La primera obra recuperada de l’arxiu històric del Liceu obre la temporada del TNC

L'Aplec del Remei, recuperada de l'arxiu històric del Liceu, estrena la temporada al TNC
Arxiu Històric de la Societat del Gran Teatre de Liceu (UAB)

La sarsuela catalana L’Aplec del Remei, de Josep Anselm Clavé, que obre la temporada del TNC el 29 de setembre, és la primera obra que es recupera, i es posa en escena, procedent de l’arxiu històric de la Societat del G. T. del Liceu, que es digitalitza i cataloga a la UAB. La versió original de la partitura, estrenada el 1858, es donava per perduda.

26/09/2016

El manuscrit i els materials d’orquestra es van localitzar entre els materials del fons històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu durant la segona fase del procés de digitalització i catalogació de l’arxiu. Aquest procés s’està realitzant, sota la direcció del professor de musicologia de la UAB Francesc Cortès, per investigadors i tècnics de la Universitat, amb el mecenatge de la Societat del G.T. del Liceu i de diversos dels seus socis.

Francesc Cortès ha realitzat l’edició de la partitura que es representa al Teatre Nacional de Catalunya. Un procés que ha durat dos anys i en què ha dut a terme l’edició crítica de l’obra, estudiant, entre altes aspectes, el material musical original i contrastant-lo amb altres versions posteriors que es troben a la Federació de Cors de Clavé.

Segons Cortès, “L’Aplec del Remei és una obra amb qualitat musical i una de les partitures més simbòliques del teatre líric català, que descobreix una faceta nova de Clavé, d'una gran frescor i vivacitat. La seva importància per al gènere de la sarsuela a Catalunya, i a la resta de l’Estat, es troba no només en ser la primera obra catalana de gran anomenada, sinó també en la capacitat de trobar un llenguatge singular i de fotografiar amb gràcia la societat del seu temps”.

L’Aplec del Remei, amb música i llibret de Josep Anselm Clavé i seguint la versió original de 1858, serà la segona vegada que s’estreni a Barcelona. Considerada la primera obra teatral musical documentada en llengua catalana, L’Aplec del Remei va ser resultat d’un encàrrec de la Societat del Gran Teatre del Liceu a l’escriptor i compositor català. La seva estrena va tenir lloc a finals de desembre de 1858. Va ser la primera obra lírica catalana que va triomfar i es va anar reposant moltes vegades al llarg del segle XIX. Aquest fet parla en positiu tant del llibret com de la partitura, doncs tantes reposicions no eren habituals.

L’arxiu històric del Liceu

L’arxiu històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu està format per més de 50.000 documents i objectes històrics, des dels inicis del Teatre, el 1847, fins a la temporada 1981-1982, en què la Societat va cedir-ne la gestió al Consorci del Gran Teatre del Liceu format per les administracions públiques.

Salvat dels incendis en dues ocasions, és l’arxiu d’òpera més important d’Espanya i un dels més importants d’Europa, amb un contingut de gran valor artístic i històric.

Els investigadors de la UAB asseguren que a mesura que es vagin completant les diverses fases d’estudi sorgiran, de ben segur, noves i importants troballes per a la història cultural de Catalunya, de la música i de les arts escèniques.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies