Sala de premsa Premsa i mitjans

Disminueix el consum d'energia un 4,3% a la UAB l'any 2019

Bombetes

La UAB -que acaba de fer públic el balanç energètic del 2019- ha disminuït el consum d'energia en un 4,3%, fet que representa una reducció d'emissions de CO2 un 9%. Això també ha comportat que la despesa econòmica en energia s'hagi reduït un 5,5% respecte el 2018. En total, des de l'any 2010 la UAB consumeix un 25% menys d'energia i ha reduït la despesa un 20%, degut a les mesures d'estalvi i eficiència energètica que ha posat en marxa els darrers anys.

27/04/2020

Gràcies a les mesures d'estalvi i eficiència energètica que ha posat en marxa, des de l'any 2010 i fins el 2019, la UAB consumeix un 25% menys d'energia i ha reduït la despesa econòmica en energia un 20%.

La UAB ha disminuït el consum d'energia un 4,3% al 2019: pel que fa a l'electricitat ha disminuït el 2,2%, i pel que fa al gas, la reducció ha estat del 8,3%. Cal subratllar que el subministrament energètic dels edificis de la UAB al 2019 s'ha fet mitjançant electricitat (un 62%) i mitjançant gas (un 38%). Les emissions associades a aquests consums de gas i electricitat han disminuit un 8,8% respecte l'any anterior.

Des del gener del 2018 la UAB consumeix energia elèctrica provinent de fonts d'energia renovable, motiu pel qual l'emissió és 0 gCO2/KWh. Les emissions de gas, que ara representen  el 100% de les emissions de CO2 degudes al consum energètic, han baixat un 8,8% respecte l'any passat.

Baixa la despesa econòmica en energia

La despesa econòmica en energia ha disminuït un 5,5% respecte l'any 2018. En total, ha baixat un 20% respecte l'any 2010. Pel que fa a l'electricitat, la despesa ha baixat un 7,1%; pel que fa la gas, ha augmentat un 1%, malgrat la disminució de consum del 8,3%, respecte el 2018. 

L'any 2010 la UAB efectuava una despesa energètica de més de sis milions i mig d'euros. Després d'una línia d'acció continuada al llarg de tots aquests anys per part de la universitat de mesures d'estalvi i eficiència energètica, l'any 2019 la despesa econòmica en energia de la UAB va ser d'una mica més de 5 milions d'euros, mentre que l'any anterior va ser de 5 milions i mig d'euros. 

Mesures d'eficiència energètica

Durant el 2019, a banda de la continuïtat que s'ha donat a la instal.lació de lluminàries  amb tecnologia LED o la optimització de instal.lacions de calefacció, s'han realitzat algunes millores per tal d'aprofitar millor la llum natural en diverses aules. A més, en la línia dels darrers anys, s'han continuat fent millores d'il.luminació a l'interior dels edificis (en bars, zones comuns i aules, prinicipalment).

Dins les millores a l'exterior, destaca el canvi d'il.luminació als carrers de Vila Puig, de la Vinya i de les cases Sert). També s'han seguit instal.lant films de protecció solar en aquells espais amb elevada incidència solar així com optimitzant les instl.lacions de calefacció instal.lant vàlvules  amb control de temperatura. 

Una altra novetat destacable és la millora de les condicions de confort ambientals de l'aulari de la Facultat de Medicina, mitjançant la instal.lació de ventiladors de pala ampla que giren a molt baixa velocitat. Degut a l'èxit d'aquesta prova pilot, s'implantarà als diferents centres de la UAB.

Producció d'energia renovable al campus

El campus de la UAB disposa actualment de diferents instal.lacions que produeixen energies renovables: una instal.lació solar fotovoltaica per produir electricitat, a la plaça Cívica, que produeix 62.000 kWh a l'any que comporten un estalvi d'emissions d'unes 18 tones de CO2 a l'any; instal.lacions tèrmiques al Servei d'Activitat Física (UAB); una caldera de biomassa per produir aigua calenta al SAF; i una instal.lació amb bomba de claor geotèrmica a l'edifici ICTA-ICP.

Més informació: al Butlletí sobre estalvi i eficiència energètica de la UAB

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar
  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Energia neta i assequible
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles
  • Acció climàtica