Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB estableix contacte amb les universitats del Kurdistan

Una delegació de rectors de nou universitats i institucions científiques del Kurdistan iraquià va visitar la UAB el 10 d'abril passat per tal de facilitar que estudiants kurds de màster i doctorat puguin realitzar estades a l'Autònoma. La trobada va servir també per presentar una nova línia de recerca arqueològica liderada per Miquel Molist, catedràtic del Departament de Prehistòria de la UAB.

11/04/2013

El sistema educatiu de la regió iraquiana del Kurdistan està en procés de reforma per tal de millorar el nivell de preparació professional dels seus estudiants. Amb aquest objectiu, el govern regional està establint ponts amb les millors universitats del món i oferint nombroses beques per a que els estudiants kurds puguin cursar màsters i doctorats a l'estranger.

L'abril del 2011, la UAB va signar un primer acord de col·laboració amb la University of Salahaddin d'Erbil. Ara, aquesta i vuit institucions més han visitat la UAB per tal d'establir un marc de col·laboració. Es vol facilitar que els estudiants kurds cursin programes de màster i doctorat a la UAB en el marc de l'esmentat programa de beques oficials del govern regional kurd. Es planteja que els estudiants puguin realitzar estades de sis mesos a la UAB.

La delegació va ser rebuda per una representació de la UAB encapçalada pel rector, Ferran Sancho, qui va destacar les similituds entre els sistemes d'educació superior del Kurdistan i Catalunya i es va congratular d'aquesta "oportunitat per conèixer-se mútuament" i "establir col·laboracions".

Per la seva banda, el professor Salahalddin Saeed Ali, que encapçalava la representació kurda, va fer cinc cèntims sobre la realitat del Kurdistan i sobre el sistema educatiu a la regió autònoma kurda d'Iraq, on destaca el fet que la majoria de les 24 universitats que hi ha són "molt noves". Saeed Ali va versar també sobre el projecte d'impulsar la qualitat d'aquestes insitucions apostant fortament per la internacionalització, enfocada especialment cap als països europeus, Egipte, Amèrica del Nord i Àsia oriental.

Tot seguit, la delegació de la UAB va exposar les principals característiques del sistema universitari espanyol, els estudis de postgrau de la UAB, l'UAB Campus d'Excel·lència Internacional i el Parc de Recerca UAB. Els rectors kurds van mostrar gran interès en com es podria concretar la realització d'estades a la UAB per part tant d'estudiants com de personal docent i investigador i van convidar els representants de la UAB a visitar el Kurdistan per conèixer les seves institucions acadèmiques.

Nova recerca arqueològica

Miquel Molist, catedràtic del Departament de Prehistòria de la UAB, i la investigadora Anna Gómez van ser presents a la trobada per presentar el projecte de recerca al Kurdistan iraquià que emprendran en col·laboració amb la Universitat de Salahaddin. Aquest projecte dóna continuitat, a la zona del riu Tigris, a les recerques que han realitzat anteriorment a altres jaciments a Síria i Turquia sobre l'origen de les societats agrícoles.