La Marató de TV3 i els projectes de recerca

MasterclassMaratoBiociencies2018

El 19 de febrer, a les 13 h, es farà a la sala d’actes de la Facultat de Biociències una masterclass sobre La Marató de TV3, que en la seva darera edició s'ha centrat en el càncer. Com s’organitza un projecte solidari d’aquesta magnitud? o Com funciona el procés de selecció i seguiment dels projectes que acaba finançant? seran alguns dels interrogants que els seus responsables i diferents experts tracataran de respondre.

01/02/2019

La Marató de TV3 -una de les telemaratons amb més envergadura a nivell euroepeu- ha impulsat prop de 800 projectes de recerca biomèdica en els quals han intervingut al voltant de 7.600 científics. 

El 19 de febrer, a les 13 h, la sala d’actes de la Facultat de Biociències acollirà una masterclass oberta a tota la comunitat universitària i de lliure accés sobre La Marató de TV3. Durant la jornada es parlarà de com s’organitza un projecte solidari d’aquesta magnitud, com funciona el procés de selecció i de seguiment dels projectes que acaba finançant O de què representa per a l’investigador posar en marxa el seu projecte de recerca, entre d’altres qüestions que s 'abordaran entre els convidats.

Aquesta és una Activitat de campus, és a dir, activitats que, des d'aquest curs acadèmic, es fan al campus cada mes organitzades a les facultats en una franja horària determinada on s'aturen les classes per tal que tota la comunitat hi pugui assistir lliurement.

Jaume Farrés, degà de la Facultat de Biociències, obrirà l’acte, i tot seguit es parlarà de “El projecte solidari La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio”,  que oferirà el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé. Conduirà l'acte el periodista Roger Escapa, director i presentador d'El suplement de Catalunya Ràdio i del programa La marató a Catalunya Ràdio, en la seva darrera edició.

A continuació, Cesar Velasco, director de l’Agència de Qualitat i Avaluació en Salut oferirà un parlament sobre la transparència i el rigor en el procés de selecció i de seguiment dels projectes; Lluís Blanch, director de l’Institut de Recerca de l’Hospital Parc Taulí i membre de la Comissió Assessora Científica de la Fundació, parlarà sobre la importància que té participar a La Marató per als investigadors; José Miguel Lizcano, de la Facultat de Biociències, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i de l'Institut de Neurociències de la UAB, parlarà sobre la importància de la formació continuada en la recerca per als joves investigadors; i Elisenda Escriche, pacient de càncer de mama, sobre la implicació personal al projecte. Finalment, la jornada acabarà amb un torn obert de paraules.

Una col.laboració iniciada el curs passat
El curs passat, la UAB va encetar aquesta col.laboració amb la Fundació de La Marató de TV3, amb l'objectiu que la comunitat universitària pogués conèixer a fons i de primera mà aquesta important iniciativa solidària. Així, es van fer tres masterclass al llarg del curs acadèmic, a les facultats de Ciències de la Comunicació, a la d'Economia i a la de Biociències.

Gràcies a aquesta iniciativa, van venir a la UAB presentadors, responsables del programa, testimonis, investigadors i periodistes que estan involucrats en el programa. En totes les sales d'actes i auditoris on es van fer aquestes conferències, es van omplir d'alumnat i professorat interessat. En elles es van analitzar i debatre diferents aspectes relacionats amb l'organització d'aquest programa que destina els fons recaptats a projectes de recerca de Catalunya, projectes en els quals hi participen any rera any investigadors de la UAB, entre d'altres institucions, universitats i centres de recerca.

27 anys d'un projecte que és un referent
La Marató de TV3 és un programa solidari realitzat anualment per TV3 el diumenge abans de Nadal i impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3. Té com a principal objectiu fomentar la recerca biomèdica a partir dels fons econòmics obtinguts en el programa.

A més, des del 2006, la Fundació La Marató de TV3 obre una convocatòria pública de propostes de malalties que té com a objectiu implicar la societat civil en la tria del tema del programa. La crida està oberta a associacions de pacients i de familiars de malalts, així com també les d'entitats de recerca, societats científiques i de professionals de l'àmbit de la salut.

En total, s’han impulsat prop de 800 projectes de recerca biomèdica d'excel·lència sobre un ampli conjunt de malalties en els quals hi ha intervingut un total de 7.600 científics amb el resultat de nombrosos avenços en el coneixement, la prevenció, el tractament i el pronòstic de les malalties tractades.

VÍDEO DE LA MASTERCLASS DE LA MARATÓ DE TV3 A LA FACULTAT DE CC.DE LA COMUNICACIÓ AL 2018 (UAB Media)

 

Notícies relacionades

Maig 68 Japó

El maig del 68 japonès es trasllada a la UAB

El 22 de febrer, a les 11 h, la Facultat de Traducció i Interpretació acollirà una jornada internacional organitzada pel Grup de Recerca GREGAL sobre el maig del 68 a Japó i el seu impacte cultural que encara comporta conseqüències socials, polítiques i identitàries al país.
Llegir més

Totes les notícies