Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB prorroga el pressupost de 2019

Logotip de la Universitat Autònoma de Barcelona
El Consell de Govern de la UAB, reunit el 4 de desembre en sessió ordinària, i el ple del Consell Social, reunit el dia 10, van aprovar els criteris bàsics d’una pròrroga del pressupost de la Universitat per al 2019 fins a l’aprovació del pressupost del 2020.

04/12/2019

D’acord amb les bases d’execució del Pressupost 2019 de la UAB que recullen que la seva vigència és prorrogable fins a l'aprovació dels pressupostos següents, el Consell de Govern ha acordat que a partir de l’1 de gener de 2020 es prorroga en el seu conjunt el pressupost 2019 pel que fa als capítols de despeses, limitant aquestes a un màxim del 60% del pressupostat el 2019. Per la seva banda, el ple del Consell Social va aprovar també la pròrroga a la reunió del dia 10 de desembre.

S’espera que abans de finalitzar el primer trimestre i un cop coneguda la disponibilitat de recursos provinents de la Generalitat de Catalunya, es pugui enllestir un Pressupost 2020 de la UAB realista i equilibrat.

Aquesta situació ve provocada per la impossibilitat d’elaborar un pressupost que sigui equilibrat i alhora realista amb l’actual finançament, del tot insuficient, i per desconèixer encara la quantia dels ingressos que procediran de les transferències corrents de la Generalitat de Catalunya -principal partida d’ingressos del pressupost de la Universitat-. Per tant, donada la situació límit i per responsabilitat, es planteja esperar a que es tanquin els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020.

A la reunió del Consell de Govern, el vicerector d’Economia i Campus, Carles Gispert, va explicar l’evolució del pressupost de la Universitat els darrers anys. Des de l’any 2016, la subvenció de la Generalitat roman congelada -l’any 2018 ja es va generar dèficit- i, a més de ser clarament insuficient, es basa en un model perjudicial i injust per a la UAB, tal com s’ha denunciat ja en reiterades ocasions, la darrera al Claustre Extraordinari del mes de maig passat. En aquestes circumstàncies, no s’ha pogut elaborar un pressupost que sigui equilibrat però també realista: “amb la situació actual, si fos realista, tindríem un pressupost amb més despeses que ingressos, per tant no seria equilibrat. I si fos equilibrat, no seria real ja que els ingressos necessaris per a cobrir les despeses no estan garantits”, va afirmar Gispert.

Si les partides d’ingressos venen condicionades per la congelació de la subvenció de la Generalitat, les partides de despeses no han parat de créixer els darrers anys, amb un increment de les despeses de personal -pel creixement vegetatiu, increments retributius, canvis normatius, sentències derivades de la recuperació de drets dels treballadors, increments de les cotitzacions a la Seguretat Social o, més recentment, l'aprovació de l'Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF)-, l’increment de preu dels béns i serveis o les “despeses de ciutat", pròpies i específiques de l'Autònoma per ser una universitat no urbana.

La rectora Margarita Arboix va agrair a la comunitat universitària l’esforç fet els darrers anys per a contenir la despesa i es va mostrar orgullosa de la tasca feta a l’hora d’aconseguir més ingressos: “som la Universitat de l’Estat que capta més diners per a recerca de la UE”. Per la seva banda, el president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, va afirmar que el Consell Social i l’Equip de Govern estan alineats davant dels dos principals reptes de la UAB: un d’immediat -“salvar la situació actual”- i un a llarg termini, vetllar "pel futur de la Universitat aconseguint un sistema de finançament suficient i just”.