Sala de premsa Premsa i mitjans

Crue reivindica el paper de la universitat en l'economia del coneixement

Universidad 2030

Tretze rectors i rectores van tractar, en una trobada virtual, sobre el document de Crue Universitats Espanyoles que, sota el títol "Universitat 2030 Quina societat volem d'aquí a 10 anys?", situa la universitat en el centre de la transformació social dels propers anys.

23/10/2020

Crue Universitats Espanyoles va presentar, el 22 d'octubre, "Universitat 2030 Quina societat volem d'aquí a 10 anys?", un conjunt de reflexions i propostes per transformar el rumb d'Espanya cap a l'economia del coneixement amb la universitat com a motor de canvi. L'esdeveniment virtual va comptar amb l'assistència de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i va ser presidit pel president de Crue i rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez Villamandos, i els ministres d'Universitats i de Ciència i Innovació, Manuel Castells i Pedro Duque, respectivament. En la seva intervenció, la rectora Arboix va emfatitzar la necessitat de potenciar la captació de talent en l'àmbit del personal d'administració i serveis, així com el desenvolupament de la carrera professional.

Tretze rectors i rectores van tractar el marc general del que, per a Crue, ha de ser la universitat de la propera dècada, dividit en quatre grans blocs: missions (docència, recerca i transferència), enfocaments transversals (sostenibilitat, igualtat, transformació digital i internacionalització), persones i finançament. Crue planteja racionalitzar l'oferta acadèmica i flexibilitzar l'oferta formativa, impulsar ensenyaments integrats, la formació dual, garantir la qualitat de l'ensenyament en línia i la formació al llarg de tota la vida. Igualment, per incentivar la recerca universitària, els rectors i rectores proposen una estratègia nacional per a l'educació superior, coordinada amb l'estratègia de ciència, tecnologia i innovació, o un model de captació i retenció de talent.

Per convertir les universitats en el motor per a la millora de la competitivitat de el teixit empresarial espanyol, Crue proposa flexibilitzar el marc normatiu perquè la relació universitat-empresa sigui dinàmica i fluida i promoure la difusió de el coneixement per impulsar l'ocupabilitat i l'emprenedoria dels titulats. En l'apartat de persones, planteja la necessitat d'una carrera estable, predictible i amb possibilitats de promoció per al personal de les universitats, però també un sistema de beques i ajudes que garanteixi la igualtat d'oportunitats a l'estudiantat. Les mesures que facilitin la internacionalització de les universitats són igualment importants, així com les encaminades a proporcionar major autonomia a les institucions universitàries i un finançament suficient, estable i adequada per assolir tots aquests reptes.

Suport de les administracions

El ministre d'Universitats va declarar que aquesta bateria de propostes ha de servir per a la reflexió i elaboració d'un projecte de reforma normativa i d'estratègia que, segons va avançar, està desenvolupant el seu Departament. I, sobre el finançament, Castells va subratllar que ha de ser una "prioritat per al conjunt de la societat i de l'economia" en l'actual situació de crisi. Per la seva banda, el ministre de Ciència, Pedro Duque, va manifestar que comparteix amb Crue l'ambició d'impulsar "el cercle virtuós" que suposen la universitat, la recerca científica i la innovació, i va apuntar que la universitat "està en el centre de la solució per garantir una recuperació robusta i sostenible".

Va participar també en l'acte el vicepresident de la Comissió Europea i comissari per a la protecció de l'estil de vida europeu, Margaritis Schinas, que va destacar el paper "fonamental" de les universitats espanyoles en la construcció d'un espai europeu d'educació i recerca. I el president de l'European University Association, Michael Murphy, va afirmar que "en la propera dècada les universitats treballaran més unides gràcies a les aliances europees i internacionals, sense fronteres, i obertes a les comunitats locals i globals".

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Treball digne i creixement econòmic
  • Indústria, innovació i infraestructures
  • Educació de qualitat
  • Aliança pels objectius