L’ICTA-UAB rep un Erasmus+ per a un projecte sobre les reserves de la biosfera

Erasmus ICTA

L’ICTA-UAB ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per mitjà del programa de finançament Erasmus+ per executar el projecte Edu-BioMed (Capacity Building for Higher Education and Applied Research in UNESCO's Mediterranean Biosphere Reserves) que ha començat oficialment a mitjans de novembre de 2018 i que durarà 3 anys.

05/12/2018

L'objectiu principal del projecte és enfortir i millorar l'activitat acadèmica en quatre Institucions d'Educació Superior (IES), dues marroquines i dues libaneses, en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BR). Es tracta de la primera vegada, des de la seva fundació, que l'ICTA-UAB rep un projecte d'aquesta convocatòria.

Les quatre universitats seleccionades són la Universitat de Cadi Ayyad (Marràqueix); la Universitat Mohammed V (Rabat); la Universitat Saint Joseph (Beirut) i la Universitat Americana de Beirut. Comptaran amb un consorci d'organitzacions format per la Universitat francesa d'Aix Marseille, la Unió per la Universitat Mediterrània (UNIMED) amb seu a Roma, MAB França i l'Associació per a la Protecció de Jabal Moussa BR.
La coordinació del projecte està a càrrec del grup d'investigació "Conservació, Biodiversitat i Canvi Global" de l'ICTA-UAB, liderat pel Dr. Martí Boada i coordinat per la Dra. Roser Maneja. La persona que s'encarregarà de la gestió del projecte serà Antonio Bontempi.

"Reserva de la biosfera" és una etiqueta de la UNESCO per a aquells territoris compostos per un mosaic d'àrees naturals protegides, enclavaments de patrimoni cultural, assentaments humans, i activitats econòmiques de petita escala respectuoses amb el medi ambient. La UNESCO defineix les Reserves de la Biosfera com "ciència per enclavaments de suport a la sostenibilitat", "laboratoris vius" per a la investigació científica, el monitoratge, la capacitació i l'educació per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Les reserves de Jabal Moussa (Líban), Shouf (Líban), Arganeraie (Marroc), Intercontinental de la Mediterrània (Espanya-Marroc), Montseny i Terres de l'Ebre (Espanya) i la Muntanya Ventoux (França) seran els territoris involucrats en el projecte.

Els impulsors del projecte consideren que en l'actualitat hi ha poca connexió entre l'activitat acadèmica i la realitat de les reserves de la biosfera, una col·laboració escassa entre la comunitat científica, així com buits en el marc legal i en els mecanismes de governança per a la gestió territorial sostenible. Asseguren que hi ha poca col·laboració entre les reserves de la biosfera de la regió Mediterrània i que cal compartir experiències entre els territoris, així com promoure la cultura de la sostenibilitat des d'una perspectiva socioecològica. Consideren que involucrar les comunitats locals és clau per a l'èxit de les reserves de la biosfera.

El projecte Edu-BioMed vol donar poder a les universitats per encarar aquestes problemàtiques. Per això, es fomentarà la cooperació transnacional basada en socis multilaterals per fer front a la modernització, a l'accessibilitat, a la qualitat i a la internacionalització en les institucions d'educació superior de la Regió 3 (Orient Mitjà i Nord d'Àfrica). En aquest sentit, les principals accions a desenvolupar van encaminades a millorar l'alineació de l'educació superior amb el mercat laboral i les necessitats de la societat; millorar el nivell de les habilitats amb programes educatius nous; enfortir la capacitat de gestió, la governança, innovació i internacionalització; capacitar les autoritats nacionals per modernitzar les seves pròpies institucions d'educació superior; i millorar la integració regional i la cooperació a través de diferents regions. En general, s'espera que el projecte involucri més de 100 persones dels països mediterranis participants.

 

Notícies relacionades

NacraIllesMedes

Trobada una de les últimes nacres de les Illes Medes

S'han trobat una de les últimes nacres de les illes Medes–Costa del Montgrí, en el marc del projecte de seguiment d’hàbitats submergits del Montgrí, on col·laboren els centres d’immersió de l’Estartit amb la UAB i l’entitat de conservació «Bufalvent. Estudi de la Mediterrània».

Totes les notícies