gràcia-Sancho, de l'IDIBAPS.

Tancarà la jornada una taula rodona, a les 13.20h, sobre la possibilitat de substituir completament els models de ratolí en experimentació, amb la participació de Lluís Montoliu, del CNB-CSIC; Colin McKerlie, del TCP (The Centre for Phenogenomics, Canadà), Yann Herault, de l'CERBM-ICS (França), Belén Pintado, de FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations); Jesús Ruberte, de la UAB; i Jordi Gracia-Sancho, de l'IDIBAPS.

El projecte PATHBIO (Precision Pathobiology for Disease Models) és el primer projecte europeu Erasmus + Knowledge Alliances liderat per la UAB. Està coordinat pel professor del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals de la UAB Jesús Ruberte. El consorci PATHBIO està format per un total de 23 membres entre ells destacades universitats europees (Cambridge, Sheffield, Copenhaguen, Lisboa, Nàpols), els centres d'excel·lència europeus en la investigació en ratolí (Helmholtz Zentrum, Medical Reserach Centre, Institut Clinique de la Souris, Institute of Molecular Genetics), empreses dedicades a la producció de models de ratolí per a malalties humanes (JAX Laboratories, Toronto Center for Phenogenomics, Charles River Laboratories) i per últim membres extra-europeus d'àmbit global (Institut Pasteur Montevideo, Australian Phenotyping Network, Korean Mouse Phenotyping Center, entre d'altres).