Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB commemora el 25N amb un espectacle de dansa sobre la violència masclista

Espectacle de dansa pel 25N
La UAB va oferir un acte a la sala Teatre (Plaça Cívica) el dilluns, 26 de novembre, a les 13 h., en el marc del Dia Internacional contra les Violències Masclistes, que se celebra el 25-N a tot el món. Es va llegir un manifest i hi va haver un espectacle de dansa.

18/11/2018

L'espectacle de dansa l'oferirà l'Aula de Dansa de la UAB, dirigida per Laia Santanach, i evocarà el curt Amores que matan (2000), el qual va ser la inspiració per a la pel·lícula Te doy mis ojos (2003).

La sala Teatre de la UAB (plaça Cívica) va acollir el proppassat dilluns 26 de novembre a les 13 h la commemoració que organitza la UAB amb motiu del Dia Internacional contra les Violències Masclistes. L'acte fou presentat per la Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno. La Directora de l’Observatori per a la Igualtat, Joana Gallego, qui va llegir el manifest elaborat per la comissió «Dones i Ciència» del Consell Interuniversitari de Catalunya.
 
La commemoració va girar al voltant de la coreografia interpretada per l'Aula de Dansa de la UAB i dirigida per Laia Santanach. L'espectacle evoca el curt Amores que matan (2000), el qual va ser la inspiració per a la pel·lícula Te doy mis ojos (2003), totes dues obres cinematogràfiques són de la directora Icíar Bollaín Pérez-Miguez.
 
El 25 de novembre és un dia que serveix per visibilitzar les violències masclistes que patim les dones, que van des dels micromasclismes fins als feminicidis. Aquest 2018 afrontem aquesta data amb un total de 43 dones assassinades, 6 a Catalunya, segons dades del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat. El Ministeri també registra un total de 971 dones assassinades des de l'1 de gener de 2003.
 
Aquestes dades però, només engloben els casos registrats de violències definits a la Llei Orgànica de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, que només reconeix com a violència de gènere aquella exercida per qui és o ha estat cònjuge de la persona agredida o hi manté alguna mena de relació d'afectivitat. Molts grups feministes troben insuficient aquesta definició i promouen el concepte feminicidi, que és entès com un crim d'odi envers les dones pel simple fet de ser dones. Amb aquesta definició a la mà, el grup Feminicidio.net ha registrat un total de 87 feminicidis des de principi d'any.
 
Davant d'aquesta situació, tant el 25 de novembre com els dies anteriors i posteriors, es poden trobar diferents activitats arreu del territori que visibilitzen la lluita contra les violències masclistes. El més destacat és la manifestació convocada cada any per institucions i col·lectius feministes el mateix dia 25 a les 11.30 h a la Plaça Universitat.
 
En memòria de «Las Mariposas»
El 25 de novembre de 1960 Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabal, conegudes amb el sobrenom de «Las Mariposas» en les esferes activistes, van ser assassinades per la seva oposició al dictador dominicà Rafael Leónidas Trujillo.
 
Aquests brutals assassinats no només van sacsejar la societat dominicana, sinó gran part de la societat llatinoamericana. La memòria de «Las Mariposas» seguia present l'any 1981 quan es va celebrar el Primer Encuentro Feminista Latinoamericano y del Caribe, on es va establir el 25 de novembre com a Dia internacional contra la violència envers les dones, en memòria de les germanes Mirabal. No va ser fins al 1999, però, que l’ONU va designar i reconèixer aquest dia de forma oficial i que actualment es commemora a tot el món.