Quinze centres de secundària han participat amb la UAB en la Small World Initiative

Cloenda SWI

La cloenda del projecte Small World Initiative va aplegar dijous, 17 de maig, a la sala d’actes del rectorat, estudiants de grau i dels centres de secundària que han participat en aquest projecte de divulgació científica.

18/05/2018

“Si hem despertat alguna vocació, això ja és molt gratificant”, van afirmar la Tamara i el Sergi, dos dels alumnes de grau de la UAB que s’han desplaçat als centres d’ensenyament secundari i batxillerat per difondre, amb pràctiques de laboratori “in situ”, la importància de trobar bacteris amb activitat antibiòtica. Els estudiants van explicar la seva experiència en una sala d’actes plena d’alumnes de batxillerat, acompanyats pels seus professors i professores de biologia, dels altres estudiants de grau que han participat com a monitors en el projecte, i del professorat de la UAB que l’ha gestionat, coordinat per la professora Montserrat Llagostera.

Dos d’aquests professors, Isidre Gibert i M. Àngels Calvo, com a portaveus de la resta de l’equip, han agraït la implicació de tots els instituts i els han animat a organitzar activitats d’aquest tipus. Per a Gibert, l’experiència ha estat un aprenentatge, on els estudiants han pogut comprovar que en la recerca cada dia hi ha “fracassos i alguna petita recompensa”, i han pogut prendre consciència de què “la ciència requereix molta constància”. Calvo ha destacat la importància d’haver-se desplaçat als instituts, on “hem tornat a ser alumnes, tot aprenent coses noves al laboratori”, així com el pont entre la Universitat i els centres que s’ha establert per mitjà dels alumnes de grau.

Els estudiants i les estudiants de grau s’han desplaçat a un total de quinze centres d’ensenyament secundari per tal de mostrar a l’alumnat com es duen a terme els experiments proposats per tal d’aïllar bacteris productors d’antibiòtics. “El projecte ens ha marcat, hem començat a mostrar més interès pel món de la ciència”, explicava una noia en representació de l’IES Mont Perdut de Terrassa, mentre una alumna de l’IES L’Estatut de Rubí ha destacat “el simple fet d’haver pogut contribuir a l’avenç de la ciència, encara que sigui molt poc”, i ha informat que ja estan preparant una campanya de divulgació a la resta de companys i companyes del centre.  

L’acció s’emmarca en el projecte participatiu Small World Initiative, una iniciativa sorgida de la Universitat de Yale (EUA) d’abast internacional, amb més de 12 països adherits, dirigit a la comunitat educativa amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques a partir de l’exploració de la diversitat microbiana i la cerca de microorganismes productors de nous antibiòtics. El projecte pretén millorar la informació i consciència ciutadana sobre la greu problemàtica de la resistència a antibiòtics per part dels bacteris patògens.
 
Enllaç al web del projecte:
http://pagines.uab.cat/swiuab/ca

 

Notícies relacionades

CotxeElectric

El campus de la UAB inaugura un punt per recarregar vehicles elèctrics

Coincidint amb la Setmana de la Mobilitat de la UAB, del 22 al 26 d’octubre, s'inaugurarà a la Plaça Cívica un punt de recàrrega de vehicles elèctrics, que permetrà la càrrega de forma simultània per a dos vehicles. Serà gratuït i els usuaris que el vulguin utilitzar només hauran de demanar una tarja a la Unitat de Planificació i Gestió de la Mobilitat. Llegir més

Totes les notícies