Sala de premsa Premsa i mitjans

La Facultat de Filosofia i Lletres celebra el seu cinquantè aniversari

Acte d'inauguració del curs 2017-2018 a la Facultat de Filosofia i Lletres
La Facultat de Filosofia i Lletres va inaugurar el curs 2017-2018 i celebrar el seu 50è aniversari amb la lliçò inaugural del dramaturg Sanchis Sinisterra. Assumpció Malgosa i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya van rebre la distinció Ad studia humanitatis fovenda.

19/10/2017

La Facultat de Filosofia i Lletres va inaugurar el curs acadèmic i va celebrar el seu 50é aniversari en un acte a l'auditori del centre. L’encarregat de realitzar la lliçó inaugural va ser el dramaturg José Sanchis Sinisterra, descrit com un dels impulsors de l'activitat cultural a la UAB pel seu paper als orígens de l'Aula de Teatre. Sinisterra va fer un repàs per l’evolució històrica del teatre en el que partia d’un axioma: “al teatre, res humà li és aliè”.

En el seu discurs “El texto insumiso: tareas para el teatro del segle XXI”, Sinisterra defineix les dues dimensions del teatre: la dimensió escrita i la representativa. Segons el dramaturg, aquestes dues dimensions han viscut en conflicte degut a l’aparició de la figura del director teatral ja que, per als directors, “el text és una rèmora perquè el valor està en la posada en escena”. En canvi, per als dramaturgs, “cal una representació fidel de les seves obres”.

Sanchis va parlar en primera persona d’aquests fets ja que ell ha viscut les dues parts, i va afirmar que “el teatre és literatura i espectacle, i no hi ha contradicció en aquest fet”. L’evolució del teatre toca sostre als anys vuitanta amb l’evolució de la tecnologia i amb la proliferació del teatre de creació col·lectiva, que creu que és “un potent camí d’investigació”.

Homenatge al personal jubilat i distincions 'Ad studia humanitatis fovenda'

Joan A. Argenter, catedràtic emèrit de lingüística, va ser homenatjat per la seva trajectòria com a professor a la UAB. L’encarregat de fer la glossa va ser Albert Branchadell, degà de la Facultat de Traducció i Interpretació i exalumne d’Argenter. Branchadell no va voler realitzar un repàs curricular sinó que va destacar cinc aspectes que diferenciaven Argenter de la resta de professorat, sobretot el seu to irònic i la seva “saviesa transversal”.

Argenter va fer un discurs repassant el seu pas per la UAB, des de la seva entrada com a interí quan la Facultat de Filosofia i Lletres impartia les seves classes al Monestir de Sant Cugat del Vallès, i va afirmar que ha estat testimoni de l’evolució de la societat vinculada a la tecnologia. Per sobre de tot, va destacar la seva implicació amb el progrés: “més d’una vegada he dormit a la universitat, lluitant perquè fos crítica, pública i catalana”.   

La Facultat va donar també la distinció Ad studia humanitatis fovenda a Assumpció Malgosa, catedràtica del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia, per la seva disponibilitat, sensibilitat i compromís en l’estudi de les fosses comunes de la Guerra Civil. Es va atorgar també aquesta distinció a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per la seva col·laboració amb la Facultat des de 1996, que abasta la cessió de documents analògics i de bases cartogràfiques, i l’oferta de places de pràctiques.

En la seva intervenció, Joan Carbonell, degà de la Facultat, va reivindicar el valor diàleg: “sense diàleg només hi ha silenci, allunyament, reticència i posteriorment incomprensió, ràbia i odi”, però va llençar un missatge esperançador aclarint que “fins el desacord més indiscutible s’ha acabat solucionant sempre en una taula”. I va convidar als exdegans de la Facultat assistents a l’acte a pujar a l’escenari per rebre un petit homenatge.

Inauguració del curs i repàs a les xifres

Carlos Sánchez, exdegà de la Facultat i vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura, va inaugurar el curs 2017-2018 amb el propòsit d’aconseguir que les facultats d’humanitats tinguin una millor percepció social, ja que creu que cal donar sortida a les noves inquietuds socials, i per això la Facultat de Filosofia i Lletres “ha ajuntat una diversitat de graus que la fa única i diferent”.

Margarita Freixas, secretària de la Facultat, va fer una retrospectiva de les activitats del centre el curs passat, destacant la millora posicional al Times Education Ranking i al US University Ranking. Va destacar també l’acreditació en excel·lència als graus d’Antropologia Social i Cultural i d'Arqueologia i la creació de cinc nous títols de grau per al pròxim curs. A més, la producció d’un pla de promoció de mobilitat out i d’un nou protocol de promoció i gestió de les pràctiques curriculars, que millorarà les oportunitats i les condicions dels estudiants.