La UAB i Mercabarna col·laboren per reduir el malbaratament alimentari

Mercabarna

Mercabarna vol donar un pas més en la seva política contra el malbaratament alimentari, per això ha encarregat a la Universitat Autònoma de Barcelona la realització d’un treball que tipificarà les seves pèrdues alimentàries i oferirà línies de treball per reduir-les a la mínima expressió.

04/09/2015

Mercabarna és el principal operador logístic alimentari del sud d’Europa

El treball consistirà en un diagnòstic del malbaratament alimentari produït per l’activitat de tots els operadors que es donen cita a Mercabarna -productors, majoristes i compradors (detallistes, distribuïdors, restauradors, etc.)- per tal de dimensionar-lo, analitzar-ne les seves causes, explorar la percepció dels actors que hi participen i finalment elaborar propostes concretes d’intervenció per tal de reduir el malbaratament alimentari i millorar l’operativa de gestió dels residus orgànics.
 
En aquest treball hi participarà l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); l’empresa Spora Synergies, spin off de la UAB especialitzada en consultoria social; i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PPA), una entitat sense afany de lucre que ha aconseguit el suport de diversos representants de la cadena alimentària i de l’administració per lluitar contra el malbaratament alimentari des del camp fins a la taula.
 
El projecte estarà enllestit a finals de 2015 i podria tenir continuïtat mitjançant la participació del Parc de Recerca de la UAB que, a partir de les dades obtingues, proposarà a empreses i grups de recerca possibilitats de valorització dels aliments que actualment no s’aprofiten.
 
Mercabarna recicla el 72% del seus residus comercials
 
Mercabarna és el principal operador logístic alimentari del sud d’Europa i contribueix de forma estratègica al proveïment d’aliments i a la seguretat alimentària de Catalunya. Aquest gran mercat és un model de referència per a la resta de mercats majoristes d’arreu del món per les seves polítiques mediambientals i socials. En aquest sentit, Mercabarna disposa d’un Punt Verd dins el seu propi recinte i recicla el 72% dels residus comercials que genera l’activitat de les 800 empreses que hi operen (total de residus generats a Mercabarna: 22.630.000 kg a l’any). Per altra banda, col·labora amb el Banc dels Aliments des de 2002 afavorint que arribin anualment a aquesta entitat benèfica uns 600.000 kg. d’aliments frescos (productes que ja no es poden comercialitzar però sí consumir), per ser distribuïts entre persones necessitades.
 
L’Oficina de Medi Ambient de la UAB estudia des de l’any 2009 el malbaratament alimentari tant dins del campus com fora d’ell. Ha realitzat, entre d’altres projectes, l’estimació del malbaratament alimentari de les llars, la distribució al detall i la restauració a Catalunya. També ha participat en l’elaboració de guies específiques per la reducció del malbaratament a les llars, al sector de la restauració o per a les entitats socials.
 
Spora Synergies és una consultora sorgida com a spin off de la UAB que, entre d’altres projectes d’intervenció social, incideix en la millora de l’aprofitament alimentari mitjançant l’estudi dels valors i actituds que influeixen en els comportaments i les accions de les persones.
 
La Plataforma Aprofitem els Aliments formarà part d’una comissió de seguiment que vetllarà perquè el projecte mantingui uns estàndards de qualitat i una coherència amb les estratègies de prevenció que es puguin donar en d’altres fases de la cadena alimentària.

 

Notícies relacionades

Exposició 50 anys de recerca uab

Exposició "50 anys de recerca a la UAB”

La Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB acollirà, des del proper 29 d’abril, l’exposició “50 anys de recerca a la UAB”, que recull en una mostra l’aposta per la recerca al llarg d’aquests anys i l’evolució tecnològica viscuda als laboratoris.  Llegir més

Totes les notícies