Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB obre les portes a més de 25.000 futurs universitaris

Jornades de Portes Obertes
Un any més, la UAB acull els futurs universitaris i els docents de secundària perquè coneguin la seva oferta d'estudis per al curs 2020-2021, en el qual seran impartides noves titulacions de diferents àmbits acadèmics. Les jornades de portes obertes tindran lloc els dies 4, 5 i 6 de febrer.

30/01/2020

Els dies 4, 5 i 6 de febrer, la UAB organitza les jornades de portes obertes, que permetran als futurs estudiants i al professorat de secundària prendre contacte amb l'oferta d'estudis per al curs 2020-2021, en el qual la Universitat impartirà nous graus de diferents àmbits acadèmics. Enguany, la UAB hi ha assolit per primer cop més de 25.000 inscripcions.

Durant les jornades, hi haurà xerrades sobre tots els estudis de la UAB impartides pel professorat de cada titulació. A més, cada dia, a les 10,30 h, s'organitzarà a la sala d'actes del Rectorat una xerrada informativa per als docents de secundària sobre la nova oferta acadèmica del curs 2020-2021. D'altra banda, durant les jornades de portes obertes es podrà també visitar la Vila Universitària.

Enguany, els estudiants que publiquin una foto a Instagram amb les etiquetes #FuturUABer i #PortesObertesUAB s'emportaran la carpeta de la UAB. Se'n repartiran mil cada dia a la plaça Cívica (fins que s'esgotin les existències).

La informació sobre els horaris i l'ubicació de les xerrades es pot consultar a la pàgina www.uab.cat/portesobertes.

Nous graus per al curs 2020-2021

Pel que fa a les novetats acadèmiques, el proper curs, la UAB oferirà per primer cop el grau en Estudis d'Espanyol i de Xinès: Llengua, Literatura i Cultura, el primer d'aquest tipus en una universitat de l'Estat. Serà impartit a dues facultats molt properes: la Facultat de Traducció i Interpretació i la Facultat de Filosofia i Lletres, i tindrà una durada de quatre anys (240 crèdits ECTS). Aquests nous estudis volen tendir un pont entre les cultures oriental i occidental atès que el volum d'intercanvis econòmics i culturals augmenta avui dia de manera exponencial: el xinès i l'espanyol són els dos idiomes més parlats com a llengua materna del món i, ara que la Xina ha guanyat importància global en tots els àmbits (política, economia, comerç internacional, turisme, migracions, producció cultural, etc.), augmenta la demanda de professionals que tinguin un bon domini de les dues llengües. A més, el creixent interès per la llengua espanyola a la Xina fa augmentar la necessitat de formadors.

Per això, la UAB ha creat aquests estudis que combinen la formació en filologia hispànica i els estudis transversals sobre la cultura i la societat xineses, dos camps en què la UAB ocupa una posició destacada (la UAB, a més, forma part del patronat de l'Institut Confuci de Barcelona). Els estudiants assoliran un nivell avançat de llengua xinesa i una formació interdisciplinària que faciliti la inserció professional a la Xina, en qualsevol dels camps vinculats amb la cultura, la llengua i la literatura. Encara que l'ensenyament serà la sortida professional més destacada del grau, hi haurà moltes altres possibilitats vinculades a les indústries culturals i a la mediació entre els dos països.

D'altra banda, el proper curs, la UAB començarà a impartir el grau en Filologia Catalana: Estudis de Literatura i de Lingüística, amb el qual es substituirà el grau en Estudis de Llengua i Literatura Catalana que s'imparteix actualment. Seguirà sent un grau de quatre anys (240 crèdits ECTS) impartit a la Facultat de Filosofia i Lletres. Amb aquesta actualització, la UAB, que imparteix estudis de filologia catalana des del seu origen l'any 1968, vol potenciar la internacionalització i la inserció professional dels titulats. Amb la renovació del grau, es vol donar resposta també a la necessitat de professionals formats en filologia catalana en l'àmbit de l'ensenyament secundari, així com combatre la percepció errònia que aquests estudis dificulten la inserció laboral, quan és justament al revés. El nou grau potenciarà l'especialització dels estudiants a través de mencions al títol (n'hi haurà dues: menció en literatura catalana i tradició europea i menció en llengua catalana i lingüística) i millorant la connexió dels estudis de grau amb els de màster i postgrau tant a nivell local com internacional.

D'aquesta manera, a més de la incorporació a la docència, els titulats tindran possibilitats d'inserció laboral a sectors com ara el món editorial, els mitjans de comunicació, la gestió del patrimoni literari, la correcció i assessorament lingüístics, etc. El perfil de les assignatures del grau respon a aquesta diversitat d'especialitzacions professionals. El grau mantindrà, a més, el perfil propi que ha singularitzat el Departament de Filologia Catalana de la UAB tant pel que fa a l'orientació dels estudis (l'estudi de la llengua prioritza l'anàlisi propi de la lingüística moderna i l'estudi de la literatura posa èmfasi en l'etapa contemporània i en un vessant documentalista i d'interpretació) com a les característiques de la Facultat de Filosofia i Lletres, on hi ha departaments i s'imparteixen titulacions d'un ampli ventall de disciplines humanístiques.

Un grau entre Barcelona i Madrid

Una altra novetat per al curs 2020-2021 serà el nou grau en Ciències que s'impartirà a cavall entre Barcelona i Madrid a través de l'Aliança 4 Universitats, que aplega, a més de la UAB, les universitats Autònoma de Madrid, Carlos III i Pompeu Fabra. La docència a Barcelona serà impartida íntegrament a la UAB, mentre que la docència a Madrid quedarà repartida entre la UAM i la UC3M. Combinarà continguts de ciències experimentals i enginyeria per formar professionals multidisciplinaris per a sectors laborals transversals. L'estudiant dissenyarà el seu propi currículum mitjançant un molt ampli ventall d'assignatures optatives i l'ajuda d'un tutor personal.

Finalment, l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), centre adscrit a la UAB, impartirà el proper curs el nou grau en Enginyeria d'Automoció, de quatre anys de durada. Formarà professionals amb competències en enginyeria mecànica especialitzats en l'automoció, l'enginyeria electrònica, l'enginyeria energètica i l'organització industrial. Es vol respondre així a les necessitats professionals d'un sector estratègic de l'economia que afronta els reptes de la digitalització i del desenvolupament de tecnologies adaptades a un model de mobilitat sostenible.

Més informació: Jornades de portes obertes