Sala de premsa Premsa i mitjans

Els documents en llatí més antics de Catalunya es presenten a la BC

Presentació de les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae
El professor Jesús Alturo i Tània Alaix amb un dels volums de les Chartae a la Biblioteca de Catalunya. Foto: Ricard Marco.
Dilluns, 18 de novembre, a les 19 hores, la Biblioteca de Catalunya acull la presentació de les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae, una edició crítica del catedràtic de Paleografia de  la UAB Jesús Alturo i la investigadora predoctoral Tània Alaix, que recull un centenar de documents originals del segle IX de Catalunya, alguns d’ells inèdits.

15/11/2019

Les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae comprenen tres volums amb material inèdit fins ara i documents que daten entre l’any 815 i el 900, en què es troben representats tots els bisbats de la Catalunya Vella.

Els documents conservats més antics de Catalunya formen part de la col·lecció Chartae Latinae Antiquiores, una de les empreses acadèmiques col·lectives més importants a nivell internacional en el camp de la Paleografia i de la Diplomàtica. El seu objectiu és recollir tots els documents originals del segle IX o anteriors d’Europa en una edició fidel que comprèn l’estudi paleogràfic –lectura, transcripció i datació–, diplomàtic –autenticitat- i, si s’escau, històric i cultural, junt amb una reproducció fotogràfica a mida natural.

El professor Jesús Alturo, de llarga trajectòria en l'estudi de còdexs i de diplomes, ha examinat en detall cadascun dels documents de las Chartae Latinae Antiquiores. Abans s’havien editat de manera dispersa. Ara es presenten conjuntament i amb notables canvis en la lectura i interpretació de noms de persona i de llocs, força precisions textuals i noves parts de text desxifrades.