Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

ICTA
L’ICTA-UAB organitza del 24 de juny al 6 de juliol la Vª Escola d’Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental. El curs, que enguany porta per títol “Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència”, tractarà sobre el paper del decreixement en la transformació cap a una societat més justa. 

22/06/2018

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) es convertirà en el centre de referència internacional dels estudis sobre decreixement i justícia ambiental. Per cinquè any consecutiu, prop de 40 investigadors, acadèmics i activistes d’alt nivell procedents de 19 països es donaran cita a l’Escola d’Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental, que enguany porta per títol “Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència”.

L’escola està organitzada per l’ICTA-UAB en col·laboració amb el grup Research &Degrowth, i tindrà lloc del 24 de juny al 6 de juliol a l’edifici ICTA-UAB, al campus de Bellaterra, així com a Barcelona (Espanya) i a Cerbère ( França). El decreixement és una teoria econòmica que aposta per la reducció de la producció i el consum com a únic camí cap a la millora del benestar humà, les condicions ecològiques i la igualtat al planeta.

A través d'aquesta nova convocatòria, l'Escola d'Estiu busca reflexionar sobre les transformacions socioecològiques necessàries per aconseguir una vida sostenible, equitativa i justa. La iniciativa tindrà com a objectiu debatre sobre les diferents transformacions que, partint de les teories del decreixement, afavoreixen formes de vida no violentes, democràtiques, autònomes i de convivència, i com aquests models de societat poden prosperar davant l’hegemonia dels poders que lluiten pel creixement econòmic.

Al llarg de les jornades, es difondran investigacions d’avantguarda sobre decreixement i justícia social  i es debatrà sobre com articular la col.laboració entre activistes i investigadors sobre les transformacions socioecològiques radical. L’escola s’enfocarà en tres aspectes principals: els desafiaments, les propostes i els processos. Les conferències i tallers ajudaran a teoritzar els desafiaments, comprendre l’activisme de justícia ambiental de base. La política de decreixement serà el punt d'entrada a les propostes i el treball en grups petits per fomentar la col·laboració. El coneixement del compromís entre acadèmics i activistes per a la creació d'una comunitat millor permetrà descobrir els processos.

Per això comptaran amb acadèmics líders en la matèria com Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la UAB i investigador ICTA-UAB, o amb els investigadors de l’ICTA-UAB com Giorgos Kallis, Beatriz Rodriguez-Labajos, Anke Schaffartzik, Federico Demaria i Giacomo d’Alisa.