Sala de premsa Premsa i mitjans

Estudiants de la UAB guanyen un concurs de simulació judicial

María José Freire, Anastasiya Harapuchyk, Ricardo Pol Hermida, Adrià Medina Altibarra y Charlotte Ve

La primera edició de la International Court of Justice Moot Court Competition ha consistit en la simulació d'una disputa a la Cort Internacional de Justícia en un cas de violència sexual en el context d'un conflicte armat no internacional. Un equip d'estudiants de la UAB n'ha estat el guanyador.

18/05/2021

Un equip d'estudiants de la Facultat de Dret de la UAB ha guanyat la primera edició de la International Court of Justice Moot Court Competition, que organitzen ELSA Barcelona-UPF i UNSA Barcelona. L'equip està format per María José Freire, Anastasiya Harapuchyk, Ricardo Pol Hermida, Adrià Medina i Charlotte Vec, i ha comptat amb el suport de la professora Patricia Toro, del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques.

La competició, que s'ha desenvolupat aquest mes de maig en format no presencial, ha consistit en una en una disputa fictícia entre dos estats davant la Cort Internacional de Justícia. Concretament, s'ha centrat en les consideracions legals de la violència sexual (violacions i prostitució forçada) en el context d'un conflicte armat no internacional. Es tractava de dirimir l'exercici o aplicació de la jurisdicció universal i la seva relació amb la immunitat de jurisdicció criminal d'un ministre d'afers exteriors.

Els estudiants han hagut de familiaritzar-se amb el cas i amb nombrosos conceptes relatios al dret internacional humanitari, els drets humans i el dret penal internacional. Ara, els membres de l'equip guanyador podran realitzar un curs en drets humans en l'Associació per a les Nacions Unides d'Espanya.

Un moot court és una competició de judicis simulats sobre una àrea particular del dret. Els estudiants actuen com a representants de parts fictícies en un cas davant un jutjat. La International Court of Justice Moot Court Competition està organitzada pel grup ELSA Barcelona-UPF de l'European Law Students' Association, l'associació d'estudiants més gran d'Europa, i per la United Nations Student Association of Barcelona, una associació d'estudiants dedicada a promoure els valors i el treball de Nacions Unides.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat