Sala de premsa Premsa i mitjans

Sebastião Salgado rep el premi Ítaca per la seva trajectòria

El fotògraf Sebastião Salgado va evocar el seu treball amb poblacions indígenes per reflexionar sobre la sabiduria acumulada per la humanitat durant mil·lennis a l'acte en què va rebre el premi Ítaca, que atorguen el Gabinet de Comunicació i Educació i el Màster en Periodisme de Viatges de la UAB.

21/10/2014

Sebastião Salgado va reflexionar sobre la seva activitat com a fotoperiodista a l'acte en que va rebre el premi Ítaca el 20 d'octubre passat, a la Facultat de Ciències de la Comunicació. Aquest guardó, que atorguen el Gabinet de Comunicació i Educació i el Màster en Periodisme de Viatges del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació, reconeix la trajectòria periodística d'un destacat professional del món de la comunicació.

Salgado va expressar el "plaer" que representa per a ell comparèixer devant de joves universitaris, als quals va encoratjar a aprofitar la seva vida acadèmica per convertir-se en professionals. Va evocar la seva experiència fotografiant pobles indígenes a la illa de Sumatra i l'Amazònia del Brasil per reflexionar que "som l'acumulació de milers d'anys de sabiduria" i considerar que "tenim el privilegi de contactar amb el nostre passat" i constatar que "tot el que sabem, ja ho sabíem fa 10.000 o 50.000 anys". I, reflexionant sobre el present de la humanitat, va opinar que "no hi ha futur sense l'herència del nostre passat".

En aquest sentit, a la tanda de preguntes, Salgado es va referir també a la seva obra, especialment les imatges que conformen el projecte Gènesi (que s'exposarà al Caixafòrum de Barcelona a partir del 23 d'octubre): "Totes les fotografies representen un segon de temps, però aquest segon conté tota la meva vida, i 50.000 anys de civilització".

A la presentació de l'acte, el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Josep Maria Català, va destacar "l'emoció" que transmeten les fotografies de Salgado: "És a través de les emocions com construïm una mirada estètica i una mirada informativa sobre la nostra realitat". Per la seva banda, José Manuel Pérez Tornero, director del Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB, va lloar la "bondat" que transmet l'obra de Salgado i va afirmar que "a totes les seves fotografies, Salgado ha defensat la dignitat humana".

L'anterior guardonat amb el premi Ítaca, Miguel de la Quadra-Salcedo, director de la Ruta Quetzal BBVA, no va poder estar present però va enviar una afectuosa salutació per vídeo a Salgado. A més, la coordinadora de la Ruta Quetzal BBVA, Rocío Gayarre, va transmetre a l'auditori una reflexió de De la Quadra-Salcedo: "El viatge és la vida, la vida és un caminar continu sense fi".

Un economista que va esdevenir fotògraf

Salgado (Aimorés, Brasil, 1944) es va formar com a economista al Brasil i a París. Després d'exercir com a economista a Brasil i a Regne Unit, el 1973 va esdevenir fotògraf freelance i, més endavant, va treballar per a les agències Sygma, Gamma i Magnum. El 1994 va crear la seva pròpia agència, Amazonas Images.

Salgado ha viatjat arreu del món tot realitzant reportatges sobre temes com ara la integració dels immigrants a les societats europees, la resistència cultural dels pobles indígenes a Amèrica Llatina, les condicions de vida als suburbis de París, els efectes de la sequera al Sahel, la transformació de les relacions de producció al treball manual, la campanya mundial de l'OMS i UNICEF per l'erradició de la poliomielitis, etc.

Els seus treballs, a més d'aparèixer a mitjans de comunicació, han estat publicats a llibres com ara Otras Américas, Trabajadores, Terra, Migraciones y Retratos, África o Génesis. Ha exposat la seva obra també en mostres arreu del món. Entre les nombroses distincions que ha rebut, es troben el Premi World Press Photo, el Premi Príncep d'Astúries de les Arts, el premi internacional de la Fundació Hasselblad o el premi al millor periodista de l'any del Centre Internacional de Fotografia de Nova York.

Més informació: Gabinet de Comunicació i Educació
Màster en Periodisme de Viatges (presencial)