Sala de premsa Premsa i mitjans

Primera identificació d’una víctima de la fossa d’El Soleràs

Fossa d'El Soleràs (Departament de Justícia)
Fossa d'El Soleràs (Departament de Justícia)
Investigadores de la UAB que excaven la fossa de la Guerra Civil d’El Soleràs, que conté les restes de més de 150 individus, han participat en els treballs de la primera identificació genètica realitzada a través del banc de DNA dels familiars de la Generalitat de Catalunya.

24/07/2018

Leandro Preixens Torrebadella, un civil de 60 anys, veí d’El Soleràs (Les Garrigues, Lleida), va morir víctima de l’ona expansiva d’un obús, durant un bombardeig el 1938. En un acte celebrat recentment, la consellera de Justícia, Ester Capella, va entregar personalment l’anàlisi genètica que certifica la identitat de les seves despulles al seu nét, Josep Maria Ruestes.
 
Les restes de Leonardo Preixens han estat estudiades i documentades al Laboratori d’Anàlisis Antropològiques de la UAB, per l’equip de recerca que lidera la professora d’Antropologia Biològica Eulàlia Subirà, format per Núria Montes, Diego López-Onaindia i Andrea Fernández-Vilela, amb la col·laboració de la Universidad Complutense de Madrid.
 
La identificació d’aquesta primera persona ha estat possible perquè els seus familiars es van acollir al Programa d’Identificació Genètica de la Generalitat. Aquest Programa creua el DNA de les restes òssies amb el de familiars vius per indicar o descartar les possibles coincidències. Les persones que sospiten que tenen un familiar a una fossa i volen fer-se la prova de DNA s’han d’inscriure primer al Cens de Persones Desaparegudes. L’Hospital Vall d’Hebron es fa càrrec de l’estudi genètic a partir de mostres de frotis bucal. Després, incorpora els resultats a una base de dades amb l’estudi genètic de familiars de persones desaparegudes per creuar-ne els resultats amb el perfil genètic de les restes enterrades a les fosses. Les proves genètiques s’han fet a 1.265 familiars, malgrat que el Cens de Persones Desaparegudes compta amb 5.459 casos inscrits fins aquest juliol.
 
Les investigadores de la UAB han recuperat fins ara més de 145 cossos de les cinc rasses de la Guerra Civil que conté l’antic cementiri d’El Soleràs, xifra la converteix en la fossa d’aquest període més gran de Catalunya. Junt amb la fossa de Soleràs, les investigadores de la UAB també estan treballant en la fossa de Pernafeites de Miravet (Ribera d’Ebre, Tarragona), on s’han exhumat les restes d’un centenar de persones. Ambdues investigacions formen part del Pla de Fosses de la Generalitat posat en marxa fa un any, que ha permès exhumar les restes de 281 persones. Des del 1977 en total s’han exhumat les despulles de 339 persones que van morir a Catalunya durant la Guerra Civil.